Geplaatst op: 22-02-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Schoolkinderen schenken honderd vogelhuisjes aan DierenPark Amersfoort

Schoolkinderen schenken honderd vogelhuisjes aan DierenPark Amersfoort

DierenPark Amersfoort ontvangt honderd vogelhuisjes van School op de Berg. De basisschool bestaat dit jaar honderd jaar en schenkt daarom de zelfgeschilderde huisjes aan het park dat dit jaar haar 75e verjaardag viert. "Onze leerlingen komen geregeld in het dierenpark en vinden het fantastisch om de inheemse natuur te helpen”, vertelt juf Ans Horst. Een groepje kinderen hangt vandaag het eerste houten huisje op. "Zo snel mogelijk krijgen de 99 andere houten huisjes een passende plek verspreid in het dierenpark”, belooft Clemont Struik, coördinator Veiligheid en Duurzaamheid. Nu het voorjaarszonnetje doorbreekt, dienen de houten huisjes als nestje voor de inheemse vogels. Tegelijkertijd helpen de nestkasten in de bestrijding van de eikenprocessierups.

 

Het eerste vogelhuisje hangt op de Kwetterterp, het deel in het park waar de Nederlandse natuur centraal staat. De houten huisjes worden beschilderd door de leerlingen van de onder- en bovenbouw. DierenPark Amersfoort is heel blij met de genereuze gift van de basisschool. "Wij waarderen de inzet van de kinderen en zijn dankbaar dat deze leerlingen hun steentje bijdragen aan de natuur. Dat moedigen wij als park alleen maar aan”, vertelt Clemont. Uit onderzoek blijkt dat vogels de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups zijn. "Inheemse vogels, zoals de koolmees en de pimpelmees, vinden de rups een lekkere snack. Zo helpen de vogels ons de overlast van de rupsjes te verminderen.” De vogelhuisjes zijn getimmerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nadat de huisjes af waren, kregen alle leerlingen de creatieve opdracht om met stiften en verf de vogelhuisjes te beschilderen. "De kleuren rood en oranje zijn weggelaten, want deze kleuren werken afschrikwekkend voor vogels. En dat willen we natuurlijk niet”, licht Ans toe. 

 

"Het honderdjarig bestaan van onze basisschool leeft bij alle leerkrachten en leerlingen, iedereen is dolenthousiast”, benadrukt Ans. "Het beschilderen en schenken van de huisjes is een van de activiteiten die dit jaar wordt georganiseerd.” Ook DierenPark Amersfoort viert dit jaar feest, want het park bestaat 75 jaar. Het park zet zich in voor natuurbehoud, zowel in de achtertuin en op het schoolplein als buiten de landgrenzen. "De leerlingen van School op de Berg kunnen niet wachten om samen met vader, moeder, opa en oma hun zelfgeschilderde vogelhuisje en de jonge vogels te spotten in Dierenpark Amersfoort”, vertelt Ans. "Wij hopen dat deze actie meerdere kinderen activeert om zich ook in te zetten voor de natuur. Deze kinderen hebben al een heel mooie bijdrage geleverd”, sluit Clemont af.  

 

Link: https://dierenparkamersfoort.nl/kwetterterp/,https://www.youtube.com/watch?v=6I8klVGyDD0

CELTH
 


||| Nieuws |||

12/04/24
DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de gemeente
Zonnecarport geopend met 522 zonnepanelen bovenop de parkeergarage van Dierenpark Amersfoort. De groene stroom levert op zonnige dagen het gehele stroomgebruik van het park.
03/04/24
75 jaar Keukenhof gevat in documentaire
Het 75-jarig bestaan van Bloemententoonstelling Keukenhof is de aanleiding voor een documentaire die tussen 9 en 14 april bij RTL wordt uitgezonden. Huub Stapel neemt je mee op reis door de rijke geschiedenis van Landgoed Keukenhof.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
25/03/24
Exclusief voor leden
Meer fun en groen in speeltuin Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is druk bezig met de herinrichting van het buitenterrein. De inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de plek van de distributie-ingang worden aangepast.
22/03/24
Exclusief voor leden
Eerste Changing Places Toilet in Beekse Bergen
In Beekse Bergen wordt op woensdag 27 maart het eerste Changing Places Toilet – een liggende toiletvoorziening voor kinderen en volwassenen met een ernstige beperking – geopend. Het dierenpark heeft hiermee – in samenwerking met Stichting het Gehandicapte Kind en Joint Projects - een Nederlandse primeur: er is verder nog nergens in het land is een dergelijke verzorgingsplek aanwezig die voldoet aan de internationale standaard.
15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...