Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 29-06-2023
Auteur: Marc Gerlings

Hugo de Jonge wijst op makkelijke oplossing vaste bewoning van vakantieparken

Hugo de Jonge wijst op makkelijke oplossing vaste bewoning van vakantieparken
Minister Hugo de Jonge. Foto: Martijn Beekman / Ministerie van Volkshuisvesting.

Voor deze zomer is de vraag naar accommodaties op Nederlandse vakantieparken hoog. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting gaat aan het belang van vitale vakantieparken voorbij en ziet minstens 60 vakantieparken die gewoon een woonwijk kunnen worden. Een makkelijke oplossing gezien vanuit zijn perspectief.

Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge kondigt een langjarige aanpak voor vakantieparken aan. Het transformeren van vakantieparken naar woonwijken is onderdeel van deze aanpak. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat tenminste 60 parken voor permanente bewoning in aanmerking komen.


De minister stelt een bestuurlijk aanjager aan die met gemeenten en provincies meedenkt in deze aanpak. Daarnaast heeft de aanpak als doel criminaliteit op vakantieparken tegen te gaan, kwetsbare bewoners van vakantieparken beter te ondersteunen en vakantieparken te vitaliseren die wél perspectief hebben in de recreatieve sector. 


Hiermee wordt een vervolg gegeven aan de Actie-agenda Vakantieparken, die loopt sinds 2018. Bovendien wordt de samenwerking met andere ministeries, medeoverheden, de samenwerkende vakantieparken en maatschappelijke partijen voorgezet. Werd in de Actie-agenda Vakantieparken vooral ingezet op landelijke acties die gemeenten en provincies faciliteren, nu is het tijd om steviger aan de slag te gaan op de parken zelf. Daarom wordt ingezet op een betere registratie en monitoring. Wanneer er een duidelijker beeld ontstaat van de situatie op parken, kan effectiever gestuurd worden door gemeenten en provincies. 


Transformeren naar legale woningen

Hugo de Jonge zoekt naar een uitweg in het tekort aan woningen in Nederland. Het ombouwen van vakantieparken is daarin een makkelijke oplossing. De Jonge besteedt weinig aandacht aan het feit dat veel gemeenten graag vakantieparken behouden voor de ontwikkeling van het toerisme.

Het transformeren van vakantieparken naar woonwijken kan uitkomst bieden voor parken die geen economisch perspectief meer hebben en door gemeenten gezien worden als welkome aanvulling op de bestaande woningvoorraad, meldt het ministerie. Op sommige parken verblijven mensen nu al permanent en wordt dit door gemeenten, vaak langdurig, gedoogd. Het legaliseren van permanente bewoning levert een bijdrage aan het oplossen van het woningtekort in Nederland. Huidige bewoners krijgen hierdoor zekerheid over hun woonsituatie. Soms laten zij een ‘eerste woning’ achter, wanneer zij permanent in hun recreatiewoning kunnen wonen. Ook kunnen kwetsbare personen op parken beter zorg en ondersteuning krijgen die nodig is.


Gemeenten die dat willen, kunnen ondersteuning krijgen bij het transformeren van deze parken. Ook wordt onderzocht of nieuwe instrumenten, waaronder een opkoopfonds en een voorkeursrecht voor het opkopen van parken die ter overname worden aangeboden, helpen om sterker te kunnen sturen op de toekomst van vakantieparken en hun omgeving. Op dit moment hebben de provincies ongeveer 60 vakantieparken in kaart gebracht waar transformatie naar wonen kansrijk is. De verwachting is dat dit aantal nog stijgt wanneer het zicht op parken toeneemt.


Brancheorganisatie HISWA-RECRON ziet niets in de plannen van de minister. Volgens adjunct-directeur Jeffrey Belt is het transformeren van vakantieparken geen directe oplossing voor het woningentekort. "Het gaat om parken waar wonen al gedoogd wordt. Die mensen moeten vervolgens ook ergens heen”, aldus Belt die benadrukt dat de parken die de minister in beeld heeft geen leden van HISWA-RECRON zijn. "Wij staan permanente bewoning niet toe.” Het is volgens Belt bovendien de vraag of de recreatiewoningen op die parken wel door het Bouwbesluit komen. Ook zal het transformeren van niet-vitale parken jaren duren. "Het is aardig bedacht, maar ik zie dit plan niet als een oplossing voor het tekort aan woningen.” 


Brede samenwerking voor toekomstbestendige vakantieparken

Naast het transformeren van ‘niet-vitale’ vakantieparken naar wonen of een andere functie, zet een brede coalitie van departementen, medeoverheden en maatschappelijke partners zich in voor vakantieparken die wel een recreatieve toekomst hebben. Het tegengaan en voorkomen van (ondermijnende) criminaliteit op vakantieparken is hier onderdeel van. Net als het bieden van toekomstperspectief voor parken, waarbij economische, maatschappelijke én ecologische belangen hand in hand gaan. Tot slot gaat er aandacht uit naar kwetsbare groepen die op een vakantiepark een (tijdelijk) thuis gevonden hebben. Voldoende zorg en ondersteuning dichtbij deze mensen is nodig.


Vervolg

Bij deze aanpak zijn ook de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, van Justitie en Veiligheid, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betrokken. Minister De Jonge informeert de Tweede Kamer in het vierde kwartaal van 2023 opnieuw over de aanpak en de voortgang.

 

Trefwoorden: vakantiepark, woning, bewoning, beleid, ondermijning

CELTH



||| Nieuws |||

21/05/25
Boele wordt salesmanager Retail bij Corendon
Tineke Boele start op 1 juli 2025 als Salesmanager Retail bij reisbedrijf Corendon. In deze rol is zij verantwoordelijk voor de verkoop van reisproducten via retailpartners.
20/05/25
Exclusief voor leden
Waarom we landgenoten tijdens vakantie vermijden
Hard praten, zeuren over het eten en alleen maar bezig zijn met geld. Maar liefst 69 procent van alle Nederlanders ergert zich tijdens de vakantie aan het gedrag van landgenoten.
19/05/25
Exclusief voor leden
Verrassend: treinen goedkoper dan vliegen
Verrassend onderzoek van spaarplatform Raisin dat ziet dat Europese vliegreizen veel duurder zijn dan treinreizen. Een gezin betaalt gemiddeld 62% meer voor het vliegtuig dan met de trein. In 2025 zijn treinreizen in de zomer gemiddeld even duur als in 2024, maar vliegen is 6% duurder geworden. Het maakt wel uit of je met Eurostar of Deutsche Bahn reist.
19/05/25
Huurauto op vakantie: prijzen sinds 2022 meer dan gehalveerd
De prijzen voor huurauto’s op populaire Europese vakantiebestemmingen zijn in drie jaar tijd met meer dan 50 procent gedaald. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van Enterprise Car Sharing & Rental.
16/05/25
Exclusief voor leden
Taiwan opent toeristisch informatiecentrum in Amsterdam
Met de officiële opening van het Taiwan Tourism Information Center (TTIC) in Amsterdam op 15 mei 2025 zet de Taiwan Tourism Administration (TTA) een grote stap om haar positie op de Nederlandse toeristische markt te versterken.
15/05/25
Exclusief voor leden
30% van de Nederlanders kan niet met vakantie zonder vakantiegeld
Komende week wordt het vakantiegeld weer overgemaakt naar miljoenen Nederlanders. Waar de één al koffers aan het pakken is, kijkt de ander of er nog geld overblijft voor een uitje ná het betalen van de vaste lasten.
13/05/25
Exclusief voor leden
Geopolitieke spanningen beïnvloeden boekingen reiswereld
Na het vroegboekseizoen 2025, waarin veel Nederlanders hun zomervakantie al vroeg in het jaar vastleggen, is nu het last minute seizoen aangebroken. Uit onderzoek van bureau iVOX, in opdracht van Sunweb onder 1000 Nederlanders, blijkt dat geopolitieke spanningen, natuurrampen en extreem weer een merkbare invloed hebben op de last minute vakantieplannen van Nederlanders.
13/05/25
Exclusief voor leden
Hoe gaan Nederlanders deze zomer op vakantie?
Deze zomer gaat de helft van de Nederlanders op vakantie. Ze gaan meer met het vliegtuig, boeken meer pakketreizen en geven meer uit dan vorig jaar. Opvallend is dat veel Nederlanders hun vakantie in 2025 anders dan eerder willen inrichten.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.