Geplaatst op: 07-06-2023
Auteur: Marc Gerlings

Overijssel kan met Europees geld snelfietsroute verbeteren

F35 wordt slimme fietssnelweg

Overijssel kan met Europees geld snelfietsroute verbeteren

Overijssel krijgt miljoenen euro’s voor de ontwikkeling van fietsverkeer geld uit het Interreg North Sea project MegaBITS. Dit staat voor Mobilizing Europe's Green Ambition through Bicycles and Intelligent Transport Systems. Dit nieuwe project, dat loopt van 2023 tot 2026, is bedoeld om de manier waarop we over fietsen denken te veranderen. Concreet wordt snelfietsroute F35 verbeterd.

 

Dit gebeurt door intelligente transportsystemen voor fietsen lokaal, regionaal en Europees niveau op te pakken om zo de veiligheid, het comfort en het gemak van fietsers te verbeteren. Het project heeft een budget van bijna 5 miljoen euro en wordt voor 60% gefinancierd via het Interreg North Sea programma.


Het doel van MegaBITS is duidelijk: een stijging van 10% van het aantal fietskilometers binnen de doelgroepen en een daling van 8,8% van de CO2-uitstoot. Om dit te bereiken richt MegaBITS zich op vijf voorbeeldprojecten in zeven Europese steden/regio's, elk met een eigen thema. Deze omvatten Smart Cycling Corridors (Provincie Overijssel, Zwolle, Enschede), Smart Traffic Management for Cyclists (Kopenhagen), Digitizing Urban Cycling (Hamburg), Smart Data Fusion (Provincie Antwerpen), en Smart Cycling Management (Le Havre Seine Métropole). Andere partners zijn Cycling Industries Europe en imec (beide België) en Chalmers University (Zweden). Op 1 en 2 juni vond de startbijeenkomst van het project plaats in het Provinciehuis van Overijssel.


Overijssel wil koploper zijn

De provincie Overijssel (Nederland) is leadpartner van het MegaBITS-project. Bert Boerman, gedeputeerde voor mobiliteit in de provincie Overijssel, is verheugd over het onlangs goedgekeurde project: ”De provincie Overijssel is een prachtige provincie om te fietsen en dat gebeurt ook al veel. Wij vinden fietsen erg belangrijk, want het is gezond en duurzaam. Wij investeren daarom altijd al veel in fietsinfrastructuur, maar willen nu ook koploper zijn in "smart cycling". Ik ben er trots op dat we onze inzet van de afgelopen jaren met betrekking tot BITS nu mogen voortzetten in MegaBITS en onze bekendste snelfietsroute F35 tussen Zwolle en Enschede kunnen ombouwen tot een "smart cycle highway".


Voortbouwend op het eerdere succes van het BITS-project, zal MegaBITS ook de CyclingDataHub en de BITS Directory initiatieven verder ontwikkelen. De CyclingDataHub is een open platform voor alle partners en belanghebbenden om fietsgegevens uit te wisselen. En de BITS Directory is een unieke troef die ontwikkelaars van fiets-specifieke ITS-technologieën verbindt met overheden of andere bedrijven. Hierdoor wordt het makkelijker om een vollediger ecosysteem voor slimme fietstechnologieën te ontwikkelen en het aanbestedingsproces voor deze technologieën te stroomlijnen.

Trefwoorden: fietsen, beleid, Europa, data, veiligheid, F35, route

CELTH
 






||| Nieuws |||

05/06/24
Hoe vertel je het perfecte verhaal over je streek? Pak magazine R&T mei erbij
Afgelopen week viel R&T magazine op de mat. Het is weer een tof nummer met veel 'best practices', kennis en onderzoek, backcasting en balans terugbrengen in toerisme.
03/06/24
Unieke attractie: enige Chinook in Europa staat in NMM
Het Nationaal Militair Museum (NMM) heeft een Chinook helikopter verworven. Het is een Chinook type D (D-663) die dankzij de introductie van het nieuwe type F nu door de Koninklijke Luchtmacht aan het NMM is geschonken.
03/06/24
Exclusief voor leden
8.000 meer bezoekers toegestaan voor Paleis Noordeinde en stallen
Van 17 juli tot en met 4 augustus 2024 is Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke Stallen open voor publiek. In totaal kunnen 43.000 bezoekers, 8.000 meer dan vorig jaar, deze zomer het werkpaleis van de Koning bezichtigen.
03/06/24
Brede coalitie cultuur horeca en media in verzet tegen btw verhoging
Een brede coalitie vanuit sport, media, boeken, cultuur en horeca is tegen de aangekondigde btw-verhoging van 9 naar 21% van het nieuwe kabinet. "Het is een extra belasting op de kostbare vrije tijd."
01/06/24
Exclusief voor leden
Podcast groeit door naar Leisuretalk.nl
De podcast over toerisme, recreatie en vrije tijd, gehost door Richard Otten en Merlijn Pietersma gaat vanaf 1 juni 2024 verder onder een nieuwe naam: Leisuretalk.nl.
31/05/24
Exclusief voor leden
Handreiking vanuit Natuurinclusief ontwikkeld
Groen in en om de stad is belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van mensen en dieren. Gemeenten en provincies hebben assistentie nodig om beleid voor extra groen te maken. Daarom hebben minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof een handreiking Groen in en om de Stad gepubliceerd.
30/05/24
Jonge piloten mogen echt vliegen tijdens Kindervliegdagen bij Aviodrome
Luchtvaartmuseum Aviodrome biedt kinderen van 8 tot en met 12 jaar de kans om in de maand juni mee te vliegen in een Cessna van de SAS.
24/05/24
Exclusief voor leden
Intensieve recreatie een van de problemen voor natuur Kennemerland-Zuid
De Ecologische Autoriteit heeft advies uitgebracht over de natuurdoelanalyse die de provincie Noord-Holland heeft opgesteld voor het Natura 2000-gebied Kennemerland-Zuid. De stikstofbelasting in dit gebied in Noord- en Zuid-Holland is te hoog. Ook het gebrek aan zandverstuivingen, intensieve recreatie en sterk verminderde konijnenbegrazing zijn een risico.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...