Geplaatst op: 23-03-2023
Auteur: Marc Gerlings

Sterkere verbinding recreatie en gezond bewegen opzetten

Sterkere verbinding recreatie en gezond bewegen opzetten
Stimuleren meer beweegaanbod in recreatiegebieden.

De Provincie Zuid-Holland ziet graag dat de inwoners goed gebruik maken van recreatie dicht bij huis. Dat wordt beleidsmatig gekoppeld aan het thema gezond bewegen. Om die koppeling een stimulans te geven is er €1 miljoen subsidie vrijgemaakt voor extra beweegaanbod.

Gedeputeerde Anne Koning, Sport en Recreatie verwoordt de visie achter het subsidiebedrag: "Sporten en bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, het is ook heel goed voor je geest. Je voelt je er gelukkiger en gezonder door. Wij willen daarom zoveel mogelijk Zuid-Hollanders stimuleren om te bewegen: of dat nu is om de hoek, in een recreatiegebied of op een sport. Voor jong en oud, wie je ook bent. Juist als je het meest nodig hebt, is het voordeel het grootste.”

Vanaf 1 april 2023 is ruim €1 miljoen subsidie beschikbaar om gezond bewegen en recreëren in Zuid-Holland te stimuleren. Gedeputeerde Staten hebben dit op 7 maart besloten. De provincie vindt het belangrijk dat iedereen vanaf de voordeur, om de hoek of in een recreatiegebied heerlijk kan én meer gaat bewegen. Ook wil de provincie graag de gezondheidsverschillen in Zuid-Holland verkleinen door meer beweegmogelijkheden te bieden voor groepen die nog achterblijven. Dat is de officiële lezing maar het gaat veel verder dan dat. Ook extra mogelijkheden voor ruiters en waterrecreatie behoren in de denkrichting. Het initiatief raakt dan ook veel netwerken in recreatie.


Zes subsidiemogelijkheden

Er kan subsidie worden aangevraagd voor 6 doelen. Een beweegvriendelijke leefomgeving stimuleren, waardoor meer inwoners georganiseerd of ongeorganiseerd kunnen bewegen en de gezondheidsverschillen tussen groepen kleiner worden. Sport- en beweegaanbod in de openbare ruimte versterken, in recreatiegebieden of op sportlocaties. Sportactiviteiten voor mensen met een beperking organiseren. Breed toegankelijke side events bij grote, bestaande sportevenementen ontwikkelen. Waterrecreatieprojecten starten die bijdragen aan een gastvrij en beleefbaar water en een slim en veilig waternetwerk. De aanleg van nieuwe ruiter- of menpaden, ruitersporen of een ruiterknooppuntensysteem. Hoe dan vraag je je als vaklezer af? Daar heeft Zuid-Holland ideeën bij.

Enkele voorbeelden van eerder toegekende projecten: een zintuigentuin in Mookhoek, verschillende sport- en beweegpleinen, beweegroutes en skateparken in Leiden, Vlaardingen, Gorinchem, Schiedam, Dordrecht, Goeree Overflakkee, Maassluis en Hillegom, Nieuwkoop en Krimpen aan den IJssel.

De webpagina met de zes openstellingen voor subsidie vind je hier.

 

Trefwoorden: recreatie, Zuid-Holland, route, bewegen, sport, fietsen, wandelen, ruiter

CELTH
 


||| Nieuws |||

13/06/24
Den Haag ziet oprichting anti-corruptie rechtbank als kans
Integrity Initiatives International (III) is gestart met de uitbreiding van haar activiteiten in Europa met als doel de oprichting van een International Anti-Corruption Court (IACC) in Den Haag. Dat ziet dmo The Hague & Partners als een nieuwe kans voor de bestemming Den Haag.
12/06/24
Prijsvrij Vakanties D-reizen en TUI Nederland breiden samenwerking uit
Sinds begin juni worden TUI pakketreizen niet alleen aangeboden via de winkels van D-reizen en D-reizen.nl maar ook bij Prijsvrij Vakanties.
12/06/24
Exclusief voor leden
Riksja Travel maakt drastische keuze voor klimaat
Riksja Travel gaat korte verre vliegvakanties niet meer actief promoten. Dat doet de touroperator om minder impact op het klimaat te maken.
11/06/24
Exclusief voor leden
Amsterdam aantrekkelijk voor hotelinvesteringen maar Utrecht maakt inhaalslag
Amsterdam is in 2024 de meest aantrekkelijke stad voor hotelinvesteringen. Dit blijkt uit de Dutch Hotel City Index, die tijdens de PROVADA 2024 wordt gepresenteerd door Horwath HTL en ABN AMRO. Amsterdam blijft op plaats één maar let op Utrecht en Rotterdam.
10/06/24
Pitches gehouden voor eerste F&B Jan Vlasman Award
Deze nieuwe prijs is dit jaar in het leven geroepen door de Hospitality Synergy Group om Vlasman nalatenschap te eren. Een derde- of vierdejaars hotelschoolstudent die zich tijdens zijn hotelschool carrière op een bijzondere manier heeft ontwikkeld, maakt kans op deze titel van F&B talent van het jaar.
10/06/24
Nationaal Fietscongres 2025 in Utrecht
Samen met de Fietsersbond verwelkomt gastheer provincie Utrecht in 2025 fietsprofessionals uit Nederland en België in de regio Utrecht. Dit werd tijdens het Nationaal Fietscongres op 5 en 6 juni bekendgemaakt.
10/06/24
Exclusief voor leden
Ankie van Wersch directeur MVO Nederland
Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland.
10/06/24
Exclusief voor leden
Eerste energy hub geplaatst
Tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 bleek dat bij ondernemers grote zorgen zijn over de krapte op het elektriciteitsnet. Het kan plannen voor extra faciliteiten naar gasten in de weg zitten. In Tholen is vandaag een extra energy hub geplaatst om het net te ontlasten.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...