Geplaatst op: 23-03-2023
Auteur: Marc Gerlings

Hanzejaar opent met koggejagen

Samenwerking dmo's negen steden

Hanzejaar opent met koggejagen
Kampen opent Hanzejaar met koggejagen. Foto: Hanzesteden Marketing / Tennekes

Zaterdag 1 april is de aftrap van het Hanzejaar in Kampen en een van de grootste attracties is het koggejagen. De aftrap is in het hele land zichtbaar via een live tv-show.

 

Het Hanzejaar wordt georganiseerd door de negen samenwerkende Nederlandse Hanzesteden in Oost-Nederland. Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle zijn een belangrijk referentiepunt voor de Europese geschiedenis en de ontwikkeling van de stedelijke samenleving. Reden om extra betekenis te geven aan ruim 800 jaar Hanze gedachtengoed. Het feestjaar wordt groots gevierd met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten. Een voorproefje daarvan wordt tijdens de openingsdag getoond tijdens een TV show met optredens en podiumactiviteiten. De programmering bestaat onder meer uit het koggejagen en vlootschouw tot ‘Tech Feast’ en openluchttheater.

 

Wat is koggejagen? De mythe van zeilende koggen wordt ontkracht 

Op 1 april wordt het Hanzejaar 2023 geopend met koggejagen: met een touw een schip langs de kade trekken. De koggen – middeleeuwse zeilschepen en boegbeelden van het succesvolle Hanzeverbond – brachten destijds alle rijkdom naar de Hanzesteden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, was het onmogelijk om met kogges over rivieren langs de Hanzesteden te zeilen. De theorie is nu, dat deze schepen werden ‘gejaagd’. De ‘Sterkste Man van Kampen’ en diverse teams, gaan dit serieuze experiment uitvoeren. De wethouders van alle negen samenwerkende Hanzesteden doen om 15.00 uur een laatste poging, waarna het publiek zelf kan oordelen of het om een misverstand gaat vanuit de Hanzetijd.

 

Naast dit ludieke koggejagen presenteren alle Hanzesteden een voorproefje van hun Hanzejaar programma’s. De activiteiten tijdens de openingsdag variëren van eigentijdse presentaties tot historisch Hanze vermaak. Op het programma staan onder meer lichtshows en een Tech Feast met robothond en drones. Maar ook aansprekend openluchttheater zoals de ‘Act met de Engel’, de interactieve Hanzepiano en foodtrucks. Zelf de Hanze ervaren kan tijdens vaartochten over de IJssel of door te Hanzeborden. Bezoekers kunnen ook klompbootjes maken en een workshop knopen leggen. Een vrolijke vlootschouw met shantykoren en muzikaal entertainment maken de openingsshow extra feestelijk. 


Hoogtepunten Hanzejaar

Na de opening op 1 april volgen honderden activiteiten, van kleine lokale initiatieven tot grote eenmalige events die plaatsvinden in het historische decor van de negen steden. Hoogtepunten uit het programma zijn 3 evenementen die in alle 9 steden tegelijk plaatsvinden, te beginnen op 13 en 14 mei met het Hanze Escape Event.

Vervolgens vindt op 14 oktober '24 uur Hanze' plaats, waarbij de Hanzesteden 24 uur lang bol staan van bijzondere (culturele) activiteiten.

Ten slotte wordt het jaar afgesloten met een sensationeel projectiefestival: ‘Kleur de Hanze’. De laatste negen dagen van 2023 kan iedereen, bezoekers en inwoners, jong en oud, een creatie uploaden om een Hanzestad naar keuze kleur te geven. De creativiteit en dynamiek van de Hanzesteden en haar inwoners wordt op een spectaculaire manier gedeeld. Alle informatie over het Hanzejaar in alle negen Hanzesteden staat verzameld op: www.hanzejaar2023.nl

Trefwoorden: hanze, hanzejaar, Kampen, toerisme, evenement, dmo

CELTH
 


||| Nieuws |||

12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
12/04/24
DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de gemeente
Zonnecarport geopend met 522 zonnepanelen bovenop de parkeergarage van Dierenpark Amersfoort. De groene stroom levert op zonnige dagen het gehele stroomgebruik van het park.
12/04/24
Exclusief voor leden
Ierse succesroute bestaat tien jaar Wild Atlantic Way
Ierlands populaire toeristische route de Wild Atlantic Way is een echt succesverhaal in de toeristische sector. Opvallend, de route viert nu pas zijn tiende verjaardag.
12/04/24
Firstmate Hospitality Consultants Onthult de goedkoopste tot de duurste terrassteden
Firstgate Hospitality Consultants heeft onderzoek gedaan naar de prijzen op terrassen.
11/04/24
Inwoners Hanzesteden positief over toerisme
Inwoners van de Hanzesteden staan positief ten opzichte van toerisme. Een meerderheid ervaart trots en 73% wil dan ook dat hun stad een toeristische bestemming blijft. Als de Hanzesteden (nog) meer draagvlak voor toerisme willen creëren, kan dit het beste door in te zetten op het verminderen van de negatieve impact en versterken van de positieve ervaren impact en sociale verbondenheid.
11/04/24
NIEUWE ROUTES AMSTEL GOLD RACE 365
Vanaf8 april een nieuwe vierde lus toegevoegd aan de bewegwijzerde routes van de Amstel Gold Race 365 dagen peer jaar te fietsen.
11/04/24
Tilburg, Big Rivers Dordrecht en Utrecht Pride winnaars Nationale Evenementenprijzen
Allereerste Event Impact Award gaat naar Utrecht Pride. Big Rivers ervan door met de hoofdprijs van de Nationale Evenementenprijzen 2024
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...