Geplaatst op: 23-03-2023
Auteur: Marc Gerlings

Hanzejaar opent met koggejagen

Samenwerking dmo's negen steden

Hanzejaar opent met koggejagen
Kampen opent Hanzejaar met koggejagen. Foto: Hanzesteden Marketing / Tennekes

Zaterdag 1 april is de aftrap van het Hanzejaar in Kampen en een van de grootste attracties is het koggejagen. De aftrap is in het hele land zichtbaar via een live tv-show.

 

Het Hanzejaar wordt georganiseerd door de negen samenwerkende Nederlandse Hanzesteden in Oost-Nederland. Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle zijn een belangrijk referentiepunt voor de Europese geschiedenis en de ontwikkeling van de stedelijke samenleving. Reden om extra betekenis te geven aan ruim 800 jaar Hanze gedachtengoed. Het feestjaar wordt groots gevierd met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten. Een voorproefje daarvan wordt tijdens de openingsdag getoond tijdens een TV show met optredens en podiumactiviteiten. De programmering bestaat onder meer uit het koggejagen en vlootschouw tot ‘Tech Feast’ en openluchttheater.

 

Wat is koggejagen? De mythe van zeilende koggen wordt ontkracht 

Op 1 april wordt het Hanzejaar 2023 geopend met koggejagen: met een touw een schip langs de kade trekken. De koggen – middeleeuwse zeilschepen en boegbeelden van het succesvolle Hanzeverbond – brachten destijds alle rijkdom naar de Hanzesteden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, was het onmogelijk om met kogges over rivieren langs de Hanzesteden te zeilen. De theorie is nu, dat deze schepen werden ‘gejaagd’. De ‘Sterkste Man van Kampen’ en diverse teams, gaan dit serieuze experiment uitvoeren. De wethouders van alle negen samenwerkende Hanzesteden doen om 15.00 uur een laatste poging, waarna het publiek zelf kan oordelen of het om een misverstand gaat vanuit de Hanzetijd.

 

Naast dit ludieke koggejagen presenteren alle Hanzesteden een voorproefje van hun Hanzejaar programma’s. De activiteiten tijdens de openingsdag variëren van eigentijdse presentaties tot historisch Hanze vermaak. Op het programma staan onder meer lichtshows en een Tech Feast met robothond en drones. Maar ook aansprekend openluchttheater zoals de ‘Act met de Engel’, de interactieve Hanzepiano en foodtrucks. Zelf de Hanze ervaren kan tijdens vaartochten over de IJssel of door te Hanzeborden. Bezoekers kunnen ook klompbootjes maken en een workshop knopen leggen. Een vrolijke vlootschouw met shantykoren en muzikaal entertainment maken de openingsshow extra feestelijk. 


Hoogtepunten Hanzejaar

Na de opening op 1 april volgen honderden activiteiten, van kleine lokale initiatieven tot grote eenmalige events die plaatsvinden in het historische decor van de negen steden. Hoogtepunten uit het programma zijn 3 evenementen die in alle 9 steden tegelijk plaatsvinden, te beginnen op 13 en 14 mei met het Hanze Escape Event.

Vervolgens vindt op 14 oktober '24 uur Hanze' plaats, waarbij de Hanzesteden 24 uur lang bol staan van bijzondere (culturele) activiteiten.

Ten slotte wordt het jaar afgesloten met een sensationeel projectiefestival: ‘Kleur de Hanze’. De laatste negen dagen van 2023 kan iedereen, bezoekers en inwoners, jong en oud, een creatie uploaden om een Hanzestad naar keuze kleur te geven. De creativiteit en dynamiek van de Hanzesteden en haar inwoners wordt op een spectaculaire manier gedeeld. Alle informatie over het Hanzejaar in alle negen Hanzesteden staat verzameld op: www.hanzejaar2023.nl

Trefwoorden: hanze, hanzejaar, Kampen, toerisme, evenement, dmo

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

01/06/23
Nog veel boekingen voor de zomervakantie van 2023 boven de markt
Uit onderzoek van reissite Skyscanner blijkt dat 86 procent van de Nederlanders van plan is om deze zomer op vakantie te gaan. Iets meer dan een derde (37%) heeft de zomervakantie nog niet geboekt.
01/06/23
Exclusief voor leden
Omzet reisbranche piekt
De omzet in de Nederlandse reisbranche schiet na inktzwarte jaren omhoog. Dat blijkt uit omzetcijfers van het CBS over de zakelijke dienstverlening.
01/06/23
Exclusief voor leden
Eerste tekenen van herstel van de hotelmarkt?
De NH Hotel Group komt met kwartaalcijfers en die laten een sterke vraag in het eerste deel van dit jaar zien. De groep verwacht dat deze trend de komende maanden zal aanhouden.
31/05/23
Exclusief voor leden
Werknemers Schiphol staan te vaak dicht bij draaiende straalmotoren
De Arbeidsinspectie heeft onderzoek gedaan naar de werkomstandigheden. In een tweede deelrapport wordt vooral de situatie aangepakt dat werknemers op de platforms te dicht bij draaiende straalmotoren staan. Dat heeft grote invloed op de gezondheid van de werknemers. CEO Ruud Sondag reageert meteen maar kan niet alles oplossen.
31/05/23
Toscane meest genoemde destinatie van Italië
Toscane is nog altijd favoriet als bestemming. Zo blijkt uit een online onderzoek dat Italiëmagazine ‘Dit is Italië’ deze maand uitvoerde en dat door 853 respondenten uit Nederland en Vlaanderen werd ingevuld.
30/05/23
Exclusief voor leden
Ibis voegt derde hotel toe aan luchthaven München
Het merk ibis Styles, bouwt een hotel op de luchthaven van München. De startceremonie van de bouw vond plaats op 30 mei 2023. Het hotel met 358 kamers moet in het voorjaar van 2025 worden geopend. Het is een signaal vanuit de hotelbranche dat weer strategisch wordt geïnvesteerd op grote reizigersstromen.
30/05/23
Exclusief voor leden
Festival voor 60 jaar Slagharen
Een van de bekendste attractieparken van Nederland is jarig en het mag maar liefst 60 kaarsjes uitblazen. Attractie- en Vakantiepark Slagharen vierde het diamanten jubileum op 27 mei 2023 en daarvoor werd een festival opgetuigd.
30/05/23
Oostenrijks Toeristenburo: Recordaantal Nederlandse vakantiegangers afgelopen winter
Afgelopen winter een recordaantal Nederlanders in Oostenrijk. De Nederlandse markt is voor Oostenrijk de op één na belangrijkste markt.

||| Agenda |||

06/06/23
06/06/23 t/m 06-06-23: LDA Kennisdag
Op dinsdag 6 juni organiseert de Landelijke Data Alliantie haar jaarlijkse kennisdag. Dit jaar in de...
27/06/23
27/06/23 t/m 27-06-23: Embrace Growth
Op dinsdag 27 juni organiseert BookingExperts de eerste editie van het kennisevent Embrace. Voor en ...
04/07/23
04/07/23 t/m 04-07-23: Inspiratiesessie Natuurinclusiviteit in het vrijetijdsdomein
Natuur is de basis voor een bloeiende vrijetijdseconomie. Op dinsdagmiddag 4 juli 2023 is...
25/09/23
25/09/23 t/m 25-09-23: Toerisme Top 2023
De Toerisme Top 2023 wordt dit jaar in Drenthe georganiseerd op maandag 25 september. De Toeris...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...