Geplaatst op: 07-06-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Datalandschap Wegwijzer gepresenteerd

Datalandschap Wegwijzer gepresenteerd
Gisteren is op de LDA Kennisdag de ‘Datalandschap Wegwijzer’ gepresenteerd. In deze publicatie van de Landelijke Data Alliantie zijn rond drie thema’s de belangrijkste databronnen opgenomen. De publicatie geeft antwoord op vragen als: voor welke (beleids)vraag heb ik welke bron nodig? Is die bron gratis of niet? En op welk regionaal niveau is de data beschikbaar?

Volgens Marlotte Jansen van NBTC is het belangrijk om meer datagedreven beleidskeuzes te maken. Kennis is het fundament voor een kwalitatief goede beleidsvorming. Daaraan ten grondslag ligt actuele data op verschillende niveaus. De publicatie ‘Datalandschap Wegwijzer’ is een handig hulpmiddel omdat niet alle databronnen bij alle gebruikers direct op het netvlies liggen en deze zo via één ingang worden ontsloten. Ook worden nieuwe big databronnen ontsloten.

Drie niveau’s

De ‘Datalandschap Wegwijzer’ is in drie niveaus opgedeeld. Allereerst komen de basis databronnen aan de orde over vraag, aanbod, leefbaarheid en arbeidsmarkt. Vervolgens is er aandacht voor verdiepende data rond gedrag, leefstijlen, interesses, sentimenten en doelgroepen. In het laatste onderdeel een overzicht van big databronnen.  

Van elke bron is aangeven op welk geografisch niveau gegevens beschikbaar zijn, of er kosten aan zijn verbonden en de link naar de data. De online pdf wordt steeds aangevuld met nieuwe data.

Figuur 1: Voorbeeld van een pagina in de wegwijzer

WegwijzerDatalandschap

Link: https://www.landelijkedataalliantie.nl/nl/home/kennisbank/databronnen-definities/datalandschap-wegwijzer.htm
Trefwoorden: onderzoek, data, toerisme, recreatie, Ida,

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

22/09/23
Exclusief voor leden
Waarom is het perspectief duurzaam vliegen met waterstof voor Rotterdam zo goed?
Op de startbaan ziet het er nog klein uit maar de drone met waterstof als brandstof kan het pad vrijmaken voor échte vluchten. Waterstof lijkt voor Rotterdam The Hague Airport een snellere optie voor de ontwikkeling van duurzaam vliegen dan een vliegtuig gevuld met zware batterijen.
19/09/23
Dure brandstof reden tot duurzaam zakelijk reizen?
De Coalitie Anders Reizen onderzocht hoe grote Nederlandse werkgevers het reizen van hun medewerkers vergoeden én beïnvloeden. Een omslag naar duurzaam reizen lijkt te lukken.
08/09/23
Exclusief voor leden
Inflatie lager maar niet weg bij de consument
De inflatie beperkt de koopkracht van je gasten. De daling van de inflatie is ingezet en economisch gezien lijkt het de goede kant op te gaan. Maar de beleving van hoge inflatie zit nog in de hoofden van de consument en dat kan toch leiden tot het beperken van de uitgave in een attractie- of vakantiepark.
07/09/23
Kasteel De Haar mooiste publieke gebouw
Van alle monumenten en andere publiekstoegankelijke gebouwen vindt de Nederlander Kasteel de Haar het mooist. Het kasteel bij Utrecht wint het hiermee van Kunstmuseum Den Haag en Paleis Het Loo in Apeldoorn.
29/08/23
Toeristische bestedingen in Nederland alweer boven niveau 2019
Toeristen hebben in 2022 in totaal 95,8 miljard euro in de Nederlandse economie besteed. Dat is alweer meer dan in 2019 toen die bestedingen op 90,8 miljard lagen. Toerisme is goed voor 3,7% van de Nederlandse economie. Ook de werkgelegenheid is bijna weer op niveau.
18/08/23
Top 3 populairste bestemmingen in Duitsland zijn attracties
Het Duits Verkeersbureau (DZT) zette een internationaal onderzoek op onder toeristen met als doel om de meeste geliefde bestemmingen van het land te bepalen voor 2023. Je denkt misschien aan het kasteel Neuschwanstein of Berlijn? Nee, de top 3 bestaat uit bekende attracties en attractieparken.
16/08/23
Exclusief voor leden
Krap procentje meer aan bestedingen restaurants en evenementen
Nederland zit in een milde recessie. Toch zien restaurants en evenementen de bestedingen door de consument een klein beetje stijgen.
03/08/23
Nederlanders heel tevreden met de hoeveelheid vrije tijd
Wat vinden Nederlanders van de hoeveelheid vrije tijd die ze hebben? Het CBS doet daar al tien jaar onderzoek naar en komt met de nieuwste cijfers over 2022.