Geplaatst op: 13-04-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Exit voor Floriade

Exit voor Floriade

Er komt geen nieuwe Floriade meer. De Nederlandse Tuinbouwraad heeft geen gemeente gevonden die bereid is over 10 jaar de volgende editie te organiseren. Na 70 jaar valt dus het doek voor de Wereldtuinbouwtentoonstelling. 

Het enorme financiële debacle van de laatste Floriade in Almere heeft gemeenten kopschuw gemaakt. Kon de Nederlandse Tuinbouwraad voor de laatste editie nog uit zeven kandidaten kiezen, voor de nieuwe editie meldde zich geen enkele gemeente. 

Uit een berekening van expert Hans van Driem blijkt dat de Floriade 2022 de gemeente Almere minimaal 118 miljoen euro heeft gekost. De kosten liepen daar enorm uit de hand en de inkomsten vielen mede door de geringe publieke belangstelling tegen. Er werden 2,3 miljoen bezoekers verwacht maar het werden er slechts 690.000. Ook vanuit de Nederlandse tuinbouw was er minder belangstelling om aan de Floriade te participeren. 

Wat zich al jaren aankondigde is nu werkelijkheid geworden. Het concept van een Wereldtuinbouwtentoonstelling is door de tijd ingehaald. Bedrijven en landen hebben een dergelijk evenement niet meer nodig om zichzelf in de etalage te zetten. Voor consumenten is het met een brede waaier aan concurrerende vrijetijdsactiviteiten een onvoldoende onderscheidende en aantrekkelijke daguitstap. 

Nu nog even de evaluatie van de gemeente Almere afwachten en dan kunnen we het boek Floriade definitief sluiten. Nieuwsgierig geworden naar de visie van Hans van Driem op de Floriade? Lees dan hier het interview dat hij gaf voor R&T Magazine.

Trefwoorden: evenementen, Floriade, flevoland

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

27/09/23
Podium- en evenementensector op een kantelpunt
De podium- en evenementensector staat op een kantelpunt op het gebied van duurzaamheid, personeel, innovaties, inclusie, techniek en maatschappelijke impact.
21/09/23
Exclusief voor leden
Zorgen om lager sportgedrag tijdens Nationale Sportweek
Meestal is de Nationale Sportweek het feest voor gemeenten om de sportinitiatieven te vieren maar nu zijn er zorgen over de terugval in het sportgedrag van de Nederlanders. Het lijkt een lastig te keren trend.
15/09/23
Waterschap De Dommel wil niet opdraaien voor zuiveren festivaldrugs
Het is een bekend probleem: na een festival blijven er vaak resten van drugs achter in het afvalwater. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu en de waterkwaliteit. Waterschap De Dommel wil af van de festivaldrugs.
12/09/23
Exclusief voor leden
Haags evenement voelt invloed blokkade A12 door Extinction Rebellion
“Kwalijk”, noemt directeur van de Tong Tong Fair Siem Boon de houding van Extinction Rebellion (XR) die de A12 blokkeerde om te demonstreren voor klimaatverbetering. 40 tot 50% minder bezoekers kwamen naar het evenement in Indische sfeer.
07/09/23
Kasteel De Haar mooiste publieke gebouw
Van alle monumenten en andere publiekstoegankelijke gebouwen vindt de Nederlander Kasteel de Haar het mooist. Het kasteel bij Utrecht wint het hiermee van Kunstmuseum Den Haag en Paleis Het Loo in Apeldoorn.
04/09/23
Succesvolle 38e editie van Hiswa te Water
Wederom 30.000 bezoekers op de kades en steigers en ruim 430 boten in het water in de Bataviahaven Lelystad.
01/09/23
Waddencafé over agrotoerisme
Het Waddenfonds, de Waddenacademie en de Landschapstriënnale organiseren in september vier Waddencafés voor en door jongeren in Leeuwarden, Holwerd, Warffum en Den Helder. Het eerste Waddencafé over landbouw en agrotoerisme is op 7 september in Leeuwarden.
01/09/23
Voorproefje Culinaire Wadden Weken met 22 nieuwe foodroutes
Dit weekend is de lancering van een nieuwe reeks inspiratiekaarten en culinaire foodroutes in het Waddengebied. De locaties op de routes worden gerund door duurzame ondernemers met aandacht voor het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee.

||| Agenda |||

12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...