Geplaatst op: 29-06-2023
Auteur: Marc Gerlings

Nederlandse start-up levert AI chatbot Tour de France

Nederlandse start-up levert AI chatbot Tour de France

Na het AI nieuws van gister over Bookings eerste Trip Planner is er vanaf vandaag ook een groot sportevenement met een AI chatbot. AI heeft nu definitief de wind mee in toepassingen voor sport, toerisme en vrije tijd. Het is ook nog een Nederlandse start-up die zorgt voor de interactie over de Tour de France.

De chatbot met de naam Velo, blijft op de hoogte van alle actuele updates tijdens het wielerevent. Het systeem is op basis van ChatGPT (GPT4) en de bot is ontwikkeld door Watermelon, een Nederlandse startup gespecialiseerd in AI-chatbotoplossingen. Via een WhatsApp-bericht kan er Tour de France informatie worden ontvangen over onder meer:

  • Voorspellingen
  • Actuele verloop van de Tour
  • De teams
  • Individuele wielrenners
  • De etappes
  • Feiten en weetjes over alle Tour de France edities
  • Informatie over het klassement
  • Huidige wereldranking van landen, ploegen en wielrenners

 

Whatsapp-chatbot op basis van ChatGPT

Chatbot Velo maakt gebruik van AI-technologie, aangedreven door GPT-4. Door koppelingen met betrouwbare nieuwsbronnen en blogs, voorziet Velo een berg aan informatie en statistieken over de Tour de France 2023.

 

"Met Velo willen we de passie van wielrenfans en Tour de France-kijkers vergroten door ze directe toegang te bieden tot de meest recente en betrouwbare informatie," aldus Alexander Wijninga, CEO van Watermelon. "Deze chatbot is ontworpen met het oog op gebruiksgemak en biedt een uitgebreid scala aan informatie om de ervaring van de gebruikers te verrijken. Ook voor de beginnende kijker is het nu mogelijk om snel op de hoogte te zijn van alle regels en tactieken."

 

Sportcommentator met een vleugje Frans

De ‘persoonlijkheid’ van de chatbot is ingesteld als sportcommentator. Dit zorgt voor een extra sportervaring tijdens de WhatsApp-gesprekken. Om het gesprek een Frans tintje te geven, gebruikt de chatbot Franse woorden tussendoor. De naam van de chatbot is ook een afgeleide uit het Frans.

 

Het antwoord vanuit de chatbot waarom hij Velo heet: "Eh bien, ‘Velo’ is afgeleid van het Franse woord 'vélo', wat fiets betekent. Het past perfect bij mijn persoonlijkheid als enthousiaste kenner van de Tour de France en wielersport in het algemeen. Aarzel niet om meer vragen te stellen over de Tour of wielrennen, ik ben hier om te helpen!”

 

Chatbot Velo is vanaf vandaag gratis beschikbaar op WhatsApp via het nummer +31 85 40 10 633. Iedereen kan de chatbot toevoegen aan de contactenlijst en direct beginnen met het stellen van vragen via WhatsApp. Velo is over de hele wereld beschikbaar en spreekt alle talen.

 

De maker van de chatbot is Watermelon, een Nederlandse (Utrecht) AI-startup opgericht door twee jonge ondernemers, Alexander Wijninga (28) en Charl Haas (30). Samen richten zij zich op het maken van chatbot management software voor bedrijven, waardoor bedrijven een kunstmatig intelligente chatbot kunnen maken zonder te hoeven programmeren. Watermelon heeft een aantal prijzen gewonnen waaronder Beste jonge ondernemers van Nederland, beste startup van Nederland en werd tweede in beste Startup van Europa op SaaStr in Dublin. Op dit moment biedt Watermelon chatbots aan voor diensten zoals WhatsApp, Facebook chat, Instagram of een website. Later wil Watermelon daar nog meer kanalen aan toe voegen waaronder Microsoft Teams en Slack voor interne bedrijfscommunicatie.


Trefwoorden: AI, sport, evenement

CELTH
 
||| Nieuws |||

27/02/24
Exclusief voor leden
Verkoop fietsen voor 80% e-bike
De e-bike verandert de fietsmarkt radicaal. De fietsverkopers ronden voor het eerst de kaap van 80% ...
19/02/24
Tom van 't Hek wordt voorzitter Nederlandse Sportraad
Voormalig bondscoach hockey en oud tophockeyer Tom van 't Hek wordt de nieuwe voorzitter van de voor...
09/02/24
Exclusief voor leden
Grote verschillen tussen favoriete vrijetijdsactiviteiten binnen Nederland
Een leuke invulling van de vrije tijd wordt voor Nederlanders steeds belangrijker. Goed nieuws voor de sector dat nog beter wordt door het feit dat Nederlanders dit jaar meer geld te besteden hebben. Er zijn qua vrijetijdsvoorkeuren wel verschillen tussen de landsdelen. Dat blijkt uit de nieuwste Stand van de Leisure van ABN AMRO.
22/01/24
Den Haag, Arnhem en Apeldoorn speelsteden EK Beachvolleybal 2024
In Arnhem, Apeldoorn en Den Haag wordt van 13 t/m 18 augustus gestreden om de Europese titel. De Arnhemmers maken zich op voor een echte lokale sportzomer.
12/01/24
Aantal faillissementen stijgt
In vrijwel alle bedrijfstakken gingen er meer bedrijven failliet in 2023 dan in 2022. Hoe zit het in de vrijetijdssector?
19/12/23
Exclusief voor leden
Moeten zorgverzekeraars meebetalen aan preventie
Het is tijd dat zorgverzekeraars substantieel gaan bijdragen aan beweegstimulering. Zorgverzekeraars doen nu aan windowdressing. Ze maken reclame met bewegen en sporten, maar verschuilen zich achter de Zorgverzekeringswet als wordt gevraagd om structurele preventiemaatregelen te financieren, meent de Nederlandse Sportraad.
13/12/23
Impact maken met Bureau Ruimte voor Vrije Tijd
Door de toenemende vraag naar beleidsvisies en onderzoeken over recreatie en toerisme is Bureau Ruimte voor Vrije Tijd op zoek naar een projectleider vrijetijdseconomie.
05/12/23
Samenwerking grootste golfclub en golfbedrijf
Nederlandse grootste golfclub BurgGolf heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Europa’s grootste golfbedrijf UGolf. Hierdoor kan BurgGolf zijn opleidingen en exploitatie verbeteren en professionaliseren, innovaties doorvoeren, internationale golfreizen aanbieden en op termijn het aantal banen uitbreiden.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...