Geplaatst op: 23-03-2023
Auteur: Marc Gerlings

Sterkere verbinding recreatie en gezond bewegen opzetten

Sterkere verbinding recreatie en gezond bewegen opzetten
Stimuleren meer beweegaanbod in recreatiegebieden.

De Provincie Zuid-Holland ziet graag dat de inwoners goed gebruik maken van recreatie dicht bij huis. Dat wordt beleidsmatig gekoppeld aan het thema gezond bewegen. Om die koppeling een stimulans te geven is er €1 miljoen subsidie vrijgemaakt voor extra beweegaanbod.

Gedeputeerde Anne Koning, Sport en Recreatie verwoordt de visie achter het subsidiebedrag: "Sporten en bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, het is ook heel goed voor je geest. Je voelt je er gelukkiger en gezonder door. Wij willen daarom zoveel mogelijk Zuid-Hollanders stimuleren om te bewegen: of dat nu is om de hoek, in een recreatiegebied of op een sport. Voor jong en oud, wie je ook bent. Juist als je het meest nodig hebt, is het voordeel het grootste.”

Vanaf 1 april 2023 is ruim €1 miljoen subsidie beschikbaar om gezond bewegen en recreëren in Zuid-Holland te stimuleren. Gedeputeerde Staten hebben dit op 7 maart besloten. De provincie vindt het belangrijk dat iedereen vanaf de voordeur, om de hoek of in een recreatiegebied heerlijk kan én meer gaat bewegen. Ook wil de provincie graag de gezondheidsverschillen in Zuid-Holland verkleinen door meer beweegmogelijkheden te bieden voor groepen die nog achterblijven. Dat is de officiële lezing maar het gaat veel verder dan dat. Ook extra mogelijkheden voor ruiters en waterrecreatie behoren in de denkrichting. Het initiatief raakt dan ook veel netwerken in recreatie.


Zes subsidiemogelijkheden

Er kan subsidie worden aangevraagd voor 6 doelen. Een beweegvriendelijke leefomgeving stimuleren, waardoor meer inwoners georganiseerd of ongeorganiseerd kunnen bewegen en de gezondheidsverschillen tussen groepen kleiner worden. Sport- en beweegaanbod in de openbare ruimte versterken, in recreatiegebieden of op sportlocaties. Sportactiviteiten voor mensen met een beperking organiseren. Breed toegankelijke side events bij grote, bestaande sportevenementen ontwikkelen. Waterrecreatieprojecten starten die bijdragen aan een gastvrij en beleefbaar water en een slim en veilig waternetwerk. De aanleg van nieuwe ruiter- of menpaden, ruitersporen of een ruiterknooppuntensysteem. Hoe dan vraag je je als vaklezer af? Daar heeft Zuid-Holland ideeën bij.

Enkele voorbeelden van eerder toegekende projecten: een zintuigentuin in Mookhoek, verschillende sport- en beweegpleinen, beweegroutes en skateparken in Leiden, Vlaardingen, Gorinchem, Schiedam, Dordrecht, Goeree Overflakkee, Maassluis en Hillegom, Nieuwkoop en Krimpen aan den IJssel.

De webpagina met de zes openstellingen voor subsidie vind je hier.

 

Trefwoorden: recreatie, Zuid-Holland, route, bewegen, sport, fietsen, wandelen, ruiter

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

04/10/24
Rabobank: Ketens dominanter in horeca en recreatie
Ketens worden tot 2040 steeds dominanter in de sectoren horeca en recreatie. Ondernemers doen er goed aan zich te richten op een flexibel en betaalbaar concept. En bedrijven moeten zelf de regie nemen op verduurzamen, anders dicteren ketenpartners die voor je. Dat zijn enkele opmerkelijke conclusies van Rabobank in haar nieuwe Sectorvisie Horeca & Recreatie.
04/10/24
Nederlanders willen eerlijke vliegbelasting, ook zorgen om betaalbaarheid vliegen
Ruim een derde (34%) van de Nederlanders vreest dat vliegen te duur voor hen wordt als de kosten van vliegen verder stijgen. Veel Nederlanders zien in een eerlijkere opzet van de vliegbelasting een oplossing. Dat betekent dat er een meerderheid is voor afstandsafhankelijke vliegbelasting, hogere belasting voor businessclass en een heffing voor transferpassagiers.
04/10/24
Waterstate Wellness Hotel geopend
Onder grote belangstelling opende Waterstate Wellness Hotel woensdagmiddag 25 september officieel zijn deuren. De exclusieve opening begon met een warm welkomstwoord van zowel de directie als de wethouder Joost De Goffau van Goes.
04/10/24
Exclusief voor leden
Toverland vernieuwt parade Halloween
Dit jaar beginnen de Halloween Nights extra goed met een vernieuwde parade.
04/10/24
Week van de Veiligheid met nieuwe campagne
Ondernemers en hun personeel worden helaas in toenemende mate geconfronteerd met agressie en geweld....
03/10/24
Exclusief voor leden
Strategische samenwerking MECC en EMG
Event Management Group (EMG) en MECC Maastricht gaan samenwerking. Daarmee willen de twee hun marktpositie versterken en de klantervaring verder te optimaliseren.
03/10/24
ZigZag campagne in Breda voor cultuur
Om aandacht te vestigen op het rijke cultuuraanbod in de stad is Breda Marketing in opdracht van Gemeente Breda gestart met de campagne ‘ZigZag door cultureel Breda’. De campagne etaleert de mix in aanbod, van groot tot ‘klein dat groots is’.
03/10/24
Exclusief voor leden
Hertzinger Green Connect,eVentje en De Lemeler Esch winnen duurzame kampeerawards
Op het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche zijn de duurzame kampeerawards uitgereikt. Hertzinger Green Connect,eVentje en De Lemeler Esch gingen er met de Awards vandoor.

||| Agenda |||

10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/10/24 t/m 13-10-24
12/10/24 t/m 13-10-24: Campervan Days
Tien vooraanstaande Nederlandse campermerken en NKC organiseren een gloednieuw event; Campervan Days...
15/10/24
15/10/24 t/m 15-10-24: Discover Your Future Networking Event
De Academy for Leisure & Events van de Breda University of Applied Sciences organiseert op dinsd...
23/10/24
23/10/24 t/m 23-10-24: Seminar Creating Equitable Destinations
CELTH organiseert in samenwerking met The Travel Foundation de online presentatie van het onderzoeks...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...