Geplaatst op: 10-08-2023
Auteur: Redactie
NRIT

Hoge waardering en veel bezoek voor Van Gogh Village Museum

Hoge waardering en veel bezoek voor Van Gogh Village Museum

Het vernieuwde Van Gogh Village Museum heeft in de eerste drie maanden na de opening met gemiddeld 4.500 bezoekers per maand tweemaal zoveel bezoekers behaald als het oude museum. Dat is ruim boven de prognose. Ook de waardering is met een 9+ erg hoog en op Google krijgt het museum vijf sterren.

Directeur Simone van der Heiden zag in de eerste weken vooral veel bewoners uit de directe omgeving op bezoek komen. "De laatste weken zijn het vooral vakantiegangers die het nieuwe museum weten te vinden. En die komen zowel uit de regio als uit het buitenland”, aldus Simone van der Heiden.

Bezoekers kijken na bezoek anders naar Van Gogh

Nog belangrijker voor het museum is dat uit lopend onderzoek blijk dat tweederde van de bezoekers vindt dat het Van Gogh Village Nuenen erin slaagt het verhaal achter de meester te laten zien. Bezoekers gaan daardoor met vernieuwde interesse naar zijn werken kijken.

Uit het waarderingsonderzoek dat medio september wordt afgerond blijkt vooral dat het publiek erg enthousiast is over de nieuwe film Becoming Vincent en de reconstructie van het aardappeleters-huisje. Ruim een derde van de bezoekers geeft aan het aardappeletershuisje in het museum interessant te vinden omdat men er zelf in plaats kan nemen. Deze reconstructie is dankzij de samenwerking met het Van Gogh Museum Amsterdam en ASML in het museum geplaatst. Eerder was het huisje onderdeel van een tentoonstelling over Vincents Brabantse jaren in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Nuenen profiteert

Ruim 90% van de museumbezoekers gaan na hun bezoek het dorp in om de Van Gogh Monumenten te bekijken, de wandelroute te lopen of het centrum te bezoeken. Van der Heiden is hier blij mee omdat daar de horeca en middenstand direct van profiteert.

Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, musea, Noord-Brabant

CELTH

Trendrapport

||| Nieuws |||

07/12/23
Exclusief voor leden
De meest leerzame uitjes en musea van Nederland
Safaripark Beekse Bergen en het Herinneringscentrum Westerbork zijn de meest leerzame uitjes en musea van Nederland. Op leerzame aspecten concurreren dierentuinen in toenemende mate met musea.
06/12/23
Exclusief voor leden
Nederlanders houden van leerzame dagjes weg
Bij de keuze voor een gezellig dagje uit vindt de Nederlander het belangrijk dat er ook iets te leren valt. Madurodam is van zijn eerste plek op de ranglijst gestoten. Beekse Bergen staat anno 2023 bovenaan.
30/11/23
Exclusief voor leden
Sterrenbos landgoed Haverriet veiligheid voor recreanten verbeteren
Landschap Overijssel gaat het historische sterrenbos op landgoed Haverriet herstellen en klimaatbestendiger maken. In dit unieke twintigste-eeuwse landgoedbos tussen Hengelo en Enschede genieten veel recreanten van de natuur.
29/11/23
Exclusief voor leden
 Vernieuwing Handreiking Roerend Religieus Erfgoed
Museum Catharijneconvent herontwikkelde de Handreiking Roerend Religieus Erfgoed. Deze aanvullende richtlijnen zijn een toevoeging aan de in 2011 gepubliceerde Handreiking Roerend Religieus Erfgoed en bevatten nieuwe kaders die passen bij de actuele situatie.
27/11/23
Antwerpse erfgoedprijs naar Koninklijke Kempen
Dit jaar wint het project ‘Koninklijke Kempen’ van de Onroerend Erfgoeddienst Stuifzand de Erfgoedprijs van 10.000 euro. Het project maakt het publiek warm voor het Koninklijke domein in de Kempen.
27/11/23
Exclusief voor leden
Van Gogh zonnebloemen in NP Van Gogh
In de zomer van 2024 krijgt Brabant een kunstwerk van planten en bloemen in de vorm van de ‘Vaas met zonnebloemen’ van Vincent van Gogh. Dit project, dat wordt uitgevoerd bij de Menmoerhoeve in Etten-Leur, wordt mogelijk gemaakt door Natuurhuisje die zich als partner aansluit bij Van Gogh Nationaal Park (NP).
21/11/23
Exclusief voor leden
Budget Erfgoedwet verruimd naar 36,4 miljoen euro voor Fair Pay
Het Fair Pay programma voor eerlijke beloning van cultuurmakers wordt verhoogd naar 36,4 miljoen euro. Op 1 augustus ontstond een stormloop van honderden projecten op de subsidiepot. Makers krijgen vaak geen goede prijs voor hun werk of optreden.
20/11/23
Bijzondere avondvoorstellingen Nationaal Monument Kamp Vught
Dit weekend is in Nationaal Monument Kamp Vught de avondvoorstelling ‘Crossing Time’ in première gegaan. De voorstelling is nu al zo populair dat op elke speelavond extra voorstellingen zijn toegevoegd.