Geplaatst op: 20-03-2023
Auteur: Marc Gerlings

#haalhetnietinjebol

#haalhetnietinjebol
#haalhetnietinjebol campagne is gestart.

20 maart de eerste dag van de lente wordt door veel bedrijven en instellingen actief in toerisme aangegrepen voor startnieuws. Het bloeiseizoen in de Bollenstreek is nu officieel gestart. Daar hangt meteen de campagne aan vast met de vraag aan toeristen om uit de bollenvelden te blijven.


De boodschap van de streek? Geniet van de bloeiende bollen, maar wel met respect voor de bloemen en telers. Dit jaar start dan ook het initiatief #haalhetnietinjebol. Want waar het veld inlopen aantrekkelijk is, is de schade groter dan de bezoeker denkt.

 

Toeristen van over de hele wereld

Al sinds de jaren ‘50 is de Duin en Bollenstreek, bestaande uit de dorpen Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim, Voorhout, Warmond en de Zilk en omringende gebieden, en ware hotspot voor toeristen. Geen wonder, vanaf maart tot en met midden mei zijn hier tientallen bollenvelden in bloei te zien met narcissen, krokussen, hyacinten en tulpen. Een bezoek is niet alleen populair onder de Nederlanders, ook inwoners van andere Europese landen zoals Fransen en Duitsers komen in groten getale. Zelfs de Aziaten, Amerikanen en Canadezen reizen ervoor af. Dit jaar wordt verwacht dat het aantal Europese bezoekers weer op hetzelfde niveau zal zijn als voor het coronavirus.

 

Het bloeiseizoen van de velden

Vanaf het begin tot het einde van het seizoen wisselen de soorten voorjaarsbollen en bloemen elkaar af. Begin maart start dit met bloeiende narcissen en krokussen, waar eind maart de hyacinten volgen. De publieksfavoriet en Nederlands trots, de tulpen, zijn vanaf april tot het eind van het seizoen in bloei te bewonderen. Weten wanneer en of jouw favoriete veld in bloei staat? Daar helpt de Bollenstreek je een handje bij met de Flower map. Hier vind je de meest actuele informatie over waar op dat moment de mooiste velden te bewonderen zijn.


Ook staan de officiële websites van de streek zoals noordwijk.info en visitduinenbollenstreek.nl vol met tips om een bezoek compleet te maken, zoals de mooiste routes tussen de velden, locaties voor horeca, fiets- en scooterverhuur en bloemenattracties.

 

Tips voor bezoekers: #haalhetnietinjebol

Sta je aan de rand van zo’n felgekleurd bloemenveld? Dan is de verleiding natuurlijk groot om even tussen de bloemen te gaan staan. Niet de bedoeling, aangezien de bloemen en bollen hierdoor snel beschadigen en je eventuele plantenziektes via je schoenen mee kunt nemen het veld in. Niet enkel zonde van de natuur, ook is dit een grote schadepost voor de telers. Daarom start dit jaar het initiatief #haalhetnietinjebol, om meer bekendheid te genereren dat er zonder toestemming van de teler niet op en in de velden mag worden gelopen. Respect voor de teler en natuurlijk voor de bloemen staat voorop. Kortom: maak je foto’s vanaf de rand van het veld, inclusief de gewilde kleurige achtergrond.

 

Attracties open

En wil je nou toch écht die selfie maken tussen de bloemen? Bezoek dan een van de bloemenattracties in de streek die hier speciaal voor zijn ingericht. Dat zijn onder meer het museum en showtuin de Tulip Experience Amsterdam, retro-style pluktuin De Tulperij in Voorhout, de Tulip Barn waar je met typisch Hollandse foto-props op de foto kunt, of Annemieke’s Pluktuin in Hillegom. Andere bijzondere bloemenbelevingen zijn het Flower Event in de Witte Kerk van Noordwijkerhout, of  een vaartocht bij Bob on Board. Natuurlijk kunnen ook het populaire Bloemencorso en de Keukenhof niet in dit rijtje ontbreken. Voor wie met zoveel to do’s en must see’s niet weet waar te starten of opzoek is naar tips van de locals zijn er natuurlijk de VVV-kantoren. Die vind je in het centrum van Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse en Warmond.


Trefwoorden: Bollenstreek, veld, campagne,

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

08/06/23
Exclusief voor leden
Kan een reisorganisatie duurzaam gedrag bij haar klanten stimuleren?
Bijna 90% van de reizigers vindt het belangrijk dat ze met hun vakantie een positief effect hebben op de bestemming. Vaker kiezen voor de trein en minder vlees eten zijn maatregelen die de respondenten zelf nemen om hun vakantie duurzamer te maken. Ook gaat een deel bewust minder ver op reis of vliegt helemaal niet meer.
30/05/23
Primeur EuroParcs: zuivering zwembadwater in zeecontainer
Het nieuwe binnenzwembad op vakantiepark De Biesbosch van Europarcs wordt gezuiverd door een waterzuiveringsinstallatie in een zeecontainer naast het zwembadgebouw.
25/05/23
Exclusief voor leden
WTTC: Productie SAF moet omhoog, actie dringend gewenst
De World Travel & Tourism Councit (WTTC) wil dat regeringen de productie en gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) voortvarend aanpakken. Doen ze dat niet dan zijn de klimaatdoelstellingen voor de luchtvaart onhaalbaar.
23/05/23
Center Parcs viert Dag van de Biodiversiteit
Op maandag 22 mei stond bij Center Parcs alles in het teken van de rijke flora en fauna in haar parken. Kinderen konden hun eigen minituintje maken en gingen op stap met een Ranger.
22/05/23
Kies voor duurzaam hout
Vandaag 22 mei is de dag van de biodiversiteit. Op dit moment is houtbouw helemaal hot. Hout wordt ingezet onder meer als oplossing voor circulaire accommodaties in vakantieparken. Als je in vakantieparken of andere parken met hout bouwt, kies dan de duurzame variant. 3 tips om je op weg te helpen.
01/05/23
Koninklijke Onderscheiding voor Anya Niewierra
Directeur Visit Zuid-Limburg ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding voor jarenlange inzet voor duurzaam toerisme in Limburg, Nederland en Europa.
26/04/23
Internationale conferentie over consumentengedrag in toerisme naar Nederland
De Breda University of Applied Sciences heeft een toonaangevende internationale conferentie binnengehaald. De vijftiende editie van het jaarlijkse Consumer Behaviour in Tourism Symposium (CBTS) is van 31 mei tot 2 juni 2023 in Breda.
21/04/23
Friesland hard op weg als meest circulaire regio van Europa
De gastvrijheidssector in Friesland bundelt de krachten en deelt kennis en ervaring om een duurzame vakantiebestemming te zijn. Vandaag was het Gastvrije Circulaire Congrestival in Leeuwarden met zo’n honderd betrokken partijen uit de provincie.

||| Agenda |||

25/09/23
25/09/23 t/m 25-09-23: Toerisme Top 2023
De Toerisme Top 2023 wordt dit jaar in Drenthe georganiseerd op maandag 25 september. De Toeris...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...