Geplaatst op: 02-05-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

EuroParcs vangt Oekraïense vluchtelingen langer op

Oekraïners hebben tot eind 2023 duidelijkheid over verblijfplaats

EuroParcs vangt Oekraïense vluchtelingen langer op

EuroParcs heeft met verschillende gemeenten afspraken gemaakt over de verlenging van de tijdelijke huisvesting van Oekraïense vluchtelingen. De bijna duizend Oekraïners die de vakantieparkenspecialist momenteel opvangt mogen in ieder geval tot eind 2023 in hun vakantiewoning blijven. Hiermee bieden EuroParcs en de gemeenten zekerheid aan de vluchtelingen, die sinds begin vorig jaar tijdelijk verblijven op zeven verschillende parken van EuroParcs.

 

EuroParcs-directeur Andries Bruil is blij dat de Oekraïense vluchtelingen tot zeker eind van dit jaar duidelijkheid hebben over hun verblijfplaats. "Al sinds de start van de oorlog in Oekraïne vangen wij op verzoek van de gemeenten vluchtelingen op in onze vakantiewoningen. Door deze mensen nu al duidelijkheid te geven, kunnen wij en de gemeenten hen meer toekomstperspectief bieden.”

 

Werkgelegenheid

Een aantal vluchtelingen dat verblijft op een van de vakantieparken heeft inmiddels ook werk gevonden in Nederland. Door deze verlenging maken de Oekraïners ook meer kans op de huidige arbeidsmarkt, doordat werkgevers nu ook weten dat zij daar in ieder geval heel 2023 verzekerd zijn van een woning. De Oekraïense vluchtelingen die in Nederland verblijven hebben vanwege een uitzonderingspositie geen werkvergunning nodig om te werken. Zij mogen dus betaald werk verrichten, wat gezien de krapte op de arbeidsmarkt ook voor werkgevers aantrekkelijk zou kunnen zijn.

 

De bijna duizend vluchtelingen zijn momenteel gehuisvest in zeven verschillende vakantieparken van EuroParcs verspreid over Nederland: Aan de Maas in Kerkdriel, Bad Hoophuizen en Veluwemeer in Nunspeet, Zuiderzee in Biddinghuizen, Bad Hulckesteijn in Nijkerk, Buitenhuizen in Velsen-Zuid en Poort van Zeeland in Hellevoetsluis.

 

Afspraken met woningeigenaren

De woningen waarin de vluchtelingen tijdelijk verblijven zijn overigens niet van EuroParcs zelf, maar van particuliere en zakelijke eigenaren die de recreatiewoning via EuroParcs voor verhuur aanbieden. Vanwege het langdurige karakter van de verhuur en het niet-recreatieve gebruik, is niet alleen toestemming van de gemeente nodig, maar ook van de eigenaren van de vakantiewoningen. "Gelukkig zijn deze eigenaren bereid ze nog langer te verhuren aan de vluchtelingen. Daarvoor zijn we ze dankbaar. De ervaring met deze groep gasten is ook heel goed. Ze zien de vakantiewoning echt als hun huis en gaan er zorgvuldig mee om", aldus Bruil.

Topics:Beleid
Trefwoorden: Opvang vluchtelingen

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

21/09/23
Exclusief voor leden
Zorgen om lager sportgedrag tijdens Nationale Sportweek
Meestal is de Nationale Sportweek het feest voor gemeenten om de sportinitiatieven te vieren maar nu zijn er zorgen over de terugval in het sportgedrag van de Nederlanders. Het lijkt een lastig te keren trend.
19/09/23
R&T magazine september 2023 – interview Rob van Gijzel
We moesten met het redactieteam van R&T magazine de hoogste vorm van flexibiliteit opzoeken voor een bijzonder interview. We kregen Rob van Gijzel voor de microfoon. Van Gijzel is de voorzitter van de Taskforce Gastvrijheidssector. We hebben nog meer grote dossiers tegen het licht gehouden. Dinsdag en woensdag ontvangen de R&T-abonnees hun magazine.
18/09/23
Overheid investeert in cyberveiligheid mkb
In juni peilde R&T magazine hoe het stond met de cyberveiligheid in de gastvrijheidssector. Een veilige digitale omgeving is een vast onderdeel geworden in de gastvrijheid. De overheid investeert nu in onderzoek en kennisontwikkeling voor een veilig mkb.
15/09/23
Exclusief voor leden
Europese Commissie stuurt aan op behoud cash geld
In toerisme en recreatie wordt het steeds normaler dat je digitaal afrekent en niet meer met cash geld. De Europese Commissie wil die trend ombuigen, cash moet een wettelijk vastgelegd betaalmogelijkheid blijven.
15/09/23
Peter Drenth bestuurslid stuurgroep Vitale Vakantieparken
Peter Drenth heeft als gedeputeerde van de provincie Gelderland het programma Vitale Vakantieparken in zijn portefeuille en is daarmee ook het nieuwe lid van de stuurgroep VVP. Op 7 september ondernam hij een werkbezoek om kennis te maken met het programma.
15/09/23
Waterschap De Dommel wil niet opdraaien voor zuiveren festivaldrugs
Het is een bekend probleem: na een festival blijven er vaak resten van drugs achter in het afvalwater. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu en de waterkwaliteit. Waterschap De Dommel wil af van de festivaldrugs.
11/09/23
Doorfietsroute Utrecht – IJsselstein ligt stil door kabels en wortels
Een fietsverbinding lijkt eenvoudig aan te leggen maar dat is bij IJsselstein toch net anders. De doorfietsroute die aangelegd wordt, ligt tijdelijk stil. Eerst moeten andere partijen aan de slag met kabels.
06/09/23
Strand Scheveningen is wél open
Met het mooie weer deze week haast DMO The Hague & Partners dat het strand wel degelijk open is voor bezoekers. Waarom moet de DMO snel bijsturen?

||| Agenda |||

25/09/23
25/09/23 t/m 25-09-23: Toerisme Top 2023
De Toerisme Top 2023 heeft als thema ruimte en wordt op maandag 25 september 2023 gehouden in d...
27/09/23 t/m 28-09-23
27/09/23 t/m 28-09-23: Vakbeurs Openbare Ruimte 2023
Openbare ruimte is urgenter dan ooit. Duurzaamheid, biodiversiteit, natuurinclusiviteit, circu...