Geplaatst op: 16-03-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Drie technologietrends: Metaverse, ChatGPT en Blockchain

Drie technologietrends: Metaverse, ChatGPT en Blockchain
Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay

De ITB in Berlijn had een omvangrijk congresprogramma. De redactie van NRIT pikte de krenten uit de pap en doet deze week verslag. Vandaag drie technologische megatrends: Metaverse, ChatGPT en Blockchain. 

Metaverse

Caroline Bremner van Euromonitor International vertelde alles over kansen en mogelijkheden voor travel met de zogenaamde Metaverse.

De metaverse is een virtuele wereld waarin gebruikers in realtime kunnen communiceren met andere gebruikers in een computergegenereerde omgeving. Het is vaak een meeslepende en interactieve virtual reality-ruimte die zich uitstrekt over meerdere platforms en apparaten, waaronder gameconsoles, sociale-mediaplatforms en andere online communities. De metaverse heeft de potentie om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we met elkaar omgaan, media consumeren en online zakendoen.

2 miljard consumenten opgegroeid met de metaverse

Volgens Bremner moeten we de metaverse niet onderschatten omdat er 2 miljard consumenten aan komen die zijn opgegroeid met de metaverse. Het gebruik is nu al indrukwekkend waarbij 25% van de consumenten 1 uur per dag in een metaverse actief is. Het is de verwachting dat in 2030 in totaal 1 miljard mensen in een metaverse doorbrengen. Ook de potentie is groot want uit onderzoek blijkt dat al 50% van de consumenten is geïnteresseerd in een metaverse experience. Voorbeelden van metaverse zijn Decentraland, Axie Infinity, Horizon, Sandbox, Fortnite of Roblox.

Grote betekenis voor travel

Maar wat betekent dit voor travel en tourism? In potentie heel veel want 30% van de reizigers wil graag een vakantiebestemming van tevoren bekijken. Inmiddels heeft de industrie het al opgepakt en zijn diverse hotelketens actief in de metaverse, heeft bestemming Barbados een ambassade in Decentraland, zet Helsinki in op digital twin games en is Seoel de eerste stad met een metaverse van de stad.

De kracht van de metaverse zit volgens Bremner in het succesvol realiseren van een link tussen de echte en de virtuele wereld.

ChatGPT

Leila Summa van PlayToChange nam de aanwezigen mee in de hype van het moment: Chat GPT. 

Wat betekent deze AI-chatbot voor travel en toerisme. "ChatGPT zal radicaal de manier hoe we met machines praten veranderen.” Dat komt omdat het simpel is. Je hoeft alleen een vraag te stellen en krijgt antwoorden. Bovendien leert het continu door de AI. "Het gaat om menselijke antwoorden op vragen van mensen. En dat maakt het zo aantrekkelijk. Het groeit bovendien en de antwoorden worden steeds beter.”

ChatGPT is volgens Summa geen killer van de branche en banen. Er zijn juist volop kansen om geautomatiseerd betere mails en productbeschrijvingen te maken. Het is de verwachting dat ChatGPT en andere varianten snel in de zoekmachines zullen worden geïntegreerd. Het zal de geautomatiseerde conversatie met klanten revolutionair verbeteren.

ChatGPT als reisgids

Daarnaast zal het gebruik van toeristische informatie revolutionair veranderen. Waar je nu nog op de vraag ‘Wat zijn de must-sees van Berlijn’ talloze websites moet doorworstelen, krijg je van ChatGPT gewoon het antwoord. "Dertig jaar geleden vroegen we dat aan de reisagent, 10 jaar geleden was Google onze belangrijkste informatiebron en al heel snel zal dat ChatGPT worden.” En we staan volgenms Summa nog maar aan het begin van deze onwaarschijnlijke reis.

Blockchain

Wat al jaren een belofte is die maar niet wordt ingelost, is Bockchain. Alleen in de crypto’s is blockchain gemeengoed. Toch moeten we volgens Alexander Knauer van de Hochschule Mittweida Blockchain nog niet afschrijven. "Het is potentieel heel waardevol omdat het de ‘middle man’ uit de transactie haalt. Maar als je elkaar vertrouwt, heb je geen blockchain nodig. Blockchain is the trustmachine.”

Wat Bockchain parten heeft gespeeld, is de valse verwachting dat het om productinnovatie zou gaan maar dat is volgens Knauer niet het geval: "Blockchain gaat om systeeminnovatie.” En systeeminnovatie duurt veel langer.

Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, technologie

||| Blogs |||

25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/03/23
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt verschillende gerechten voor Roompot
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt twee gerechten voor Roompot. Een beef rendang en een vegan rendang en daarnaast een vleeskroket en een vegan kroket van zijn rendang.
29/03/23
Citystore Rijk Van Nijmegen opent deuren op Grote Markt
De nieuwe Citystore Rijk van Nijmegen gaat bezoekers en bewoners met een gloednieuw concept inspireren langer te blijven door unieke verhalen over stad en regio.
28/03/23
Consumentenbond pakt prijsmisleiding reisaanbieders aan
De Consumentenbond gaat een procedure bij de Reclame Code Commissie aanspannen tegen de reisorganisaties Corendon, Stip Reizen, Prijsvrij en D-Reizen. Aanleiding is een onderzoek onder twaalf reisorganisaties waaruit naar voren kwam dat 83% van de reizen die de Consumentenbond bekeek niet voor de aanbiedingsprijs was te boeken.
28/03/23
Vernieuwd Charles Dickens Museum opent na 5 jaar zijn deuren
Charles Dickens Museum wordt 2 april officieel geopend. Het museum is geheel herbouwd, ingericht en ondergebracht in Braamt.
28/03/23
Safari Hotel Beekse Bergen officieel geopend tijdens feestelijke ceremonie
Het nieuwe Safari Hotel in Beekse Bergen is officieel geopend. In totaal 112 kamers en suites rondom de Wogon Savanne gelegen. Ontbijten en dineren kan in dezelfde Savanne.
28/03/23
De lente is begonnen, Keukenhof is weer open
De Keukenhof is weer open. Spreiding van de bezoekers geeft een optimale beleving. Daarom wordt gewerkt met entreekaarten op datum en een maximaal aantal bezoekers per dag. Tot en met 14 mei worden ruimt 1 miljoen bezoekers verwacht.
28/03/23
Nationaal Park van eiland Rügen opent skywalk
Het in de Oostzee gelegen eiland Rügen trekt jaarlijks veel bezoekers met het Nationaal Park Jasmund en zijn indrukwekkende witte krijtrotsen. Dat aantal zal zeker toenemen met de opening van een attractie. Vanaf 22 april is er een nieuwe hotspot op het eiland, de ‘Skywalk Königsstuhl’, een zwevend uitkijkplatform op 122 meter hoogte.
28/03/23
Exclusief voor leden
Futuristische blik van easyJet op reizen in 2070
easyJet heeft zes toonaangevende futuristen en expert laten nadenken over de toekomst van vakanties. Hoe gaan we over 50 jaar op vakantie? De uitkomsten zijn verrassend maar bouwen vooral verder op wat we al weten. Vooral de visuals zijn spectaculair.