Geplaatst op: 23-03-2023
Auteur: Marc Gerlings

Sterkere verbinding recreatie en gezond bewegen opzetten

Sterkere verbinding recreatie en gezond bewegen opzetten
Stimuleren meer beweegaanbod in recreatiegebieden.

De Provincie Zuid-Holland ziet graag dat de inwoners goed gebruik maken van recreatie dicht bij huis. Dat wordt beleidsmatig gekoppeld aan het thema gezond bewegen. Om die koppeling een stimulans te geven is er €1 miljoen subsidie vrijgemaakt voor extra beweegaanbod.

Gedeputeerde Anne Koning, Sport en Recreatie verwoordt de visie achter het subsidiebedrag: "Sporten en bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, het is ook heel goed voor je geest. Je voelt je er gelukkiger en gezonder door. Wij willen daarom zoveel mogelijk Zuid-Hollanders stimuleren om te bewegen: of dat nu is om de hoek, in een recreatiegebied of op een sport. Voor jong en oud, wie je ook bent. Juist als je het meest nodig hebt, is het voordeel het grootste.”

Vanaf 1 april 2023 is ruim €1 miljoen subsidie beschikbaar om gezond bewegen en recreëren in Zuid-Holland te stimuleren. Gedeputeerde Staten hebben dit op 7 maart besloten. De provincie vindt het belangrijk dat iedereen vanaf de voordeur, om de hoek of in een recreatiegebied heerlijk kan én meer gaat bewegen. Ook wil de provincie graag de gezondheidsverschillen in Zuid-Holland verkleinen door meer beweegmogelijkheden te bieden voor groepen die nog achterblijven. Dat is de officiële lezing maar het gaat veel verder dan dat. Ook extra mogelijkheden voor ruiters en waterrecreatie behoren in de denkrichting. Het initiatief raakt dan ook veel netwerken in recreatie.


Zes subsidiemogelijkheden

Er kan subsidie worden aangevraagd voor 6 doelen. Een beweegvriendelijke leefomgeving stimuleren, waardoor meer inwoners georganiseerd of ongeorganiseerd kunnen bewegen en de gezondheidsverschillen tussen groepen kleiner worden. Sport- en beweegaanbod in de openbare ruimte versterken, in recreatiegebieden of op sportlocaties. Sportactiviteiten voor mensen met een beperking organiseren. Breed toegankelijke side events bij grote, bestaande sportevenementen ontwikkelen. Waterrecreatieprojecten starten die bijdragen aan een gastvrij en beleefbaar water en een slim en veilig waternetwerk. De aanleg van nieuwe ruiter- of menpaden, ruitersporen of een ruiterknooppuntensysteem. Hoe dan vraag je je als vaklezer af? Daar heeft Zuid-Holland ideeën bij.

Enkele voorbeelden van eerder toegekende projecten: een zintuigentuin in Mookhoek, verschillende sport- en beweegpleinen, beweegroutes en skateparken in Leiden, Vlaardingen, Gorinchem, Schiedam, Dordrecht, Goeree Overflakkee, Maassluis en Hillegom, Nieuwkoop en Krimpen aan den IJssel.

De webpagina met de zes openstellingen voor subsidie vind je hier.

 

Trefwoorden: recreatie, Zuid-Holland, route, bewegen, sport, fietsen, wandelen, ruiter

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...