Geplaatst op: 07-06-2023
Auteur: Marc Gerlings

Overijssel kan met Europees geld snelfietsroute verbeteren

F35 wordt slimme fietssnelweg

Overijssel kan met Europees geld snelfietsroute verbeteren

Overijssel krijgt miljoenen euro’s voor de ontwikkeling van fietsverkeer geld uit het Interreg North Sea project MegaBITS. Dit staat voor Mobilizing Europe's Green Ambition through Bicycles and Intelligent Transport Systems. Dit nieuwe project, dat loopt van 2023 tot 2026, is bedoeld om de manier waarop we over fietsen denken te veranderen. Concreet wordt snelfietsroute F35 verbeterd.

 

Dit gebeurt door intelligente transportsystemen voor fietsen lokaal, regionaal en Europees niveau op te pakken om zo de veiligheid, het comfort en het gemak van fietsers te verbeteren. Het project heeft een budget van bijna 5 miljoen euro en wordt voor 60% gefinancierd via het Interreg North Sea programma.


Het doel van MegaBITS is duidelijk: een stijging van 10% van het aantal fietskilometers binnen de doelgroepen en een daling van 8,8% van de CO2-uitstoot. Om dit te bereiken richt MegaBITS zich op vijf voorbeeldprojecten in zeven Europese steden/regio's, elk met een eigen thema. Deze omvatten Smart Cycling Corridors (Provincie Overijssel, Zwolle, Enschede), Smart Traffic Management for Cyclists (Kopenhagen), Digitizing Urban Cycling (Hamburg), Smart Data Fusion (Provincie Antwerpen), en Smart Cycling Management (Le Havre Seine Métropole). Andere partners zijn Cycling Industries Europe en imec (beide België) en Chalmers University (Zweden). Op 1 en 2 juni vond de startbijeenkomst van het project plaats in het Provinciehuis van Overijssel.


Overijssel wil koploper zijn

De provincie Overijssel (Nederland) is leadpartner van het MegaBITS-project. Bert Boerman, gedeputeerde voor mobiliteit in de provincie Overijssel, is verheugd over het onlangs goedgekeurde project: ”De provincie Overijssel is een prachtige provincie om te fietsen en dat gebeurt ook al veel. Wij vinden fietsen erg belangrijk, want het is gezond en duurzaam. Wij investeren daarom altijd al veel in fietsinfrastructuur, maar willen nu ook koploper zijn in "smart cycling". Ik ben er trots op dat we onze inzet van de afgelopen jaren met betrekking tot BITS nu mogen voortzetten in MegaBITS en onze bekendste snelfietsroute F35 tussen Zwolle en Enschede kunnen ombouwen tot een "smart cycle highway".


Voortbouwend op het eerdere succes van het BITS-project, zal MegaBITS ook de CyclingDataHub en de BITS Directory initiatieven verder ontwikkelen. De CyclingDataHub is een open platform voor alle partners en belanghebbenden om fietsgegevens uit te wisselen. En de BITS Directory is een unieke troef die ontwikkelaars van fiets-specifieke ITS-technologieën verbindt met overheden of andere bedrijven. Hierdoor wordt het makkelijker om een vollediger ecosysteem voor slimme fietstechnologieën te ontwikkelen en het aanbestedingsproces voor deze technologieën te stroomlijnen.

Trefwoorden: fietsen, beleid, Europa, data, veiligheid, F35, route

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

22/09/23
Exclusief voor leden
Beschikbaar inkomen stijgt
Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens was in het tweede kwartaal van dit jaar 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat lijkt een goed signaal voor de vrijetijdseconomie. Daarmee hebben gezinnen genoeg in de huishoudbeurs om te besteden aan toerisme en recreatie.
21/09/23
Aantrekkelijk rivierpark Tweestromenland door niet baggeren
Het is voor recreatie een aantrekkelijke optie. Stop met het baggeren en laat de natuur meer het werk doen en daarmee ontstaat de basis voor een recreatief aantrekkelijk rivierpark. Het ontwerp voor de Nieuwe Waterweg ontving hiervoor de Eo Wijersprijs. Dit ontwerp kan leiden tot een nationale verandering.
20/09/23
Nieuwe entree en bewegwijzering voor Park Vliegbasis Soesterberg
De wandelroutes en fietspaden op Park Vliegbasis Soesterberg hebben deze week een duidelijke bewegwijzering gekregen. Bovendien heeft het park aan de noordzijde een nieuwe toegang.
20/09/23
Bezoekerscentrum Binnenhof Renovatie open in november
Viel het je gisteren ook op dat de Prinsjesdag rijtoer niet op het Binnenhof kwam? Dat plein is veranderd in een grote bouwput. Voor bezoekers wordt die historische locatie in november veel duidelijker met de opening van het ‘Informatiecentrum Binnenhof Renovatie’.
19/09/23
R&T magazine september 2023 – interview Rob van Gijzel
We moesten met het redactieteam van R&T magazine de hoogste vorm van flexibiliteit opzoeken voor een bijzonder interview. We kregen Rob van Gijzel voor de microfoon. Van Gijzel is de voorzitter van de Taskforce Gastvrijheidssector. We hebben nog meer grote dossiers tegen het licht gehouden. Dinsdag en woensdag ontvangen de R&T-abonnees hun magazine.
15/09/23
Exclusief voor leden
EuroParcs biedt verzorgde excursiereizen vanuit Limburg
EuroParcs introduceert een nieuw concept. De vakantieparkenaanbieder gaat volledig verzorgde excursiereizen aanbieden in samenwerking met Hop On Hop off Holland.
13/09/23
Digitale innovatie wandelgids
Nivon maakt heel veel recreanten blij met mooie wandelgidsen. Voor het eerst stapt de organisatie over naar een half digitale gids. Veel beter voor de gebruiker en de gids blijft langer houdbaar.
11/09/23
Doorfietsroute Utrecht – IJsselstein ligt stil door kabels en wortels
Een fietsverbinding lijkt eenvoudig aan te leggen maar dat is bij IJsselstein toch net anders. De doorfietsroute die aangelegd wordt, ligt tijdelijk stil. Eerst moeten andere partijen aan de slag met kabels.

||| Agenda |||

25/09/23
25/09/23 t/m 25-09-23: Toerisme Top 2023
De Toerisme Top 2023 heeft als thema ruimte en wordt op maandag 25 september 2023 gehouden in d...
27/09/23 t/m 28-09-23
27/09/23 t/m 28-09-23: Vakbeurs Openbare Ruimte 2023
Openbare ruimte is urgenter dan ooit. Duurzaamheid, biodiversiteit, natuurinclusiviteit, circu...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...