HISWA-RECRON wil toeristenbelasting vervangen door omgevingsbijdrage

HISWA-RECRON wil de traditionele lokale toeristenbelastingen vervangen voor een omgevingsbijdrage waardoor alle partijen die van toerisme profiteren bijdragen. Daarnaast pleit ze voor ruimte voor recreatieve gebiedsontwikkeling op vrijkomende landbouwarealen. Ook is de brancheorganisatie tegenstander van het mengen van doelgroepen op vakantieparken omdat er een groeiden behoefte is aan toegankelijke vrijetijdsactiviteiten voor iedereen. Dat schrijft de brancheorganisatie in haar manifest voor de aanstaande verkiezingen van de Tweede Kamer.
Vanzelfsprekend pleit HISWA-RECRON voor een vitale watersport- en recreatiesector die alleen behouden kan blijven door te investeren in duurzaamheid en innovatie. "Echter door de stijgende kosten voor ondernemers blijven er minder middelen over om dit te bewerkstelligen. Door een eerlijke financieringsverdeling te creëren, worden ondernemers gestimuleerd om te investeren in hun bedrijven. Onze ambitie is dat iedereen op een duurzame manier veilig, betaalbaar en verantwoord op vakantie kan in Nederland!”
Vijf punten voor de verkiezingen van de Tweede Kamer 2023
Het manifest omvat vijf punten waarmee HISWA-RECRON blijvend aandacht vraagt van de politiek voor de watersport- en recreatiesector.
1 Natuurinclusief ondernemen
Eerste opvallende punt is het pleidooi voor natuurinclusief ondernemen. "Het is mede aan de natuur te danken dat onze ondernemers een mooi toeristisch product kunnen aanbieden. Toch wordt het ondernemen in of nabij natuur (water- en natuurgebieden) praktisch onmogelijk.” HISWA-RECRON is ervan overtuigd dat de aanwezigheid van toerisme voorwaardelijk is voor een bloeiende omgeving. "Door te investeren in kwalitatief hoogwaardige ondernemingen in het buitengebied.” Toeristische bedrijven kunnen in de optiek van de brancheorganisatie prima uitbreiden en doorontwikkelen en tegelijkertijd de natuur versterken. "Daarmee komen we tegemoet aan de wens van de overheid om toeristen te spreiden.” Heel concreet pleit de brancheorganisatie voor het verbeteren van de positie van watersport- en recreatieondernemers in de Regionale Energie Strategieën. "Zij spelen een cruciale rol in het verwezenlijken van de ambitie voor grootschalige opwekking van energie.” Vrijkomende landbouwarealen bieden volgens HISWA-RECRON ruimte voor recreatieve gebiedsontwikkeling, nieuwe (vaar)watergebieden, landschapverfraaiing, al dan niet in combinatie met ruimte voor de energietransitie.
2 Een vitale watersport- en recreatiesector
De brancheorganisatie maakt zich ook zorgen om de toegankelijkheid van recreatie en vakantie voor iedereen. "Overheden en HISWA-RECRON moeten samen optrekken om dit recht voor iedereen te waarborgen en de toegankelijkheid van recreatiemogelijkheden te vergroten. We dagen de overheid uit om samen te werken aan een vernieuwd masterplan voor vitalisering van de watersport- en recreatiesector met behoud van het toeristische karakter.” Heel concreet wordt het met het standpunt dat het mengen van doelgroepen op vakantieparken geen gewenste situatie is. "De mogelijkheid die het Rijk de gemeenten biedt om objectgebonden omgevingsvergunningen af te geven voor permanente bewoning moet worden teruggedraaid. Er wordt immers toeristische ruimte onttrokken en er ontstaat een handel in woonobjecten, die feitelijk bedoeld zijn voor recreatie."
3 Soepeler regels voor ‘als vrije tijd je werk is’
HISWA-RECRON maakt zich nog steeds druk om de gevolgen van de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans voor seizoensgebonden bedrijven. "In de Arbeidswetgeving moet een uitzonderingspositie komen voor seizoensgebonden bedrijven, onder andere door het afschaffen van de hoge WW-premie voor deze bedrijven. Het aantrekken van personeel wordt hierdoor gestimuleerd en draagt bij aan het verlagen van het werkloosheidscijfer.”
4 Investeringen in watersport en recreatie
HISWA-RECRON pleit voor het afschaffen van de klassieke lokale heffingen voor toerisme. In plaats daarvan willen ze een moderniseringslag maken voor de lastendruk en een betere verdeling van de belastingopbrengsten. "Dat kan door een omgevingsbijdrage te introduceren die door gemeenten moet worden opgenomen in een lokale verordening. In deze omgevingsbijdrage dragen alle publieke en private partijen in het toeristisch gebied, zoals ondernemers in toerisme, recreatie en horeca, retail, private grondeigenaren, terreinbeherende organisaties en gemeenten evenredig bij aan het in stand houden en beheren van de omgeving.” Verder moeten het Mobiliteitsfonds, het Nationaal Groeifonds én relevante EU-subsidies worden aangewend worden voor investeringen die de bereikbaarheid van het buitengebied vergroten. Specifiekt pleit ze voor grotere infrastructurele investeringen in bijvoorbeeld wegen, vaarwegen, fiets- en wandelinfrastructuur en in uitbreiding van het glasvezel- en elektriciteitsnet.
5 Een betaalbare watersport- en recreatie
Tot slot pleit de brancheorganisatie voor betaalbare watersport en recreatie. "Recreëren draagt bij aan welbevinden en geluk en moet derhalve bereikbaar zijn voor alle bevolkingsgroepen.” Dat is lastig omdat de prijs voor de consument wordt opgedreven door een forse belastingdruk. HISWA-RECRON wil dat belastingtarieven maximaal met de inflatie meegroeien.