Geplaatst op: 22-05-2023
Auteur: Marc Gerlings

Kies voor duurzaam hout

Dag van de biodiversiteit

Kies voor duurzaam hout

Vandaag 22 mei is de dag van de biodiversiteit. Op dit moment is houtbouw helemaal hot. Hout wordt ingezet onder meer als oplossing voor circulaire accommodaties in vakantieparken. Als je in vakantieparken of andere parken met hout bouwt, kies dan de duurzame variant. 3 tips om je op weg te helpen.

1 - Kies het juiste hout voor het juiste doel

Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken. Het is belangrijk het passende hout voor het gewenste doel te kiezen. Sommige tropische houtsoorten hebben zeer interessante technische kenmerken die moeilijk te vinden zijn bij gematigde soorten: een groot deel van de tropische soorten is van nature zeer goed bestand tegen vocht en is dus zeer duurzaam zonder chemische behandeling. Dit maakt ze tot een bijzonder milieuvriendelijke materiaalkeuze voor buitentoepassingen, zoals terrassen. Sommige houtsoorten zijn zelfs bestand tegen tientallen jaren intensief gebruik zonder voorafgaande chemische behandeling.

 

2 - Koop gecertificeerd hout om ontbossing tegen te gaan

De keurmerken voor duurzaam beheer, FSC en PEFC/PAFC, garanderen dat het hout is gekapt volgens sociale en ecologische normen. Door FSC of PEFC/PAFC gecertificeerd hout te kopen, zoals het collectief Fair&Precious promoot, steunt men een economie die de ecosystemen en de bevolking respecteert: de certificering voor duurzaam beheer beschermt de biodiversiteit door een beperkt aantal bomen te oogsten, de ecosystemen de tijd te geven om zich te herstellen en de afbakening van niet-geëxploiteerde zones te respecteren. Resultaat is dat de populatie van bepaalde diersoorten, voornamelijk grote zoogdieren zoals gorilla's en olifanten, in sommige gecertificeerde bosconcessies groter is dan in natuurparken.

 

3 - Betaal de juiste prijs voor materiaal dat de biodiversiteit respecteert

Certificering brengt kosten met zich mee voor bosbouwondernemingen: naast de kosten van de procedures (ondersteuning, audits, enz.) om gecertificeerd te worden, leidt certificering tot een vermindering van de houtwinning om zo niet meer dan het natuurlijke regeneratietempo te kappen. Net zoals een biologisch voedingsproduct in principe duurder is dan hetzelfde conventionele product, is ook gecertificeerd hout duurder. Maar omdat het duurzaam is, kan het langdurig gebruikt worden en kan er dus op lange termijn geld bespaard worden. De betaling van een eerlijke prijs voor dit hout draagt bij tot het bestaan van een ethische en verantwoorde handel in tropisch hout en tot de beloning van een sector die zich inzet voor de bescherming van de biodiversiteit en respect heeft voor de bevolking, zowel de werknemers van de onderneming als de plaatselijke bevolking, die in of nabij de exploitatiegebieden woont.

De tips zijn gemaakt in samenwerking met het netwerk ATIBT.


Trefwoorden: biodiversiteit, duurzaamheid, hout, houtbouw,

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

30/11/23
Exclusief voor leden
Sterrenbos landgoed Haverriet veiligheid voor recreanten verbeteren
Landschap Overijssel gaat het historische sterrenbos op landgoed Haverriet herstellen en klimaatbestendiger maken. In dit unieke twintigste-eeuwse landgoedbos tussen Hengelo en Enschede genieten veel recreanten van de natuur.
29/11/23
Gratis ov voor kinderen in provincie Utrecht
Kinderen tot 12 jaar kunnen heel 2024 gratis met de bus en tram in de provincie Utrecht. Vervoerder...
27/11/23
Antwerpse erfgoedprijs naar Koninklijke Kempen
Dit jaar wint het project ‘Koninklijke Kempen’ van de Onroerend Erfgoeddienst Stuifzand de Erfgoedprijs van 10.000 euro. Het project maakt het publiek warm voor het Koninklijke domein in de Kempen.
27/11/23
Exclusief voor leden
Van Gogh zonnebloemen in NP Van Gogh
In de zomer van 2024 krijgt Brabant een kunstwerk van planten en bloemen in de vorm van de ‘Vaas met zonnebloemen’ van Vincent van Gogh. Dit project, dat wordt uitgevoerd bij de Menmoerhoeve in Etten-Leur, wordt mogelijk gemaakt door Natuurhuisje die zich als partner aansluit bij Van Gogh Nationaal Park (NP).
27/11/23
Exclusief voor leden
Vijf genomineerden voor de Fietsroute van het Jaar 2024
Vijf routes in Europa zijn genomineerd voor de Fietsroute van het Jaar 2024. Dit jaar had de jury een luxeprobleem. Er was een grote kwaliteit onder de aangedragen routes voor de uitverkiezing.
21/11/23
Recreatie Vakbeurs groeit door naar 8.500 bezoekers
De afgelopen editie van Recreatie Vakbeurs op 14, 15 en 16 november 2023 in Evenementenhal Hardenberg is bezocht door in totaal 8.472 recreatieprofessionals. Nooit eerder kwamen zoveel bezoekers op deze driedaagse vakbeurs af.
20/11/23
Aanleg doorfietsroute in IJsselstein hervat
Vanaf vandaag gaat aannemer Jos Scholman Infra B.V. verder met de aanleg van de doorfietsroute Utre...
17/11/23
Exclusief voor leden
Trend feestdagen anders vieren en daarom gaan we met vakantie
Feestdagen met familie vieren? Welnee, we gaan met vakantie. Dat is een van de uitkomsten van onderzoek hoe de Nederlanders omgaan met de tradities rondom de feestdagen. Vrije tijd staat hoog op de verlanglijst.

||| Agenda |||

12/12/23
12/12/23 t/m 12-12-23: Openhuis Playdôme Roosendaal
Pleisureworld organiseert op dinsdag 12 december bij Playdôme in Roosendaal een Openhuis met een in...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...
18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...