Geplaatst op: 08-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

Strand wordt podium voor ode aan Escher

Inspirerend onderdeel viering 125 jaar Escher

Strand wordt podium voor ode aan Escher
Lichtkuntst ter eren van Escher op het strand van Scheveningen. Foto: Alberto Novello

In de avonden van 21 tot en met 24 september zal kunstenaar JesterN, ofwel Alberto Novello, zijn twintig minuten durende kunstervaring BLACKLIGHT X live opvoeren in Scheveningen als ode aan het werk van M. C. Escher.

 

Novello is een internationaal gerenommeerd kunstenaar die speciaal voor het Escherjaar in Den Haag BLACKLIGHT X heeft ontworpen. Novello: "BLACKLIGHT X is een live voorstelling die de tijd vertraagt, als tegengif voor de hectiek van het moderne leven. Geluid stuurt de laserstralen aan, wat een synesthetische ervaring voor het publiek teweegbrengt, zo worden naast het zicht en het gehoor alle zintuigen geprikkeld.”

 

Canvas van 300m2

In BLACKLIGHT X smelten verschillende gekleurde lasers samen en vormen steden, bossen, fictieve architectuur en abstracte werelden. Deze worden geprojecteerd op een muur van gestapelde zeecontainers van zes meter hoog en ruim veertig meter breed. Dit levert een ‘canvas’ van bijna 300 vierkante meter op in de buitenlucht op het strand. De zeecontainers zijn allemaal eigendom van strandrestaurants en zullen na afloop van het strandseizoen, vlak na BLACKLIGHT X, worden gebruikt voor opslag van de afgebroken restaurants.

 

BLACKLIGHT X is van donderdag 21 tot en met zondag 24 september drie keer per avond gratis te bezoeken om 20.30, 21.30 en 22.30 uur. Het vindt buiten plaats, op het strand van Scheveningen, tussen strandrestaurants The Fat Mermaid en Sol Beach.

 

Esthetiek van het analoge

De Italiaanse Alberto Novello, ofwel kunstenaar en muziekartiest JesterN, staat bekend om zijn innovatieve gebruik van licht en geluid om zo deze twee elementen te verkennen en te verbinden. Hiervoor gebruikt hij vaak gevonden of analoge apparaten zoals oscilloscopen, oude gameconsoles, analoge videomixers en lasers.

 

Zijn optredens benadrukken de levendigheid en esthetiek van analoge apparatuur vergeleken bij digitale projecties. Daarnaast geeft zijn publiek stof tot nadenken wat betreft de sociaal-politieke impact van technologie en de waarde van het 'nieuwe' in vergelijking met het 'oude'.


Novello's werken worden wereldwijd tentoongesteld, waaronder in het Centre Pompidou in Parijs, de Biënnale van Venetië, het Museo Reina Sofia in Madrid en Bozar in Brussel maar ook op het Amsterdam Dance Event, New York Computer Music Festival en het Seoul International Music Festival.

 

Speciaal ontwikkeld

Organisator Heino Walbroek, voorzitter van Stichting Internationaal Vuurwerkfestival, zegt: "Novello werkt met laserprojecties op allerlei verschillende oppervlakten. Hij noemt zijn projecties ‘visueel luisteren’; een diepere manier om geluid te begrijpen door het te visualiseren met licht. BLACKLIGHT X is speciaal voor dit canvas en deze plek in Scheveningen ontwikkeld en werkt in harmonie met het lokale omgevingslicht.”

 

Het project is een productie van de Buitengewoon Scheveningen, gemeente Den Haag, SIVS, iqagency_ en Italian Institute of Culture. Het vindt plaats tijdens het jubileum van Escher; dit hele jaar viert Den Haag dat ’s Nederlands beroemdste graficus, M.C. Escher, 125 jaar geleden is geboren. Zie www.denhaag.com/escher voor meer informatie.

Trefwoorden: Escher, DMO, Den Haag, Scheveningen

CELTH

Trendrapport

||| Nieuws |||

11/12/23
Natuurvergunning Schiphol gebaseerd op onvolledig onderzoek?
Stichting Mobilisation for the Environment (MOB) eist dat de natuurvergunning van Schiphol wordt vernietigd. De vergunning had door inhoudelijke en procedurele gebreken niet verstrekt mogen worden. Dat staat in het beroepschrift dat MOB naar de rechtbank heeft gestuurd.
11/12/23
Kunnen we de opgaven van de leefomgeving aan?
Op 19 december 2023 brengt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) zijn advies ‘De uitvoering de baas: omgaan met belemmeringen bij de uitvoering van beleid voor de fysieke leefomgeving’ uit. Of zijn de opgaven té groot geworden?
11/12/23
Liebe Leute en Lowres Creative Studio winnen aankleding Amsterdam 750 slinger
Zo'n 70 creatieve Amsterdamse bureaus pitchten hun idee voor de feestelijke aankleding van de stad tijdens het jubileumjaar 750, waarbij de '750-slinger' van Liebe Leute en Lowres Creative Studio als winnaar werd gekozen.
11/12/23
Exclusief voor leden
Beleid Utrecht recreatie: groen groeit mee
Brede welvaart en bestaanszekerheid is voor iedereen het uitgangspunt. De focus ligt op betaalbare woningen, een gezonde leefomgeving, toekomstbestendige werkgelegenheid en een hoge kwaliteit van leven. Recreatie is aangesloten bij ‘gezonde leefomgeving.’ Probleem, Utrecht kan dat niet doen zonder het Rijk.
08/12/23
Exclusief voor leden
Forse groei in vakantieboekingen
Nederlanders hebben heel veel zin in vakantie. De boekingen lopen flink voor op vorig jaar. Dat blijkt uit zowel de ANVR-GfK boekingscijfers als ook een rondgang van de Telegraaf langs touroperators. Daaruit blijkt een flinke belangstelling voor intercontinentale kerstvakanties.
07/12/23
Exclusief voor leden
Horeca ondertekent convenant preventie gehoorschade
Het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek is op 6 december ondertekend door de betrokken partners, waaronder nieuwe toetreders Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT).
07/12/23
Aantal campers blijft maar groeien, tekort aan camperplaatsen
Het aantal in Nederland geregistreerde campers blijft maar groeien. Tussen september 2022 en augustus 2023 groeide dat aantal van 176.000 naar 187.466. Dat levert wel een tekort aan camperplaatsen op.
07/12/23
Exclusief voor leden
De meest leerzame uitjes en musea van Nederland
Safaripark Beekse Bergen en het Herinneringscentrum Westerbork zijn de meest leerzame uitjes en musea van Nederland. Op leerzame aspecten concurreren dierentuinen in toenemende mate met musea.

||| Agenda |||

12/12/23
12/12/23 t/m 12-12-23: Openhuis Playdôme Roosendaal
Pleisureworld organiseert op dinsdag 12 december bij Playdôme in Roosendaal een Openhuis met een in...
10/01/24
10/01/24 t/m 10-01-24: Travel Trade Day
Ontdek de laatste reistrends en kom in contact met andere professionals uit de reisbranche op de Tra...
11/01/24 t/m 14-01-24
11/01/24 t/m 14-01-24: Vakantiebeurs 2024
Van 11 t/m 14 januari ontmoet de (internationale) reisbranche weer reislustigen op de Vakantiebeurs ...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...
08/02/24
08/02/24 t/m 08-02-24: Event Summit
Op 8 februari is in de Jaarbeurs weer EventSummit, hét grootste eendaagse platform voor ...