Geplaatst op: 20-04-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Europa investeert in het spreiden van recreatiedruk in Brabantse natuurgebieden

VisitBrabant zoekt met partners naar juiste balans tussen bezoek en natuur

Europa investeert in het spreiden van recreatiedruk in Brabantse natuurgebieden

Het Europese subsidieprogramma Interreg investeert €3,6 miljoen euro om de recreatiedruk in natuurgebieden in Noordwest-Europa te spreiden. VisitBrabant is leadpartner in het project waar Nationale Parken, kennisinstellingen en regio’s uit vier landen samenwerken. Met een gezamenlijke investering van €2.4 miljoen van alle partners wordt in totaal €6 miljoen geïnvesteerd in het spreiden van de recreatiedruk in natuurgebieden. In Noord-Brabant worden de komende vijf jaar diverse, meerjarige projecten opgestart om bezoekers beter te verspreiden over de natuurgebieden om zo de kwetsbare natuur beter te beschermen. Al deze projecten zijn onderdeel van het Europese project MONA, dat duurzaam toerisme in en rondom natuur- gebieden in Noordwest-Europa stimuleert en bezoekersgedrag onderzoekt.

 

Natuurgebieden hebben te maken met een toenemend aantal en verschillende type recreanten en bezoekers. Dit is versterkt door de Coronapandemie, waarin veel mensen de natuur dichtbij huis hebben herontdekt. Deze groei in drukte brengt schade aan de natuur, een verminderde beleving voor de bezoeker en overlast voor lokale bewoners. Onder regie van VisitBrabant Routebureau werken Nationale parken, kennisinstellingen en regio’s uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland samen om de recreatiedruk beter te spreiden. 

 

Duurzame koers voor toerisme

Van de totale investering gaat circa 1 miljoen naar Brabantse projecten. Samen met terrein-beherende organisaties, gemeenten en Van Gogh National Park werkt VisitBrabant aan diverse projecten die gericht zijn op duurzaam toerisme op de lange termijn. Zo wordt gekeken of wandelen over boerenerven voor de boer financieel mogelijk kan worden gemaakt. En omdat bezoekers hun wandelroute door de natuur vaak vanaf hetzelfde vertrekpunt beginnen, met volle parkeerterreinen en veel zwerfafval als gevolg, worden alle startpunten met bijbehorende voorzieningen in kaart gebracht. Ook wordt gemeten of genomen maatregelen effect hebben. VisitBrabant zet daarvoor een monitoring op naar het gebruik van routes en de drukte in specifieke natuurgebieden, op bepaalde momenten. Deze informatie kan van pas komen in de afweging routes te verleggen of op te waarderen. Met oog op een gezonde leefomgeving en een kwalitatief hoogwaardig landschap, zet VisitBrabant tevens in op een gezamenlijke promotie. Want als marketing op een goede manier wordt uitgevoerd, draagt dit bij aan welk type toerist een bestemming bezoekt en wat die bezoekers onderneemt tijdens zijn verblijf. 

 

Heleen Huisjes, directeur VisitBrabant: "De noodzaak om juist nu te investeren in een duurzaam en toekomstbestendig vrijetijdsaanbod is groot. Van Gogh National Park zet niet voor niets in op het duurzaam beleven van de natuur, het landgoed en het erfgoed, waarbij kwetsbare gebieden worden ontzien. Een goed voorbeeld van duurzaam toerisme in Brabant, waarbij ook het groen tussen natuurgebieden wordt ontwikkeld tot aantrekkelijke bestemming voor duurzame recreatie.”

 

Duurzame toerisme

Bezoekers en inwoners hebben belangstelling voor kleinschaliger en lokaal aanbod. Brabant heeft

juist op die punten ook veel te bieden, samen met de grotere iconen die relevant zijn voor het aantrekken van bezoek. Door in te zetten op spreiding van bezoekers met jaarrond vrijetijdsaanbod en routes, met de proeftuin Van Gogh Nationaal Park, het stimuleren van fietsen, toegankelijkheid en duurzaam aanbod en de focus op dichtbij markten België en Duitsland, zet VisitBrabant in op duurzaam toerisme.

 

Partners in het project

Van Gogh NP (NL), Utrechtse Heuvelrug (NL), NP Veluwezoom (NL), Grenspark Kalmthoutse Heide (NL +BE), Parc Naturel Régional de la Montagne de Reims (FR), Parc naturel Régional Scarpe Escaut (FR), Katholieke Universiteit Leuven (BE), Breda University of Applied Sciences (NL), Polis (BE), Tourismus Zentrale Saarland (GE), VisitBrabant (NL), Toerisme Provincie Antwerpen (BE).

Trefwoorden: Bezoek en natuur

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

08/06/23
Exclusief voor leden
Kan een reisorganisatie duurzaam gedrag bij haar klanten stimuleren?
Bijna 90% van de reizigers vindt het belangrijk dat ze met hun vakantie een positief effect hebben op de bestemming. Vaker kiezen voor de trein en minder vlees eten zijn maatregelen die de respondenten zelf nemen om hun vakantie duurzamer te maken. Ook gaat een deel bewust minder ver op reis of vliegt helemaal niet meer.
30/05/23
Primeur EuroParcs: zuivering zwembadwater in zeecontainer
Het nieuwe binnenzwembad op vakantiepark De Biesbosch van Europarcs wordt gezuiverd door een waterzuiveringsinstallatie in een zeecontainer naast het zwembadgebouw.
25/05/23
Exclusief voor leden
WTTC: Productie SAF moet omhoog, actie dringend gewenst
De World Travel & Tourism Councit (WTTC) wil dat regeringen de productie en gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) voortvarend aanpakken. Doen ze dat niet dan zijn de klimaatdoelstellingen voor de luchtvaart onhaalbaar.
23/05/23
Center Parcs viert Dag van de Biodiversiteit
Op maandag 22 mei stond bij Center Parcs alles in het teken van de rijke flora en fauna in haar parken. Kinderen konden hun eigen minituintje maken en gingen op stap met een Ranger.
22/05/23
Kies voor duurzaam hout
Vandaag 22 mei is de dag van de biodiversiteit. Op dit moment is houtbouw helemaal hot. Hout wordt ingezet onder meer als oplossing voor circulaire accommodaties in vakantieparken. Als je in vakantieparken of andere parken met hout bouwt, kies dan de duurzame variant. 3 tips om je op weg te helpen.
01/05/23
Koninklijke Onderscheiding voor Anya Niewierra
Directeur Visit Zuid-Limburg ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding voor jarenlange inzet voor duurzaam toerisme in Limburg, Nederland en Europa.
26/04/23
Internationale conferentie over consumentengedrag in toerisme naar Nederland
De Breda University of Applied Sciences heeft een toonaangevende internationale conferentie binnengehaald. De vijftiende editie van het jaarlijkse Consumer Behaviour in Tourism Symposium (CBTS) is van 31 mei tot 2 juni 2023 in Breda.
21/04/23
Friesland hard op weg als meest circulaire regio van Europa
De gastvrijheidssector in Friesland bundelt de krachten en deelt kennis en ervaring om een duurzame vakantiebestemming te zijn. Vandaag was het Gastvrije Circulaire Congrestival in Leeuwarden met zo’n honderd betrokken partijen uit de provincie.

||| Agenda |||

25/09/23
25/09/23 t/m 25-09-23: Toerisme Top 2023
De Toerisme Top 2023 wordt dit jaar in Drenthe georganiseerd op maandag 25 september. De Toeris...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...