Geplaatst op: 24-03-2023
Auteur: Marc Gerlings

Magazine R&T 1 van 2023 – van balanceeract waardevol toerisme tot de nieuwe generatie circulaire accommodaties

Magazine R&T 1 van 2023 – van balanceeract waardevol toerisme tot de nieuwe generatie circulaire accommodaties

Vorige week viel magazine R&T 1 bij de abonnees op de mat. Deze verscheen nog nét vóór de Provinciale Statenverkiezingen en dat was te merken.

Natuurlijk koos de redactie ervoor om het pleidooi tot meer ruimte voor recreatie van Destinatie Nederland met daarbij de meningen van beleidsmakers en brancheorganisaties op te nemen. Naast de meningen ook de 6 hoofdpunten in een makkelijk overzicht.

Na een roerig 2022 is iedereen in de sector benieuwd naar Trends & Verwachtingen. Dat staat in het gelijknamige artikel. Grote namen uit de wereld van onderzoek, attractieparkindustrie en de reiswereld staan bij elkaar.

Het Hanzejaar werd in dit nummer gepresenteerd. Nu is ook deze week officieel de informatie bekendgemaakt. Maar de achtergronden van het jaar zijn voor vakgenoten veel interessanter en die vind je in het R&T-artikel.

"Een gemeente moet nooit meer een Floriade organiseren,” de prikkelende opinie van kenner Hans van Driem. Een mening waar de net afgeronde Floriade niet blij van wordt maar het is wel goed dat gemeenten en instellingen nadenken over dit bijzondere evenement. Inmiddels vind je dit artikel ook online.

We openen R&T 1 met het programma Brabant Herinnert. Een interview met programmadirecteur Femke Klein. Online hebben we extra informatie staan over de evenementen die worden gehouden door Brabant Herinnert.

Ben je actief in de combinatie van erfgoed en het aantrekken of ontvangen van bezoekers? Dan mag je zeker niet het artikel missen over de Leefstijlvlinder met de toolkit cultuur- en erfgoedbeleving.

In Waardevol toerisme, een balanceeract komt aan bod waar veel regio’s en bestemmingen mee worstelen. Is er een gouden formule gevonden na onderzoek. Nee, dat niet maar met de data is wel een betere aanpak nodig. Duik daar in als je vanuit je bedrijf of beleid met dit onderwerp balans in toerisme bezig bent.

Tot slot een van mijn persoonlijke favorieten. Het is er, een nieuwe generatie biobased en circulaire accommodaties. De proefwoning verrees in Middelburg. Het is geen model of concept, het is gewoon gebouwd. Uit die ervaringen proef je waar het naartoe kan met de volgende generatie vakantieparken.

En natuurlijk is er aandacht voor het Trendcongres 2023 – Tourism Futures. Het programma is nu af. Het is breed, met topnamen en het ideale moment om kennis te delen en te halen. Kom naar Leeuwarden op 20 april. 3 keynote sprekers en 9 workshops. Tot eind maart nog te boeken tegen Early Bird tarief. Wij zijn er, jij ook? (Ja toch)

Er staat nog veel meer in magazine R&T. Nog geen deelgenoot van de R&T community? Neem een abonnement en laat je 6x per jaar inspireren.

Tot de 20e april, groeten,
Redactieteam magazine R&T.

Trefwoorden: magazine, inhoud,

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

25/05/23
Grootse leisure-ontwikkelingen in Groningse Tolbert
Voor grootse leisure-ontwikkelingen hoef je niet altijd in de Randstad te zijn. In het piepkleine Groningse dorp Tolbert staat een mega leisure centrum met maar liefst 23 verschillende binnen- en buitenactiviteiten. Posta Plaza voegt nu honderden vierkante meters real life gaming toe aan het complex: Formule 1 en de Jail Challenge.
24/05/23
Exclusief voor leden
ARTIS duikt in AI met Animal Intelligence
AI neemt heel veel over en maakt onze hele maatschappij anders. Maar het dierenleven is ook wonderlijk creatief ARTIS zet Artificial Intelligence in om die verwondering over het dierenleven te verbreden voor de bezoekers. Een creatieve actie de dierenwereld opnieuw te leren zien via de sociale mediakanalen van het park.
23/05/23
Beerze Bulten opent Giga Spetterpark
Vakantiepark Beerze Bulten is uitgebreid met een splinternieuwe interactieve waterspeeltuin. Een spraypark genaamd Giga Spetterpark.
17/05/23
Populairste Nederlandse wandelroutes in 2023
Holidu en AllTrails hebben een top 100 van Nederlandse wandelpaden opgesteld. In Noord-Holland (20)...
16/05/23
Gemeenten Schiedam en Tilburg winnen Nationale Citymarketing Trofee 2023
De gemeente Schiedam heeft de Nationale Citymarketing Trofee gewonnen in de categorie steden tot 100.000 inwoners. Schiedam versloeg de andere genomineerde, Den Helder. Tilburg won de Nationale Citymarketing Trofee in de categorie vanaf 100.000 inwoners. Tilburg liet Almere, Den Haag en Deventer achter zich. De trofee werd op maandag 15 mei uitgereikt tijdens het Nationaal Congres Citymarketing in Kampen. Het thema was dit jaar ‘De Stad en Het Water’.
16/05/23
Watersport blijft in 2023 op hoog niveau
Steeds meer Nederlanders hebben de watersport ontdekt. Uit cijfers van HISWA-RECRON – ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie – blijkt dat de verhuur en verkoop van boten goed loopt. De groeispurt begon tijdens de coronapandemie in 2020 en blijft ook in 2023 op niveau, is de verwachting van de brancheorganisatie.
16/05/23
CPB: gezonde leefomgeving speelt beperkte rol van betekenis in waarde huizen
Woningzoekers houden deels rekening met geluidsoverlast en luchtvervuiling bij de aankoop van een huis. Een verbetering in de luchtkwaliteit en een vermindering van geluidsoverlast lijkt voor een beperkte stijging van de onderliggende waarde van huizen te zorgen. Effecten van een groene recreatieomgeving zijn niet meegenomen in het onderzoek, wel de samenhang van de omgeving.
12/05/23
Fort de Hel toch open in de zomer van 2023
Fort de Hel in Willemstad is vanaf 1 juni 2023 weer open voor bezoekers. De gemeente Moerdijk heeft een tijdelijke overeenkomst gesloten met beheerder Linda den Hollander, die het fort in elk geval dit zomerseizoen gaat runnen.