Geplaatst op: 24-02-2023
Auteur: Redactie
Uitgever: NRIT Media

Staande Mastroute in Noord-Holland langdurig gestremd

Staande Mastroute in Noord-Holland langdurig gestremd

Noord-Holland zit op slot voor de recreatievaart doordat de Staande Mastroute op meerdere plekken is gestremd. De Coenbrug over de Zaan is al sinds mei 2021 in storing. Er wordt gewerkt aan de Zaanbrug en een van de verkeersbruggen over de Nauernache Vaart in Krommenie is sinds eind vorig jaar ook kapot.

 

De Staande Mastroute (SMR) is een veilige doorgaande vaarroute door Nederland, geschikt voor zeil- en motorboten met een masthoogte of een opbouw van meer dan 6 meter. De vaarroute loopt van Breskens in het zuiden via Amsterdam en het IJsselmeer tot Delfzijl in het noorden. De route biedt zo een doorgaande route door heel Nederland. De SMR  is een veilig alternatief voor de tocht buitenom over de Noordzee, maar wordt in Noord-Holland door meerdere stremmingen onderbroken.

 

Coenbrug

De Coenbrug draait sinds het voorjaar van 2021 niet meer. Onderdelen van de aandrijving en tandwielen zijn ernstig beschadigd. De brug is gebouwd in 1965 en de betreffende onderdelen zijn niet meer verkrijgbaar. Deze moeten daarom opnieuw ontworpen en gemaakt worden. Ook moeten beton- en staalconstructies gerepareerd worden. De brug zal in ieder geval heel 2023 nog gestremd zijn en mogelijk ook in 2024 nog.

 

Zaanbrug

De werkzaamheden aan de Zaanbrug tussen Wormer en Wormerveer liggen redelijk op schema. De oude brug is gesloopt en de bouw van de nieuwe brug is gestart. Naar verwachting zal de brug aan het eind van dit jaar klaar zijn. Tijdens de bouw ligt er een tijdelijke brug voor het landverkeer. Het bedieningsregime hiervan is beperkt en werkt ook met spitsuurstremmingen.

 

Brug Krommenie

De omvaarroute voor de Zaan is de Nauernasche Vaart. Maar sinds november de brug in Krommenie over de Nauernasche Vaart ook gestremd. Inmiddels is de brug weer beschikbaar voor het wegverkeer. Begin deze maand heeft Provincie Noord-Holland onderzoek gedaan naar de gesteldheid van de bodem. Dat onderzoek is nodig om de brug te kunnen vervangen. Ook wordt onderzocht of reparatie mogelijk is. Wanneer de brug weer bediend kan worden voor de scheepvaart is nog onbekend.

 

Grote domper voor watersport in regio

De enige mogelijkheid - naast de Zaan en de Nauernasche vaart - om binnendoor van zuid naar noord (of andersom) te varen, is via het Noord-Hollands kanaal. Dit kanaal kent echter een doorvaarthoogte beperking van 7.05 meter. "Niet iedereen wil of kan met de boot over de Noordzee of het IJsselmeer, waar ook het waterplantenprobleem met enige regelmaat opduikt.”, aldus Truida Bakker van het regioteam Noord-Holland noord. "En voor een paar dagen varen haal je niet zomaar even de mast van je boot. Watersporters zullen hun boot ergens anders neerleggen en passanten zullen Noord-Holland gaan mijden. Voor de watersport in dit gebied is dit een grote domper.”

 

Inzet regioteam Noord-Holland noord

Het regioteam Noord-Holland noord van het Watersportverbond is regelmatig aanwezig bij diverse overleggen over de voortgang van de werkzaamheden aan de genoemde bruggen. Samen met partijen als HISWA-RECRON, Waterrecreatie Nederland en Koninklijke Binnenvaart Nederland zet het regioteam zich in voor zo snel mogelijke reparatie.

Trefwoorden: Recreatievaart, stremming, storing

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
12/04/24
Exclusief voor leden
Ierse succesroute bestaat tien jaar Wild Atlantic Way
Ierlands populaire toeristische route de Wild Atlantic Way is een echt succesverhaal in de toeristische sector. Opvallend, de route viert nu pas zijn tiende verjaardag.
08/04/24
Exclusief voor leden
Graag een portie zon in de meivakantie 2024
Uit data van reisplatform Skyscanner blijkt dat vooral zonnige bestemmingen als Spanje, Italië en Portugal in trek zijn.
05/04/24
Exclusief voor leden
Wereldwijd toeristisch recordjaar voorspeld
De World Travel & Tourism Council (WTTC) voorspelt voor 2024 een recordjaar voor Travel & Tourism. De wereldwijde economische bijdrage van de sector een recordhoogte van 11,1 biljoen dollar zal bereiken.
04/04/24
Technologie en transitie met smart hospitality
Op donderdag 18 april is de dag voor het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024. Het thema is transitie en dan heb je het al snel over technologie. Nicolette Bolté mag die interactieve sessie leiden.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...