Geplaatst op: 20-03-2023
Auteur: Marc Gerlings

#haalhetnietinjebol

#haalhetnietinjebol
#haalhetnietinjebol campagne is gestart.

20 maart de eerste dag van de lente wordt door veel bedrijven en instellingen actief in toerisme aangegrepen voor startnieuws. Het bloeiseizoen in de Bollenstreek is nu officieel gestart. Daar hangt meteen de campagne aan vast met de vraag aan toeristen om uit de bollenvelden te blijven.


De boodschap van de streek? Geniet van de bloeiende bollen, maar wel met respect voor de bloemen en telers. Dit jaar start dan ook het initiatief #haalhetnietinjebol. Want waar het veld inlopen aantrekkelijk is, is de schade groter dan de bezoeker denkt.

 

Toeristen van over de hele wereld

Al sinds de jaren ‘50 is de Duin en Bollenstreek, bestaande uit de dorpen Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim, Voorhout, Warmond en de Zilk en omringende gebieden, en ware hotspot voor toeristen. Geen wonder, vanaf maart tot en met midden mei zijn hier tientallen bollenvelden in bloei te zien met narcissen, krokussen, hyacinten en tulpen. Een bezoek is niet alleen populair onder de Nederlanders, ook inwoners van andere Europese landen zoals Fransen en Duitsers komen in groten getale. Zelfs de Aziaten, Amerikanen en Canadezen reizen ervoor af. Dit jaar wordt verwacht dat het aantal Europese bezoekers weer op hetzelfde niveau zal zijn als voor het coronavirus.

 

Het bloeiseizoen van de velden

Vanaf het begin tot het einde van het seizoen wisselen de soorten voorjaarsbollen en bloemen elkaar af. Begin maart start dit met bloeiende narcissen en krokussen, waar eind maart de hyacinten volgen. De publieksfavoriet en Nederlands trots, de tulpen, zijn vanaf april tot het eind van het seizoen in bloei te bewonderen. Weten wanneer en of jouw favoriete veld in bloei staat? Daar helpt de Bollenstreek je een handje bij met de Flower map. Hier vind je de meest actuele informatie over waar op dat moment de mooiste velden te bewonderen zijn.


Ook staan de officiële websites van de streek zoals noordwijk.info en visitduinenbollenstreek.nl vol met tips om een bezoek compleet te maken, zoals de mooiste routes tussen de velden, locaties voor horeca, fiets- en scooterverhuur en bloemenattracties.

 

Tips voor bezoekers: #haalhetnietinjebol

Sta je aan de rand van zo’n felgekleurd bloemenveld? Dan is de verleiding natuurlijk groot om even tussen de bloemen te gaan staan. Niet de bedoeling, aangezien de bloemen en bollen hierdoor snel beschadigen en je eventuele plantenziektes via je schoenen mee kunt nemen het veld in. Niet enkel zonde van de natuur, ook is dit een grote schadepost voor de telers. Daarom start dit jaar het initiatief #haalhetnietinjebol, om meer bekendheid te genereren dat er zonder toestemming van de teler niet op en in de velden mag worden gelopen. Respect voor de teler en natuurlijk voor de bloemen staat voorop. Kortom: maak je foto’s vanaf de rand van het veld, inclusief de gewilde kleurige achtergrond.

 

Attracties open

En wil je nou toch écht die selfie maken tussen de bloemen? Bezoek dan een van de bloemenattracties in de streek die hier speciaal voor zijn ingericht. Dat zijn onder meer het museum en showtuin de Tulip Experience Amsterdam, retro-style pluktuin De Tulperij in Voorhout, de Tulip Barn waar je met typisch Hollandse foto-props op de foto kunt, of Annemieke’s Pluktuin in Hillegom. Andere bijzondere bloemenbelevingen zijn het Flower Event in de Witte Kerk van Noordwijkerhout, of  een vaartocht bij Bob on Board. Natuurlijk kunnen ook het populaire Bloemencorso en de Keukenhof niet in dit rijtje ontbreken. Voor wie met zoveel to do’s en must see’s niet weet waar te starten of opzoek is naar tips van de locals zijn er natuurlijk de VVV-kantoren. Die vind je in het centrum van Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse en Warmond.


Trefwoorden: Bollenstreek, veld, campagne,

CELTH
 

||| Nieuws |||

27/02/24
Exclusief voor leden
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
20/02/24
Camperaars steeds duurzamer
Camperaars in Nederland houden bij hun reisgedrag steeds meer rekening met duurzaamheid. Een opvallende trend is de toepassing van duurzame energiebronnen onder camperaars
07/02/24
Exclusief voor leden
Kritiek op volgende hub en loket voor duurzaam mkb
Het is pleisters plakken op een gebroken arm. Zeker als je kijkt naar de uitdaging die deze bedrijven hebben, meent Wouter Scheepens, directeur van MVO Nederland.
22/12/23
82% aangesloten waterrecreanten enigszins actief met duurzaamheid
Dit jaar heeft Waterrecreatie Nederland, net als in 2022, een enquête over duurzame waterrecreatie gehouden onder waterrecreanten en watersporters. De enquête is door 858 actieve watersporters ingevuld.
13/12/23
Impact maken met Bureau Ruimte voor Vrije Tijd
Door de toenemende vraag naar beleidsvisies en onderzoeken over recreatie en toerisme is Bureau Ruimte voor Vrije Tijd op zoek naar een projectleider vrijetijdseconomie.
12/12/23
Exclusief voor leden
 Klimaatneutraal toerisme is goed mogelijk met groei
Maandag is een eerste rapport uitgebracht door het Toerisme Panel over Klimaatverandering (TPCC) als bijdrage aan de Klimaatconferentie in Dubai. De belangrijkste bevindingen helpen beleidsmakers en de toerisme-industrie bij het versnellen van de planning en investeringen voor wereldwijd klimaatbestendig en nul-uitstoot toerisme.
06/12/23
Exclusief voor leden
Rotterdam The Hague Airport behaalt hoogste Carbon certificaat
Vandaag heeft Rotterdam The Hague Airport (RTHA) het hoogste certificaat ontvangen binnen het Airport Carbon Accreditation (ACA)-programma.
28/11/23
Vandaag eerste vlucht Londen – New York op SAF
Virgin Atlantic heeft de primeur met de eerste vlucht met volledig duurzame brandstof SAF, van Londen naar New York JFK. Zonder passagiers maar met eigenaar Sir Richard Branson en Mark Harper (UK staatssecretaris vervoer).

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...