Geplaatst op: 28-02-2023
Auteur: Marc Gerlings

Eerste Week Duurzame Waterrecreatie 1 tot en met 7 april

Eerste Week Duurzame Waterrecreatie 1 tot en met 7 april

 

Het watersportseizoen 2023 start dit jaar met veel aandacht voor duurzaamheid. Van 1 tot en met 7 april wordt voor de eerste keer de ‘Week van de Duurzame Waterrecreatie’ georganiseerd. Tijdens deze actieweek zal er iedere dag aandacht voor een specifiek duurzaam thema op het gebied van waterrecreatie zijn.

 

De ‘Week van de Duurzame Waterrecreatie’ is een nieuw initiatief. Het is onderdeel van de  Duurzame Waterrecreatie, die Waterrecreatie Nederland in samenwerking met de provincies Fryslân, Zuid-Holland en diverse partners heeft opgesteld. Ondernemers en verenigingen kunnen nog meedoen.


"We willen als sector met elkaar bouwen aan een duurzame waterrecreatie en watersport in Nederland” zegt Carlijn van Leeuwen, projectleider Duurzaamheid bij Waterrecreatie Nederland. "Veel partijen zijn al actief met verduurzaming van waterrecreatie bezig. Deze verduurzaming willen we de komende jaren verder doorzetten, uitbreiden en zichtbaar maken. Dit doen we door samen te werken aan het versterken van kennisontwikkeling en –uitwisseling in het programma ‘Duurzame Waterrecreatie’.”


Zeven dagen activiteiten

Tijdens de ‘Week van de Duurzame Waterrecreatie’ is er iedere dag aandacht voor een ander thema. "Het programma is zo ingericht dat er voor alle watersportvormen, maar ook voor ondernemers of bijvoorbeeld beleidsmakers interessante informatie geboden wordt. Het doel is om mensen te inspireren en ze na te laten denken op welke manier zij zelf duurzamer kunnen watersporten. Dat kan bijvoorbeeld de keuze voor minder milieubelastende onderwaterverf zijn, maar ook met iets heel simpels als een beetje minder hard varen kan er al heel veel brandstof bespaard worden” vervolgt Van Leeuwen.

Het programma van de Week van de Duurzame Waterrecreatie is als volgt:


Za 1 apr   –   Aftrap Week van de Duurzame Waterrecreatie

Zo 2 apr   –   Elektrisch varen en andere alternatieven

Ma 3 apr  –  Duurzaam bootonderhoud

Di 4 apr    –  Duurzaam ontwerp

Wo 5 apr –   Zwerfvuil

Do 6 apr  –   Schoon water

Vr 7 apr   –   Duurzaam doen


Het volledige programma en communicatie over deze week zal plaatsvinden via de website www.duurzamewaterrecreatie.nl. Deze nieuwe website wordt in maart gelanceerd en fungeert als kennisbank voor bestaande en nieuwe initiatieven op het gebied van duurzaamheid, toont voorbeelden van mogelijkheden tot verduurzamen als watersporter en geeft een overzicht van data, relevante wetgeving en subsidieregelingen.


Participeren

Wil je als vereniging, organisatie of bedrijf deelnemen aan de Week van de Duurzame Waterrecreatie? Dat kan! Stuur een email naar info@waterrecreatienederland.nl

 

Trefwoorden: water, recreatie, duurzaam, milieu, beleid

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

21/09/23
Exclusief voor leden
Zorgen om lager sportgedrag tijdens Nationale Sportweek
Meestal is de Nationale Sportweek het feest voor gemeenten om de sportinitiatieven te vieren maar nu zijn er zorgen over de terugval in het sportgedrag van de Nederlanders. Het lijkt een lastig te keren trend.
15/09/23
Waterschap De Dommel wil niet opdraaien voor zuiveren festivaldrugs
Het is een bekend probleem: na een festival blijven er vaak resten van drugs achter in het afvalwater. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu en de waterkwaliteit. Waterschap De Dommel wil af van de festivaldrugs.
12/09/23
Exclusief voor leden
Haags evenement voelt invloed blokkade A12 door Extinction Rebellion
“Kwalijk”, noemt directeur van de Tong Tong Fair Siem Boon de houding van Extinction Rebellion (XR) die de A12 blokkeerde om te demonstreren voor klimaatverbetering. 40 tot 50% minder bezoekers kwamen naar het evenement in Indische sfeer.
07/09/23
Kasteel De Haar mooiste publieke gebouw
Van alle monumenten en andere publiekstoegankelijke gebouwen vindt de Nederlander Kasteel de Haar het mooist. Het kasteel bij Utrecht wint het hiermee van Kunstmuseum Den Haag en Paleis Het Loo in Apeldoorn.
04/09/23
Succesvolle 38e editie van Hiswa te Water
Wederom 30.000 bezoekers op de kades en steigers en ruim 430 boten in het water in de Bataviahaven Lelystad.
01/09/23
Waddencafé over agrotoerisme
Het Waddenfonds, de Waddenacademie en de Landschapstriënnale organiseren in september vier Waddencafés voor en door jongeren in Leeuwarden, Holwerd, Warffum en Den Helder. Het eerste Waddencafé over landbouw en agrotoerisme is op 7 september in Leeuwarden.
01/09/23
Voorproefje Culinaire Wadden Weken met 22 nieuwe foodroutes
Dit weekend is de lancering van een nieuwe reeks inspiratiekaarten en culinaire foodroutes in het Waddengebied. De locaties op de routes worden gerund door duurzame ondernemers met aandacht voor het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee.
01/09/23
Burgemeester Teunissen opent Archeo fietsroute Gennep
Unieke archeologische fietsroute in Gennep officieel geopend. De route is 32 kilometer lang en leidt langs tien locaties in gemeente Gennep. Fietsers worden tijdens de route begeleid door de Archeo Route Limburg app.

||| Agenda |||

25/09/23
25/09/23 t/m 25-09-23: Toerisme Top 2023
De Toerisme Top 2023 heeft als thema ruimte en wordt op maandag 25 september 2023 gehouden in d...
12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...