Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 15-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

Europese Commissie stuurt aan op behoud cash geld

Europese Commissie stuurt aan op behoud cash geld
Cash geld blijft waarschijnlijk als betaalmogelijkheid.

In toerisme en recreatie wordt het steeds normaler dat je digitaal afrekent en niet meer met cash geld. De Europese Commissie wil die trend ombuigen, cash moet een wettelijk vastgelegd betaalmogelijkheid blijven.


Digitaal betalen, met een pinpas of via een app op de telefoon, wordt in de hele Europese Unie steeds gewoner. Het is makkelijk en efficiënt. Toch wordt er nog altijd meer met cash dan digitaal betaald in Europa. 60 procent van de Europeanen geeft aan die mogelijkheid te willen behouden.


Sommige mensen, bijvoorbeeld ouderen, betalen nog altijd liever uitsluitend met contant geld. En er zijn ook mensen in de EU die, om wat voor reden dan ook, geen bankrekening hebben. Om te garanderen dat iedereen kan blijven betalen zoals hij of zij wil, deed de Europese Commissie dit jaar een wetsvoorstel om het recht om met cash te betalen wettelijk vast te leggen.

Dit wettelijk recht betekent dat bedrijven niet meer eenzijdig mogen beslissen dat consumenten enkel kunnen pinnen. Degene die het geld ontvangt is in principe verplicht om cash te aanvaarden. Hier kan van afgeweken worden, bijvoorbeeld wanneer consument en winkelier gezamenlijk afspreken om anders te betalen, zoals per pin.


Het voorstel stelt ook dat overheden ervoor moeten zorgen dat er voldoende geldautomaten zijn. In Nederland daalt het aantal plekken om geld uit de muur te halen al meer dan 10 jaar. Met dit voorstel is iedereen er straks zeker van dat er een automaat in de buurt is.


Het recht om met cash te blijven betalen hangt samen met de mogelijke invoering van de digitale euro. Dit is een munt die zal worden uitgegeven door de Europese Centrale Bank en waarmee zowel online als offline betaald kan worden. Over de hele wereld werken banken momenteel aan de invoering van dergelijke digitale munten. Maar het is niet de bedoeling dat de digitale euro – als deze er komt – andere betaalvormen gaat vervangen. Het is een aanvulling op de mogelijkheden die er nu al zijn: munten en biljetten en digitaal betalen via je bankrekening.


Zowel over de digitale euro, als over de acceptatieplicht voor cash, moet nog een definitief besluit worden genomen door het Europees Parlement en de lidstaten.


Trefwoorden: geld, betalen, Europa, beleid

CELTH



||| Nieuws |||

28/05/25
1 miljoen stekkerauto's
Aan het eind van het eerste kwartaal van 2025 telde Nederland voor het eerst iets meer dan 1 miljoen stekkerauto’s. Daarmee is nu ruim een op de tien personenauto’s een stekkerauto.
28/05/25
Exclusief voor leden
Fietsersbond wil overbodige paaltjes weg
Paaltjes op wegen en fietspaden zijn bedoeld om auto’s van het fietspad te houden, maar in de praktijk zorgen ze juist voor gevaar voor fietsers. Elk jaar raken duizenden fietsers gewond door een botsing met een paaltje. Daarom lanceert de Fietsersbond de Paaltjesmelder.
28/05/25
Exclusief voor leden
Méribel kiest bureau Hopscotch
Méribel, het hart van het Franse Les 3 Vallées, heeft Hopscotch Tourism Netherlands aa...
27/05/25
Dagattractie Top 50: Dierentuinen noteren sterkste groei
De grootste Nederlandse dagattracties hebben vorig jaar 2% meer bezoekers geteld. Dierentuinen deden het relatief beter dan attractieparken en musea. De Zaanse Schans is in 2024 gestegen naar de tweede plaats op de ranglijst van best bezochte dagattracties in Nederland.
27/05/25
Exclusief voor leden
Kamperen in Nederland in 2025: Prijzen stijgen licht, maar blijven betaalbaar
Kamperen blijft ook in de zomer van 2025 een relatief betaalbare vakantieoptie, al stijgen de prijzen licht. Volgens de jaarlijkse prijsanalyse van PiNCAMP, het kampeerplatform van onder andere de ANWB, betalen kampeerders in Nederland dit jaar gemiddeld €55 per nacht voor een gezin van drie personen. Dat is een stijging van ongeveer 6 procent ten opzichte van vorig jaar.
27/05/25
Exclusief voor leden
Maastricht populairste gemeente van Nederland in 2025
Voor het eerst in veertien jaar is niet Amsterdam, maar Maastricht de favoriete gemeente van Nederland. Ook Flevoland scoort heel verrassend sterk.
27/05/25
Exclusief voor leden
Instructieregel voor bewoning recreatiewoningen in consultatie
Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft de instructieregel voor bewoning recreatiewoningen in consultatie gedaan. De instructieregel heeft een looptijd van 10 jaar.
26/05/25
Exclusief voor leden
Moons wordt voorzitter Van Gogh Nationaal Park
Met ingang van 1 juni 2025 start Annemarie Moons als voorzitter van Van Gogh Nationaal Park.

||| Agenda |||

05/06/25
05/06/25 t/m 05-06-25: Nationaal Congres Citymarketing
Hoe draagt city- en regiomarketing bij aan brede welvaart, leefbaarheid en de binding met inwoners? ...
10/06/25
10/06/25 t/m 10-06-25: Online sessie: Handreiking ‘Gedragsstrategie honden aanlijnen’?
Een nieuwe handreiking biedt terreinbeheerders en andere partijen nieuwe inzichten en strategieën o...
24/06/25
24/06/25 t/m 24-06-25: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert op dinsdag 24 juni 2025 de vakbeurs 'V...
25/06/25
25/06/25 t/m 25-06-25: Vakbeurs Family Entertainment Centers
Pleisureworld organiseert op woensdag 25 juni 2025 de Vakbeurs Family Entertainment Centers op ...
27/06/25
27/06/25 t/m 27-06-25: Beleidsmakersdag
De Beleidsmakersdag staat zo vlak voor de vakanties in het teken van 'Vooruitwerken em verbinden ric...