Geplaatst op: 24-07-2023
Auteur: Marc Gerlings

Zwarte cross editie 2023 met een donker randje

Zwarte cross editie 2023 met een donker randje
Stadsplein bij Zwarte Cross 2023. Foto: De Feestfabriek.

De 25e editie van de Zwarte Cross verliep soepel volgens de organisatie. Het festival in Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender verwelkomde 237.500 bezoekers en kende gedurende vier dagen veel hoogtepunten, maar ook een ongeluk en een tijdelijke vermissing.

De vrijdag van deze Zwarte Cross-editie kreeg een donkere rand door een ongeluk bij een attractie met een valluik. Een bezoeker heeft hierbij letsel opgelopen en werd met de ambulance vervoerd naar het traumacentrum in Enschede. De attractie bleef de rest van het festival gesloten. Ten tijde van het verzenden van dit bericht kan de organisator, de Feestfabriek, nog geen update geven. Op zaterdag werd, na een aantal uren, een persoon teruggevonden nadat de Zwarte Cross haar bezoekers en volgers op social media had opgeroepen te helpen zoeken. Ook op zaterdagmiddag raakte een bezoeker gewond als hij tegen een stellage aankomt.


Desondanks de beschreven incidenten verliep het evenement organisatorisch zeer soepel. De donderdag, traditiegetrouw voor de campinggasten, werd afgesloten met de ‘Night of the Nozems’, een avond vol stunts, motoren, spektakel en meezingers in de Megatent, ter ere van het 11-jarig jubileum van het festivaldrankje.


Het nieuwe Stadsplein, met een keur aan podia en winkels, werd op vrijdag feestelijk geopend door burgemeester Annette Bronsvoort en Zwarte Cross mede-eigenaar Ronnie Degen, bijgestaan door festivalgangers op leeftijd uit de samenwerking met zorginstelling Marga Klompé en dragqueens van Gaycafe de Kast.


De Londense topact Bastille bracht vrijdagavond een enorm publiek bij het Hoofdpodium in vervoering. Zaterdag lieten The Opposites de festivalwei kolken en verzorgde Wolfmother na hun show op het Hoofdpodium een verrassingsoptreden voor 150 gelukkige rockers in Café Harder. Ook op het Stadsplein draaide de Nozem Tattooshop overuren: in tientallen lijven werd het logo geprikt.


Literair Verhalencafé Het Ezelsoor verwelkomde onder andere schrijvers Marcel van Roosmalen en Lale Gül. Op zondag sloten de zingende stukadoors van Goldband het Hoofdpodium af. Vanavond zullen festivalbezoekers nog losgaan op onder andere Shantel & Bucovina Club Orkestar in de Megatent, EZG en Sefa op de Dansvloer en Keytown Sound op de Reggaeweide.

 

Trefwoorden: festival, Zwarte Cross

CELTH

Trendrapport


||| Nieuws |||

12/02/24
Zes nieuwe ambassadeurs voor Pride Amsterdam
De deelnemers voor de 27e editie van de Canal Parade zijn geselecteerd. Samen met de bekendmaking van de zes nieuwe Pride Ambassadeurs vormt dit de start van de voorbereidingen voor Pride Amsterdam 2024.
09/02/24
Exclusief voor leden
Grote verschillen tussen favoriete vrijetijdsactiviteiten binnen Nederland
Een leuke invulling van de vrije tijd wordt voor Nederlanders steeds belangrijker. Goed nieuws voor de sector dat nog beter wordt door het feit dat Nederlanders dit jaar meer geld te besteden hebben. Er zijn qua vrijetijdsvoorkeuren wel verschillen tussen de landsdelen. Dat blijkt uit de nieuwste Stand van de Leisure van ABN AMRO.
06/02/24
WILDLANDS en ATLAS samen beste evenementenlocatie 2023
WILDLANDS Adventure Zoo Emmen en het ATLAS Theater zijn uitgeroepen tot Beste Evenementenlocatie van het Jaar 2023 door Meetings Awards. Deze award is een publieksprijs voor evenementenlocaties en organisaties in Nederland.
05/02/24
Breda verwacht minstens 20.000 bezoekers voor haar nieuwe Explore Breda Store
Nieuwe VVV-winkel in Breda. Het vormt samen met het online platform explorebreda.com de off- een online-gids om de Bredase tradities en innovaties te ontdekken en te beleven.
25/01/24
Molecaten campings en vakantieparken en OMISE bundelen krachten voor innovatieve onbemande park shops
Molecaten campings en vakantieparken en OMISE tillen het gemak van de vakantiegangers naar een hoger niveau. Er worden vier nieuwe onbemande Shops met zelfscankassa's gerealiseerd.
25/01/24
Catharinakapel in Oud-Lemiers nu altijd ‘open’
Via een QR code op je smartphone kun je op ieder moment van de dag een kijkje nemen in de Sint-Catharinakapel in Oud-Lemiers in de Nederlandse en de Duitse taal.
25/01/24
Nieuwe artistiek leider voor Varend Corso
Op donderdag 25 januari vindt de jaarlijkse aftrap voor deelnemers van de 25e editie van het Varend Corso Westland plaats. In aanloop naar deze bijeenkomst maakt het Corsobestuur alvast haar nieuwe artistiek leider bekend, Juanita van Dooremaal.
17/01/24
Rode Kruis zoekt extra vrijwilligers voor evenementen
Het Rode Kruis zoekt 1.250 nieuwe vrijwilligers in heel Nederland, specifiek om eerste hulp te verlenen. De hulporganisatie zoekt hulpverleners voor evenementen zoals festivals Pinkpop en de Zwarte Cross, en sportevenementen als de marathon van Rotterdam en de Nijmeegse 4Daagse.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...