Geplaatst op: 30-03-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Meer jongeren en jong volwassenen naar musea

Meer jongeren en jong volwassenen naar musea
Photo by Jean Carlo Emer on Unsplash

Nederlandse musea weten in toenemende mate nieuwe en vooral jonge doelgroepen aan zich te binden. Dat is de voorzichtige conclusie die we mogen trekken uit gegevens van de Museumvereniging die het bezoek met de Museumkaart analyseerde. 

In Nederland zijn 1,4 miljoen museumkaarten in omloop, 2,7% meer dan in 2019. Het bezoek groeide nog harder. De eerste maanden van 2023 lag het bezoek van kaarthouders bijna 7% hoger dan in dezelfde periode van 2019. 

Gebruik Museumkaart

Jongeren tot 13 jaar met een Museumkaart hebben de eerste maanden van 2023 drie keer meer een museum bezocht dan in dezelfde periode van 2019. Deze trend zie je ook -in lichtere mate- terug in de leeftijd 26-45 jaar, waarschijnlijk deels de ouders van deze kinderen. Ook in de groep 19-25 jaar ziet de Museumvereniging een ruime verdubbeling van het aantal bezoeken met de Museumkaart. 

Bezit Museumkaart

Het aantal kaarthouders groeide tussen 1 maart 2019 en 1 maar 2023 heel sterk (+37%) in de groep van 26 tot 35 jaar. In de leeftijdscategorie tot 13 jaar is er een toename van 27%, op de voet gevolgd door de leeftijdscategorie 19-25 jaar met een groei van 25%. 

Nieuwe generatie in musea

"Dit is echt fantastisch nieuws. We hadden al de indruk dat deze trend zichtbaar was en kregen daarvan ook berichten uit de musea, maar dat het zo spectaculair zou zijn, dat gaat onze verwachtingen te boven. Musea doen er alles aan om juist nieuwe generaties enthousiast te krijgen voor hun collecties en programma’s en wij ondersteunen dat met de Museumkaart, het platform Museum.nl en natuurlijk tijdens de jaarlijkse Museumweek,” aldus Vera Carasso, directeur Museumvereniging.

Museumweek

Aanstaande zaterdag start de 9e Museumweek. Van 1 april tot en met 7 april mogen Museumkaarthouders hun Museumkaart uitlenen aan een ander. Aan de kassa is dan geen identiteitscontrole. Met deze activatie maken wil de Museumvereniging ambassadeurs maken van Museumkaarthouders. Door hun kaart te delen geven ze anderen een voorproefje van de voordelen van de Museumkaart en bereiken we een groep die anders weinig of niet naar het museum gaat. Tijdens de Museumweek organiseren de aangesloten musea bijna 500 extra activiteiten.

Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, musea, bezoek, abonnementen, doelgroepen

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

25/05/23
Exclusief voor leden
Bezoek attractieparken hersteld, dierentuinen en vooral musea nog niet
De grootste Nederlandse attractieparken zijn qua bezoek in 2022 hersteld van de coronapandemie. Het gezamenlijk bezoek loopt 1% voor op 2019. Een ander verhaal zijn de dierentuinen en de musea die het niveau van 2019 nog niet hebben behaald.
17/05/23
Koningin Máxima opent nieuwe Van Gogh Village Museum
Koningin Máxima heeft het nieuwe Van Gogh Village Museum geopend. Dit museum in het Brabantse Nuenen belicht de persoonlijke en artistieke ontwikkeling van de schilder die leidde tot zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’.
11/05/23
Seminar: Stuur je gast eens weg
Hoe kun je gasten een onvergetelijke vakantie bieden? Die vraag staat centraal op het seminar ‘Stuur je gast eens weg’. Een middag die zowel voor ondernemers in dag- als verblijfsrecreatie interessant is.
08/05/23
Depot Boijmans krijgt speciale vermelding bij Museum of the Year Awards 2023
Depot Boijmans Van Beuningen (DBVB) heeft een Speciale Juryprijs gewonnen tijdens het European Museum of the Year Awards-gala in Barcelona. ’s Werelds enige publiek toegankelijke collectiegebouw werd geroemd om de wijze waarop het kunst, publiek én de dagelijkse praktijk van collectiebeheer samenbrengt.
05/05/23
Exclusief voor leden
Provincie Limburg steunt opvolger Thermenmuseum met 1 miljoen euro
De Provincie Limburg draagt één miljoen euro bij aan het Romeins Museum in Heerlen. Het Romeins Museum moet de vervanger worden van het huidige Thermenmuseum in Heerlen. Het is nodig om het nieuwe museumgebouw te realiseren.
01/05/23
Uniek Hanze Escape Event in 9 Hanzesteden tegelijk
Speciaal voor het Hanzejaar wordt het Hanze Escape Event in alle 9 Hanzesteden in het oosten van Nederland georganiseerd voor inwoners en bezoekers te spelen op je eigen mobiele telefoon.
26/04/23
Internationale conferentie over consumentengedrag in toerisme naar Nederland
De Breda University of Applied Sciences heeft een toonaangevende internationale conferentie binnengehaald. De vijftiende editie van het jaarlijkse Consumer Behaviour in Tourism Symposium (CBTS) is van 31 mei tot 2 juni 2023 in Breda.
24/04/23
Van Gogh Village Museum open voor publiek
Het Van Gogh Village Museum in Nuenen is voor het publiek geopend. Het oude VIncentre in het Brabantse dorp is met een omvangrijke uitbouw twee en een half maal zo groot geworden. Bijzonder is het lichtlab dat samen met ASML is ontwikkeld. De officiële opening door Koningin Maxima is op 16 mei.