Geplaatst op: 24-03-2023
Auteur: Marc Gerlings

Magazine R&T 1 van 2023 – van balanceeract waardevol toerisme tot de nieuwe generatie circulaire accommodaties

Magazine R&T 1 van 2023 – van balanceeract waardevol toerisme tot de nieuwe generatie circulaire accommodaties

Vorige week viel magazine R&T 1 bij de abonnees op de mat. Deze verscheen nog nét vóór de Provinciale Statenverkiezingen en dat was te merken.

Natuurlijk koos de redactie ervoor om het pleidooi tot meer ruimte voor recreatie van Destinatie Nederland met daarbij de meningen van beleidsmakers en brancheorganisaties op te nemen. Naast de meningen ook de 6 hoofdpunten in een makkelijk overzicht.

Na een roerig 2022 is iedereen in de sector benieuwd naar Trends & Verwachtingen. Dat staat in het gelijknamige artikel. Grote namen uit de wereld van onderzoek, attractieparkindustrie en de reiswereld staan bij elkaar.

Het Hanzejaar werd in dit nummer gepresenteerd. Nu is ook deze week officieel de informatie bekendgemaakt. Maar de achtergronden van het jaar zijn voor vakgenoten veel interessanter en die vind je in het R&T-artikel.

"Een gemeente moet nooit meer een Floriade organiseren,” de prikkelende opinie van kenner Hans van Driem. Een mening waar de net afgeronde Floriade niet blij van wordt maar het is wel goed dat gemeenten en instellingen nadenken over dit bijzondere evenement. Inmiddels vind je dit artikel ook online.

We openen R&T 1 met het programma Brabant Herinnert. Een interview met programmadirecteur Femke Klein. Online hebben we extra informatie staan over de evenementen die worden gehouden door Brabant Herinnert.

Ben je actief in de combinatie van erfgoed en het aantrekken of ontvangen van bezoekers? Dan mag je zeker niet het artikel missen over de Leefstijlvlinder met de toolkit cultuur- en erfgoedbeleving.

In Waardevol toerisme, een balanceeract komt aan bod waar veel regio’s en bestemmingen mee worstelen. Is er een gouden formule gevonden na onderzoek. Nee, dat niet maar met de data is wel een betere aanpak nodig. Duik daar in als je vanuit je bedrijf of beleid met dit onderwerp balans in toerisme bezig bent.

Tot slot een van mijn persoonlijke favorieten. Het is er, een nieuwe generatie biobased en circulaire accommodaties. De proefwoning verrees in Middelburg. Het is geen model of concept, het is gewoon gebouwd. Uit die ervaringen proef je waar het naartoe kan met de volgende generatie vakantieparken.

En natuurlijk is er aandacht voor het Trendcongres 2023 – Tourism Futures. Het programma is nu af. Het is breed, met topnamen en het ideale moment om kennis te delen en te halen. Kom naar Leeuwarden op 20 april. 3 keynote sprekers en 9 workshops. Tot eind maart nog te boeken tegen Early Bird tarief. Wij zijn er, jij ook? (Ja toch)

Er staat nog veel meer in magazine R&T. Nog geen deelgenoot van de R&T community? Neem een abonnement en laat je 6x per jaar inspireren.

Tot de 20e april, groeten,
Redactieteam magazine R&T.

Trefwoorden: magazine, inhoud,

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

01/06/23
Nog veel boekingen voor de zomervakantie van 2023 boven de markt
Uit onderzoek van reissite Skyscanner blijkt dat 86 procent van de Nederlanders van plan is om deze zomer op vakantie te gaan. Iets meer dan een derde (37%) heeft de zomervakantie nog niet geboekt.
31/05/23
Toscane meest genoemde destinatie van Italië
Toscane is nog altijd favoriet als bestemming. Zo blijkt uit een online onderzoek dat Italiëmagazine ‘Dit is Italië’ deze maand uitvoerde en dat door 853 respondenten uit Nederland en Vlaanderen werd ingevuld.
30/05/23
Oostenrijks Toeristenburo: Recordaantal Nederlandse vakantiegangers afgelopen winter
Afgelopen winter een recordaantal Nederlanders in Oostenrijk. De Nederlandse markt is voor Oostenrijk de op één na belangrijkste markt.
26/05/23
Exclusief voor leden
Center Parcs Eifel na zeven maanden vernieuwingsslag open
Center Parcs Park Eifel opent vandaag opnieuw haar deuren voor gasten. Het vakantiepark was zeven maanden lang volledig gesloten voor een grondige make-over. Dat is ongekend voor Center Parcs. In Nederland zijn vernieuwingen tot nu toe doorgevoerd waarbij de parken gewoon open waren voor gasten. Dat komt ook door de nieuwbouw van 120 cottages.
24/05/23
Rotterdam, Amsterdam en Graz de beste steden voor bewuste toerist
24 mei 2023 - Stedentrips zijn wereldwijd enorm populair, de verwachting is zelfs dat er in 2025 bijna 800 miljoen mensen jaarlijks een stedentrip maken1. Echter is het niet altijd makkelijk om bij het kiezen van de stad een verantwoorde keuze te maken als duurzame toerist.
24/05/23
Exclusief voor leden
ARTIS duikt in AI met Animal Intelligence
AI neemt heel veel over en maakt onze hele maatschappij anders. Maar het dierenleven is ook wonderlijk creatief ARTIS zet Artificial Intelligence in om die verwondering over het dierenleven te verbreden voor de bezoekers. Een creatieve actie de dierenwereld opnieuw te leren zien via de sociale mediakanalen van het park.
17/05/23
Populairste Nederlandse wandelroutes in 2023
Holidu en AllTrails hebben een top 100 van Nederlandse wandelpaden opgesteld. In Noord-Holland (20)...
16/05/23
Gemeenten Schiedam en Tilburg winnen Nationale Citymarketing Trofee 2023
De gemeente Schiedam heeft de Nationale Citymarketing Trofee gewonnen in de categorie steden tot 100.000 inwoners. Schiedam versloeg de andere genomineerde, Den Helder. Tilburg won de Nationale Citymarketing Trofee in de categorie vanaf 100.000 inwoners. Tilburg liet Almere, Den Haag en Deventer achter zich. De trofee werd op maandag 15 mei uitgereikt tijdens het Nationaal Congres Citymarketing in Kampen. Het thema was dit jaar ‘De Stad en Het Water’.

||| Agenda |||

06/06/23
06/06/23 t/m 06-06-23: LDA Kennisdag
Op dinsdag 6 juni organiseert de Landelijke Data Alliantie haar jaarlijkse kennisdag. Dit jaar in de...
04/07/23
04/07/23 t/m 04-07-23: Inspiratiesessie Natuurinclusiviteit in het vrijetijdsdomein
Natuur is de basis voor een bloeiende vrijetijdseconomie. Op dinsdagmiddag 4 juli 2023 is...
25/09/23
25/09/23 t/m 25-09-23: Toerisme Top 2023
De Toerisme Top 2023 wordt dit jaar in Drenthe georganiseerd op maandag 25 september. De Toeris...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...