Geplaatst op: 27-07-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Zeeland breekt toeristisch record

Zeeland breekt toeristisch record

In 2022 hebben toeristen in Zeeland 21 miljoen overnachtingen gerealiseerd, een record. De provincie is daarmee de dip als gevolg van de pandemie ruim te boven. De economische impact van die verblijfstoeristen is aanzienlijk en wordt geraamd op 918 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 2022 met 12,6 miljoen toeristische overnachtingen een recordjaar was voor Zeeland. Een jaar eerder waren dat er nog 11,1 miljoen. Aangezien het CBS maar een beperkt deel van de toeristische markt in kaart brengt heeft het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme deze aangevuld met eigen data en data van de Zeeuwse gemeenten. Met deze aanvulling komt het totaal aantal overnachtingen in Zeeland op 21,1 miljoen. Ook dat is een record.

De gevolgde methode

Het CBS meet alleen overnachtingen in hotels, pensions, bungalowparken, kampeerterreinen en groepsaccommodaties. Door deze aanpak blijft een deel van het verblijfstoerisme buiten beeld, denk hierbij aan particuliere logiesaanbieders, vaste gasten (mensen met een eigen vakantieverblijf zoals een stacaravan of tweede woning) en watersport. Om een completer beeld te kunnen geven heeft HZ KCKT, met toestemming van de Zeeuwse gemeenten, het aantal overnachtingen in beeld gebracht aan de hand van cijfers vanuit toeristenbelasting en forensenbelasting.

Toerisme groeit in alle gemeenten

Die 21 miljoen overnachtingen in 2021 betekenen een stijging van 11% ten opzichte van 2021 en 9% meer dan in 2019 (vóór corona). De groei van het toerisme is in alle gemeenten zichtbaar, maar is in absolute zin het grootst in de kustgemeenten. Meeste overnachtingen tellen de gemeenten Veere (5,8 miljoen), Schouwen-Duiveland (5,7 miljoen) en Sluis (4,5 miljoen).


Zeeland

Buitenlandse bezoekers terug en Nederlanders blijven

Kijkend naar herkomstlanden is de invloed van de coronapandemie sterk zichtbaar in 2020 en 2021. In die jaren kwamen veel minder buitenlandse toeristen naar Zeeland en juist meer Nederlanders. Ten opzichte van 2019 (vóór corona) steeg het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen met 6% in 2022. Het lijkt erop dat Zeeland gedurende de coronapandemie herontdekt is door Nederlanders: het aantal overnachtingen van Nederlandse bezoekers was in 2022 24% hoger dan in 2019.

Sterke groei op vakantieparken

Er zijn grote verschillen tussen accommodatietypes. Waar huisjesterreinen en kampeerterreinen zo’n 16% meer overnachtingen telden dan in 2019 geldt voor de hotels en groepsaccommodaties dat zij in 2022 pas weer terug zijn op het niveau van 2019. Voor hotels geldt dat het aantal hotelkamers sinds 2019 groeide en het totaal aantal overnachtingen gelijk bleef, waardoor per saldo de bezettingsgraad daalde.

Figuur 1: Overnachtingen in Zeeland naar type accommodatie, 2019 - 2022

Zeeland

Flinke economische impact

Aanvullend op het aantal overnachtingen zijn dit jaar ook de toeristische bestedingen in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat vakantiegangers in 2022 zo’n 918 miljoen euro uitgaven in Zeeland, waarvan 616 miljoen door toeristische en 302 miljoen door vaste gasten. Dit bedrag is nog exclusief de uitgaven van dagbezoekers, de totale economische waarde van toerisme is dus nog veel groter voor Zeeland. Positief voor de toeristische druk is dat de piek in de zomermaanden over de jaren laatste redelijk gelijk blijft en de groei vooral in het voor- en naseizoen zit.

Figuur 2: Overnachtingen in Zeeland naar maand, 2019 - 2022

Zeeland
Link: https://kenniscentrumtoerisme.nl/wiki/index.php/Event_00569
Trefwoorden: toerisme, inkomend toerisme, vakanties, binnenlands toerisme Zeeland

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

03/10/23
Belangstelling voor failliet Vacansoleil
Het proces om te komen tot een doorstart van Vacansoleil na het faillissement is begonnen. Er hebben zich vele geïnteresseerde partijen gemeld bij de curatoren Ben Arends en Lodewijk Hox.
02/10/23
Fietsvakantie in eigen land steeds populairder
Fietsvakanties zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De voornaamste reden is dat veel mensen inzien dat ons eigen land tal van mooie plekken heeft, die je op de fiets natuurlijk goed kunt verkennen. Daarbij komt ook dat sinds de opkomst van de e-bike, het fietsen nog meer in trek is dan dat dit daarvoor het geval was.
29/09/23
Perfect toerisme hangt in Rijksmuseum
In opdracht van het Rijksmuseum fotografeerde Mounir Raji voor Document Nederland 2023 toerisme. De toerismesector draait weer op volle toeren. Reizigers gaan en masse op zoek naar unieke ervaringen. Raji zet het ideale vakantiebeeld neer, volledig escapisme.
29/09/23
Vacansoleil failliet weg open voor overname
De rechtbank Oost-Brabant heeft aanbieder van campingreizen Vacansoleil failliet verklaard. Afgelopen dinsdag vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan.
28/09/23
Exclusief voor leden
Sterke groei van intercontinentale reizen
Consumenten boeken weer volop intercontinentale reizen. Dat blijkt uit de ANVR-GfK boekingsstatistiek van augustus waarvoor ruim 40.000 Nederlanders zijn ondervraagd. Overall is er ten opzichte van augustus 2022 een groei van 13% in aantallen boekingen.
27/09/23
Exclusief voor leden
SAF boeken via je reisagent
Je kunt SAF boeken bij je reisagent, dat is een actie van touroperator Corendon. Met een online tool kun je het ook later de alternatieve brandstof kopen voor je reis.
26/09/23
Exclusief voor leden
Fors meer Nederlanders naar buitenland in herfstvakantie
Uit boekingscijfers van Sunweb Group, de aanbieder die actief is met merken Sunweb en Eliza was here, blijkt dat het aantal boekingen naar het zonnige buitenland in die periode flink is gestegen. Ondertussen verkopen ook de reizen voor de winterperiode 2023/2024 al beter.
25/09/23
Opnieuw forse groei toerisme in Nederland
Het inkomend verblijfsbezoek trekt verder aan. Dit jaar brengen naar verwachting ruim 20 miljoen internationale gasten een bezoek aan Nederland. Dat is een stijging van 30% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal Nederlanders dat in eigen land op vakantie gaat blijft met bijna 29 miljoen stabiel.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.