Geplaatst op: 08-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

Strand wordt podium voor ode aan Escher

Inspirerend onderdeel viering 125 jaar Escher

Strand wordt podium voor ode aan Escher
Lichtkuntst ter eren van Escher op het strand van Scheveningen. Foto: Alberto Novello

In de avonden van 21 tot en met 24 september zal kunstenaar JesterN, ofwel Alberto Novello, zijn twintig minuten durende kunstervaring BLACKLIGHT X live opvoeren in Scheveningen als ode aan het werk van M. C. Escher.

 

Novello is een internationaal gerenommeerd kunstenaar die speciaal voor het Escherjaar in Den Haag BLACKLIGHT X heeft ontworpen. Novello: "BLACKLIGHT X is een live voorstelling die de tijd vertraagt, als tegengif voor de hectiek van het moderne leven. Geluid stuurt de laserstralen aan, wat een synesthetische ervaring voor het publiek teweegbrengt, zo worden naast het zicht en het gehoor alle zintuigen geprikkeld.”

 

Canvas van 300m2

In BLACKLIGHT X smelten verschillende gekleurde lasers samen en vormen steden, bossen, fictieve architectuur en abstracte werelden. Deze worden geprojecteerd op een muur van gestapelde zeecontainers van zes meter hoog en ruim veertig meter breed. Dit levert een ‘canvas’ van bijna 300 vierkante meter op in de buitenlucht op het strand. De zeecontainers zijn allemaal eigendom van strandrestaurants en zullen na afloop van het strandseizoen, vlak na BLACKLIGHT X, worden gebruikt voor opslag van de afgebroken restaurants.

 

BLACKLIGHT X is van donderdag 21 tot en met zondag 24 september drie keer per avond gratis te bezoeken om 20.30, 21.30 en 22.30 uur. Het vindt buiten plaats, op het strand van Scheveningen, tussen strandrestaurants The Fat Mermaid en Sol Beach.

 

Esthetiek van het analoge

De Italiaanse Alberto Novello, ofwel kunstenaar en muziekartiest JesterN, staat bekend om zijn innovatieve gebruik van licht en geluid om zo deze twee elementen te verkennen en te verbinden. Hiervoor gebruikt hij vaak gevonden of analoge apparaten zoals oscilloscopen, oude gameconsoles, analoge videomixers en lasers.

 

Zijn optredens benadrukken de levendigheid en esthetiek van analoge apparatuur vergeleken bij digitale projecties. Daarnaast geeft zijn publiek stof tot nadenken wat betreft de sociaal-politieke impact van technologie en de waarde van het 'nieuwe' in vergelijking met het 'oude'.


Novello's werken worden wereldwijd tentoongesteld, waaronder in het Centre Pompidou in Parijs, de Biënnale van Venetië, het Museo Reina Sofia in Madrid en Bozar in Brussel maar ook op het Amsterdam Dance Event, New York Computer Music Festival en het Seoul International Music Festival.

 

Speciaal ontwikkeld

Organisator Heino Walbroek, voorzitter van Stichting Internationaal Vuurwerkfestival, zegt: "Novello werkt met laserprojecties op allerlei verschillende oppervlakten. Hij noemt zijn projecties ‘visueel luisteren’; een diepere manier om geluid te begrijpen door het te visualiseren met licht. BLACKLIGHT X is speciaal voor dit canvas en deze plek in Scheveningen ontwikkeld en werkt in harmonie met het lokale omgevingslicht.”

 

Het project is een productie van de Buitengewoon Scheveningen, gemeente Den Haag, SIVS, iqagency_ en Italian Institute of Culture. Het vindt plaats tijdens het jubileum van Escher; dit hele jaar viert Den Haag dat ’s Nederlands beroemdste graficus, M.C. Escher, 125 jaar geleden is geboren. Zie www.denhaag.com/escher voor meer informatie.

Trefwoorden: Escher, DMO, Den Haag, Scheveningen

CELTH
 


||| Nieuws |||

12/07/24
Hellendoorn vernieuwt langste rapid river van Nederland
De langste ‘rapid river’ van Nederland (480 meter) is niet alleen één van de populairste attracties van Avonturenpark Hellendoorn kreeg een opknapbeurt.
12/07/24
Exclusief voor leden
7 ton voor extra brandveiligheid in Gelderse natuur
Provincie Gelderland stelt €700.000 extra beschikbaar om de aanpak van natuurbrandveiligheid sneller te verbeteren. Dat ia ook nodig om risicovolle locatie zoals vakantieparken te beschermen.
12/07/24
Spoorpark in Amsterdam officieel geopend
De Amsterdammers krijgen er een nieuw buurtpark bij in stadsdeel West. Het park ligt naast het spoor van metro 51, en heeft daarom de toepasselijke naam Spoorpark. Meer recreatiegroen was nodig door nieuwe woningbouw.
11/07/24
Travel Challenge scoort hoog in samenspel studenten en reisbedrijven
De recente Travel Challenge van Reiswerk scoort gemiddeld een 8,7 bij deelnemende bedrijven, studenten en onderwijsinstellingen. Reiswerk dat het door die hoge score meteen gemotiveerd is om de Travel Challenge voor 2025 op te zetten.
11/07/24
Efteling Danse Macabre opent op 31 oktober
De Efteling heeft de naam van de nieuwe grote attractie bekend gemaakt. Het wordt: Danse Macabre. Deze attractie vervangt het oude spookslot en open op 31 oktober. Deze spectaculaire attractie is een combinatie van een zogenaamde thrill ride en immersieve showtechniek, die nog nergens ter wereld bestaat.
11/07/24
Exclusief voor leden
Robert Simons “Horeca is hét visitekaartje van Rotterdam
Met de vaststelling van de nieuwe horecagebiedsplannen zet Rotterdam een stap richting een nog bruisendere stad. Op 2 juli jl. heeft het college van B&W de nieuwe horecagebiedsplannen voor Centrum, Delfshaven, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Noord en de Centraal Aangestuurde Gebieden vastgesteld.
11/07/24
HISWA-RECRON start petitie tegen BTW-verhoging
HISWA-RECON is een petitie gestart om het nieuwe kabinet te bewegen de aanstaande btw-verhoging op de verblijfsrecreatie terug te draaien. Die petitie is inmiddels al 1.200 keer ondertekend. Er staat voor ondernemers in de verblijfsrecreatie heel wat op het spel. Uit onderzoek blijkt dat een als gevolg van de btw-verhoging verwachtte prijsstijging kan leiden tot een 10% lagere bezetting.
11/07/24
Exclusief voor leden
FNV ziet werkdruk te hoog worden op Schiphol
Na een jaar van relatieve rust over de drukte op Schiphol trekt vakbond FNV aan de bel voor de zomervakantie. Werknemers van Schiphol maken zich ernstige zorgen over de werkdruk, het ziekteverzuim en de veiligheidsrisico’s voor werknemers op Schiphol tijdens de aankomende zomerdrukte.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...