Geplaatst op: 27-02-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Topmaand voor reisbranche

Topmaand voor reisbranche
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Januari 2023 was een topmaand voor de Nederlandse reisbranche. Het aantal boekingen groeide met 50% ten opzichte van een jaar eerder en ten opzichte van 2019 groeide de boekingen met 13%. In januari heeft 1 op de 5 Nederlanders een boeking gemaakt via een ANVR reisorganisatie en/of reisagent naar een vakantiebestemming buiten Nederland. Waar gaan die Nederlanders naar toe?

"De trend van het zorgeloos boeken via gerenommeerde vakantieaanbieders was vorig jaar al zichtbaar maar de cijfers van januari laten zien dat de Nederlander massaal kiest voor zekerheid", aldus Frank Oostdam, directeur van branchevereniging ANVR. "Onze leden zijn drukker dan ooit met datgene waar ze goed in zijn, mooie vakanties samenstellen voor reizigers. De reisbeperkingen die tijdens de coronapandemie werden ingevoerd raakte de reisbranche hard. Dan is het ongelooflijk goed om te zien dat de reiziger ons weer weet te vinden". 

Europese bestemmingen

De meeste boekingen (83%) zijn voor een vakantie binnen Europa. Dat was voor de pandemie ook al zo. Ten opzichte van 2019 groeide vooral de belangstelling voor België (+76%), Italië (+34%), Frankrijk (+34%), Oostenrijk (+31%), Denemarken (+49%) en Noorwegen (+44%). Minder belangstelling is er voor Turkije en Tsjechië (beiden -25%). 

Vakantieboekingen

Intercontinentaal

In januari 2023 boekte 17% een reis buiten Europa. Hierbij zien we vooral dat in vergelijking met 2022 Azië (+231%) en Oceanië (+91%) weer volop in trek zijn. Afrika (+138%) blijft populair bij de Nederlandse reizigers, en dan met name de Noord-Afrikaanse vakantiebestemmingen Egypte en Marokko. In vergelijking met 2019 laat alleen Afrika een plus zien van 35% maar blijven de overige verre vakantiebestemmingen nog wat achter, met name Noord-Amerika (-31%). Maar het echte dieptepunt is hier inmiddels ook achter de rug wat waarschijnlijk te danken is aan de daling van de dollar die nu is ingezet. Boekingen naar Azië lopen in vergelijking met 2019 nog 12% achter. 

Link: https://www.anvr.nl/publicatie/2023_Boekingsmonitor_jan.pdf
Trefwoorden: reisbranche, vakanties, boekingen

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

21/09/23
Exclusief voor leden
Kloosterveste investeert 1 miljoen euro in hotel De Zon
Het voormalige hotel De Zon in het kleine Friese dorp Oosterwolde wordt in oude luister hersteld en krijgt binnenkort zijn oude functie terug.
20/09/23
Exclusief voor leden
TUI Airline vermindert verbruik brandstof met machine learning
TUI Airline zet de SITA OptiClimb® in bij de vijf van haar luchtvaartmaatschappijen als onderdeel van de duurzaamheidsagenda van de groep om de uitstoot van luchtvaartmaatschappijen te verminderen. De bredere inzet van SITA's technologie volgt op het succes van de gedeeltelijke inzet in 2022. Hierdoor kan tot 200 kg brandstof en 600 kg CO2 per vliegtuig per dag worden bespaard.
20/09/23
Exclusief voor leden
Apollo breidt snel uit met winteraanbod naar de zon
Nu breidt de touroperator zijn aanbod uit en lanceert een breed winterprogramma met 11 verschillende bestemmingen in vier landen.
18/09/23
Exclusief voor leden
Schiphol bouwt grootste autoverhuurlocatie van Nederland
Op Schiphol is gestart met de bouw van een nieuwe autoverhuurlocatie. Het Car Rental Service Center wordt de grootste faciliteit van autoverhuurders in Nederland en biedt plaats aan circa 2500 auto's.
15/09/23
Peter Drenth bestuurslid stuurgroep Vitale Vakantieparken
Peter Drenth heeft als gedeputeerde van de provincie Gelderland het programma Vitale Vakantieparken in zijn portefeuille en is daarmee ook het nieuwe lid van de stuurgroep VVP. Op 7 september ondernam hij een werkbezoek om kennis te maken met het programma.
13/09/23
Roompot recycelt 3,5 miljoen kilo glas
Roompot is op weg om zijn doel te halen om 50% minder restafval te hebben in 2030. Zo werd heel wat afval in 2022 vermeden en kon Roompot onder meer 3.500.000 kg glas en 730.000 kg papier van de parken laten recyclen.
07/09/23
Stip groeit met 40%
Stip Reizen viert dit jaar haar 15-jarig jubileum met een gloednieuwe website. Het jubilerende Stip Reizen heeft dit jaar een spectaculaire groei doorgemaakt, vooral op het gebied van cruisevakanties. Met partners wordt dat aanbod nog verder uitgebreid.
04/09/23
ANWB Alarmcentrale: drukke zomer door extreem weer
Deze zomer 900.000 telefoontjes en digitale meldingen met hulpvragen bij de ANWB en een uitzonderlijk hoog aantal schademeldingen door extreem weer.