Geplaatst op: 24-05-2023
Auteur: Marc Gerlings

Rotterdam, Amsterdam en Graz de beste steden voor bewuste toerist

Rotterdam, Amsterdam en Graz de beste steden voor bewuste toerist
Rotterdam grijpt de eerste plek in de index voor duurzame citytrips.

24 mei 2023 - Stedentrips zijn wereldwijd enorm populair, de verwachting is zelfs dat er in 2025 bijna 800 miljoen mensen jaarlijks een stedentrip maken1. Echter is het niet altijd makkelijk om bij het kiezen van de stad een verantwoorde keuze te maken als duurzame toerist.


Om reizigers hierbij te helpen en beter te informeren publiceert reiszoekmachine KAYAK.nl vandaag de Stedenindex voor verantwoordelijke reizigers. 167 steden in 63 landen zijn geanalyseerd op 28 factoren op basis van externe gegevens en de eigen zoekgegevens van KAYAK, van 1 maart tot en met 22 september 2022. Zo kunnen Nederlandse reizigers makkelijker die mindful stedentrip vinden waar ze altijd al naar zochten. Maar Nederlanders kunnen het ook dichter bij huis zoeken. Nederland voert namelijk de lijst aan. Van de 167 steden heeft Rotterdam de eerste plaats weten te bemachtigen, op de voet gevolgd door Amsterdam op plek twee. Het Oostenrijkse Graz complementeert de top 3.

Index voor de bewuste reiziger

KAYAK's Stedenindex voor verantwoordelijke reizigers is een interactieve gids die reizigers helpt om duurzaamheidsaspecten in acht te nemen bij het plannen van hun volgende reis. Voorbeelden hiervan zijn de CO2-accreditatie van luchthavens, lokale vervoersmogelijkheden en luchtkwaliteit. Reizigers kunnen de resultaten van de index personaliseren en filteren op factoren die zij het belangrijkst vinden. Waarom Rotterdam en Amsterdam zo goed scoren? 


Rotterdam heeft onder meer door het geavanceerde CO2-managementsysteem van de luchthaven, gecertificeerd door de Airport Carbon Accreditation, het grote aantal voordelig geprijsde accommodaties, allemaal gekwalificeerd door het Duurzaam Reizen-programma van Booking.com, het goede openbaar vervoer in de stad en de lengte aan fietspaden.

Amsterdam heeft de tweede plaats weten te bemachtigen met een score van 94. De stad is wereldberoemd om haar fietsvriendelijkheid en de autovrije straten, met goede opties voor milieuvriendelijke huurauto's en voldoende EV-laadplekken.

Graz in Oostenrijk, staat op de derde plaats en heeft de hoge score van 91 te danken aan het goede treinsysteem, voldoende EV-laadplekken en een autovrij UNESCO Werelderfgoed-stadscentrum.

Er zit wel een kritisch onderdeel bij. KAYAK gebruikt onder meer in de methodologie het Duurzaam Reizen programma van Booking.com om accommodaties te wegen op duurzame maatregelen. KAYAK is onderdeel van Booking.com

"Het is indrukwekkend om te zien hoe Nederland naar voren komt als leider op deze internationale ranglijst. We presteren geweldig te midden van de felle concurrentie in heel Europa. Deze prestatie is het gevolg van de jaren lange inspanning van Nederland om verantwoord reizen te stimuleren. De reiziger kan hier nu de vruchten van plukken bij het verkennen van de Nederlandse steden'', aldus Peer Bueller, Chief Financial Officer bij KAYAK.

Top 10 volgens de Stedenindex voor verantwoordelijke reizigers van KAYAK:
1. Rotterdam, Nederland
2. Amsterdam, Nederland
3. Graz, Oostenrijk
4. Trondheim, Noorwegen
5. München, Duitsland
6. Helsinki, Finland
7. Stockholm, Zweden
8. Zürich, Zwitserland
9. Gotenburg, Zweden
10. Wenen, Oostenrijk

Een aantal eervolle vermeldingen verdeeld per regio: Vancouver in Canada, geroemd voor de luchtkwaliteit, behaalde de hoogste notering in Noord-Amerika. De hoofdstad van Japan, Tokyo, staat bovenaan in de Pacifische regio vanwege de lokale markten, theaters en kunstgalerijen die vaak alleen te voet of via de aangewezen fietspaden te bereiken zijn. Santiago in Chili ging er met de prijs vandoor in Zuid-Amerika omdat daar de grootste daling is van vluchtprijzen in het laagseizoen. Daarnaast wordt het vliegveld erkend voor het uitstekende CO2-beheer door de Airport Carbon Accreditation. Tunis in Tunesië voert de lijst aan in het Midden-Oosten en Afrika. De velen markten die allemaal dicht op elkaar zitten bieden de uitgelezen kans om tweedehands producten te kopen waardoor de reiziger zich midden in de plaatselijke cultuur waant en tegelijkertijd de lokale economie steunt.

Hier kom je meer te weten over de methodologie van de Stedenindex voor bewuste reizigers van KAYAK.

1 - Volgens het 'Global City Travel Report', gepubliceerd door Oxford Economics.

Trefwoorden: duurzaam reizen, stad, toerisme, index, KAYAK, Booking

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...