Geplaatst op: 03-02-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Belang recreatieve verbinding meestal onderbelicht

Behoud het aanbod veerponten, sluit geen overwegen, en leg tunnels of fietsviaducten aan

Belang recreatieve verbinding meestal onderbelicht

Vaak blijven bij stads- en gebiedsontwikkelingen én bij grote infrastructurele werken de belangen van recreatieve verbindingen onderbelicht, ondanks de enorme populariteit en de grote maatschappelijke betekenis ervan. Volgens koepelorganisatie Fietsplatform ontstaan hierdoor nieuwe barrières, vaak onbedoeld. Of verbindingen worden minder aantrekkelijk door verrommeling van het landschap of toename van sluipverkeer. Samen met ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU spreekt het Fietsplatform zich hier tegen uit. 

 

Bescherming van wat er ligt

Barrièrevorming door weg, water en spoor is op meerdere manieren te voorkomen: bescherm de fijnmazigheid van het recreatieve fiets- en wandelnetwerk, behoud en breid het aanbod veerponten uit, sluit geen overwegen zonder goed alternatief, en leg tunnels of fietsviaducten aan op belangrijke punten en bij wegverbredingen van provinciale wegen. Volgens de organisaties die zich inzetten voor het recreatieve fietsen is het dan ook zaak om in het omgevingsbeleid zowel de bescherming van wat er ligt, maar ook het potentieel voor verdere ontwikkeling van het netwerk van paden en wegen aan de voorkant mee te nemen. "Veerponten vormen een bijzonder aandachtspunt. Dit zijn attracties op zich die zorgen voor een typisch Nederlandse beleving. Een thema dat momenteel heel actueel is in de provincie Gelderland”, aldus directeur Eric Nijland van het Fietsplatform.

 

Behoud de Gelderse veren!

Na 2023 is het verenfonds in Gelderland leeg; de provincie is voornemens om geen financiële bijdrage meer te leveren. Hierdoor dreigt tariefsverhoging, minder varen en zelfs het opdoeken van ponten. Veerponten zijn van groot belang zijn voor fiets- en wandelverbindingen. Esther van Garderen, directeur Fietsersbond: "Niet alleen als schakel in een recreatieve route zoals bijvoorbeeld de fietsknooppunten en de LF-routes, maar ook voor de snelste route naar school en werk. In Gelderland zijn er duizenden scholieren die elke dag de pont gebruiken. Zonder veerponten moeten ze kilometers omrijden.”

 

Campagne #ikveeropjou 

De vier organisaties startten samen met een coalitie van wandelpartijen en de Vrienden van de Veerponten een campagne voor het behoud van de Gelderse veerponten. Een flink aantal veerponten komt in de problemen door het verdwijnen van het Gelderse Verenfonds waaruit noodlijdende veerverbindingen ondersteund werden. Niet alleen in Gelderland, maar in het hele land zijn de vooruitzichten slecht door hoge energieprijzen, stijgende salariskosten en de noodzaak te investeren in duurzame schepen. De petitie ‘Ik houd van veren’ waarin de provincie Gelderland wordt opgeroepen de veren te blijven ondersteunen is inmiddels al meer dan 16.000 keer ondertekend. Naast het tekenen van de petitie roepen de partijen mensen op om een lofzang over de veren te delen via social media. Dat mag in woord of beeld. Tag in het bericht @provgelderland en sluit af met #ikveeropjou. Hiermee wordt het belang van de veerponten voor inwoners, scholieren, fietsers en wandelaars onderschreven.


Top 10 recreatief fietsen

Het recreatieve fietsgebruik groeit al jaren. Fietsers ondervinden hinder van de drukte en willen graag meer veiligheid en comfort van fietspaden en wegen. Hier is een belangrijke rol voor de overheid weggelegd. In maart zijn er weer Statenverkiezingen. Dit biedt de mogelijkheid om nieuwe prioriteiten te stellen. Koepelorganisatie Fietsplatform stelde daarom samen met ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU een Top 10 voor het recreatieve fietsen op. Deze biedt concrete handvatten met aanbevelingen op weg naar de verkiezingen. Het gezamenlijke verzoek: neem de punten op in de verkiezingsprogramma’s en daarna in het komende collegeakkoord.

 

Om het recreatief fietsen ook in de toekomst veilig en prettig te houden is er nu actie nodig. De volledige Top 10 recreatief fietsen met aanbevelingen op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen is te downloaden.

Link: https://www.fietsplatform.nl/uploads/20220722_Top_10_recreatief_fietsen_Fietsplatform_ANWB_Fietsersbond_NTFU.pdf?utm_source=Mailing+Lijst&utm_medium=email&utm_campaign=Belang+recreatieve+verbinding+meestal+onderbelicht
Trefwoorden: infrastructuur, fietsers, recreatief fietsen

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

28/03/23
Vernieuwd Charles Dickens Museum opent na 5 jaar zijn deuren
Charles Dickens Museum wordt 2 april officieel geopend. Het museum is geheel herbouwd, ingericht en ondergebracht in Braamt.
28/03/23
De lente is begonnen, Keukenhof is weer open
De Keukenhof is weer open. Spreiding van de bezoekers geeft een optimale beleving. Daarom wordt gewerkt met entreekaarten op datum en een maximaal aantal bezoekers per dag. Tot en met 14 mei worden ruimt 1 miljoen bezoekers verwacht.
24/03/23
Magazine R&T 1 van 2023 – van balanceeract waardevol toerisme tot de nieuwe generatie circulaire accommodaties
Vorige week viel magazine R&T 1 bij de abonnees op de mat. Deze verscheen nog nét vóór de Provinciale Statenverkiezingen en dat was te merken.
23/03/23
Exclusief voor leden
Sterkere verbinding recreatie en gezond bewegen opzetten
De Provincie Zuid-Holland ziet graag dat de inwoners goed gebruik maken van recreatie dicht bij huis. Dat wordt beleidsmatig gekoppeld aan het thema gezond bewegen. Om die koppeling een stimulans te geven is er €1 miljoen subsidie vrijgemaakt voor extra beweegaanbod.
23/03/23
Kinderpretpark Julianatoren viert de lente met nieuw evenement; ‘Het Grote Lentefestijn’
Vanaf 2 april opent Kinderpretpark Julianatoren haar poorten en trapt het seizoen af met een nieuw evenement. Het kinderpretpark wordt tijdelijk omgetoverd tot een kleurrijke lentewereld.
23/03/23
Trendcongres 2023: Tourism Futures
Na de pandemie gaan we eindelijk weer live met het Trendcongres. Het team van NRIT heeft samen met de hogescholen een mooi programma gemaakt rond het thema Tourism Futures.
17/03/23
Exclusief voor leden
Tulip Experience geen fotodrukte in tulpenvelden (met video)
Bij Noordwijkerhout is een nieuwe belevenis opgezet voor de bezoekers van de Bollenstreek die komen om de bloemenpracht in het voorjaar te bewonderen. Tulip Experience Amsterdam is een familiebedrijf wat onderdeel is van authentiek bollenbedrijf W.A.M. Pennings. Je krijgt ook een bosje tulpen mee na afloop.
16/03/23
Terugkijken naar de online inspiratiesessie over toeristische ontwikkelingen in de regio
We hadden een mooie online uitzending over toeristische ontwikkelingen in de regio en de stapsteen naar het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd van 2023 op 20 april.