Geplaatst op: 03-02-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Belang recreatieve verbinding meestal onderbelicht

Behoud het aanbod veerponten, sluit geen overwegen, en leg tunnels of fietsviaducten aan

Belang recreatieve verbinding meestal onderbelicht

Vaak blijven bij stads- en gebiedsontwikkelingen én bij grote infrastructurele werken de belangen van recreatieve verbindingen onderbelicht, ondanks de enorme populariteit en de grote maatschappelijke betekenis ervan. Volgens koepelorganisatie Fietsplatform ontstaan hierdoor nieuwe barrières, vaak onbedoeld. Of verbindingen worden minder aantrekkelijk door verrommeling van het landschap of toename van sluipverkeer. Samen met ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU spreekt het Fietsplatform zich hier tegen uit. 

 

Bescherming van wat er ligt

Barrièrevorming door weg, water en spoor is op meerdere manieren te voorkomen: bescherm de fijnmazigheid van het recreatieve fiets- en wandelnetwerk, behoud en breid het aanbod veerponten uit, sluit geen overwegen zonder goed alternatief, en leg tunnels of fietsviaducten aan op belangrijke punten en bij wegverbredingen van provinciale wegen. Volgens de organisaties die zich inzetten voor het recreatieve fietsen is het dan ook zaak om in het omgevingsbeleid zowel de bescherming van wat er ligt, maar ook het potentieel voor verdere ontwikkeling van het netwerk van paden en wegen aan de voorkant mee te nemen. "Veerponten vormen een bijzonder aandachtspunt. Dit zijn attracties op zich die zorgen voor een typisch Nederlandse beleving. Een thema dat momenteel heel actueel is in de provincie Gelderland”, aldus directeur Eric Nijland van het Fietsplatform.

 

Behoud de Gelderse veren!

Na 2023 is het verenfonds in Gelderland leeg; de provincie is voornemens om geen financiële bijdrage meer te leveren. Hierdoor dreigt tariefsverhoging, minder varen en zelfs het opdoeken van ponten. Veerponten zijn van groot belang zijn voor fiets- en wandelverbindingen. Esther van Garderen, directeur Fietsersbond: "Niet alleen als schakel in een recreatieve route zoals bijvoorbeeld de fietsknooppunten en de LF-routes, maar ook voor de snelste route naar school en werk. In Gelderland zijn er duizenden scholieren die elke dag de pont gebruiken. Zonder veerponten moeten ze kilometers omrijden.”

 

Campagne #ikveeropjou 

De vier organisaties startten samen met een coalitie van wandelpartijen en de Vrienden van de Veerponten een campagne voor het behoud van de Gelderse veerponten. Een flink aantal veerponten komt in de problemen door het verdwijnen van het Gelderse Verenfonds waaruit noodlijdende veerverbindingen ondersteund werden. Niet alleen in Gelderland, maar in het hele land zijn de vooruitzichten slecht door hoge energieprijzen, stijgende salariskosten en de noodzaak te investeren in duurzame schepen. De petitie ‘Ik houd van veren’ waarin de provincie Gelderland wordt opgeroepen de veren te blijven ondersteunen is inmiddels al meer dan 16.000 keer ondertekend. Naast het tekenen van de petitie roepen de partijen mensen op om een lofzang over de veren te delen via social media. Dat mag in woord of beeld. Tag in het bericht @provgelderland en sluit af met #ikveeropjou. Hiermee wordt het belang van de veerponten voor inwoners, scholieren, fietsers en wandelaars onderschreven.


Top 10 recreatief fietsen

Het recreatieve fietsgebruik groeit al jaren. Fietsers ondervinden hinder van de drukte en willen graag meer veiligheid en comfort van fietspaden en wegen. Hier is een belangrijke rol voor de overheid weggelegd. In maart zijn er weer Statenverkiezingen. Dit biedt de mogelijkheid om nieuwe prioriteiten te stellen. Koepelorganisatie Fietsplatform stelde daarom samen met ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU een Top 10 voor het recreatieve fietsen op. Deze biedt concrete handvatten met aanbevelingen op weg naar de verkiezingen. Het gezamenlijke verzoek: neem de punten op in de verkiezingsprogramma’s en daarna in het komende collegeakkoord.

 

Om het recreatief fietsen ook in de toekomst veilig en prettig te houden is er nu actie nodig. De volledige Top 10 recreatief fietsen met aanbevelingen op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen is te downloaden.

Link: https://www.fietsplatform.nl/uploads/20220722_Top_10_recreatief_fietsen_Fietsplatform_ANWB_Fietsersbond_NTFU.pdf?utm_source=Mailing+Lijst&utm_medium=email&utm_campaign=Belang+recreatieve+verbinding+meestal+onderbelicht
Trefwoorden: infrastructuur, fietsers, recreatief fietsen

||| Blogs |||

25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/03/23
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt verschillende gerechten voor Roompot
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt twee gerechten voor Roompot. Een beef rendang en een vegan rendang en daarnaast een vleeskroket en een vegan kroket van zijn rendang.
29/03/23
Citystore Rijk Van Nijmegen opent deuren op Grote Markt
De nieuwe Citystore Rijk van Nijmegen gaat bezoekers en bewoners met een gloednieuw concept inspireren langer te blijven door unieke verhalen over stad en regio.
28/03/23
Consumentenbond pakt prijsmisleiding reisaanbieders aan
De Consumentenbond gaat een procedure bij de Reclame Code Commissie aanspannen tegen de reisorganisaties Corendon, Stip Reizen, Prijsvrij en D-Reizen. Aanleiding is een onderzoek onder twaalf reisorganisaties waaruit naar voren kwam dat 83% van de reizen die de Consumentenbond bekeek niet voor de aanbiedingsprijs was te boeken.
28/03/23
Vernieuwd Charles Dickens Museum opent na 5 jaar zijn deuren
Charles Dickens Museum wordt 2 april officieel geopend. Het museum is geheel herbouwd, ingericht en ondergebracht in Braamt.
28/03/23
Safari Hotel Beekse Bergen officieel geopend tijdens feestelijke ceremonie
Het nieuwe Safari Hotel in Beekse Bergen is officieel geopend. In totaal 112 kamers en suites rondom de Wogon Savanne gelegen. Ontbijten en dineren kan in dezelfde Savanne.
28/03/23
De lente is begonnen, Keukenhof is weer open
De Keukenhof is weer open. Spreiding van de bezoekers geeft een optimale beleving. Daarom wordt gewerkt met entreekaarten op datum en een maximaal aantal bezoekers per dag. Tot en met 14 mei worden ruimt 1 miljoen bezoekers verwacht.
28/03/23
Nationaal Park van eiland Rügen opent skywalk
Het in de Oostzee gelegen eiland Rügen trekt jaarlijks veel bezoekers met het Nationaal Park Jasmund en zijn indrukwekkende witte krijtrotsen. Dat aantal zal zeker toenemen met de opening van een attractie. Vanaf 22 april is er een nieuwe hotspot op het eiland, de ‘Skywalk Königsstuhl’, een zwevend uitkijkplatform op 122 meter hoogte.
28/03/23
Exclusief voor leden
Futuristische blik van easyJet op reizen in 2070
easyJet heeft zes toonaangevende futuristen en expert laten nadenken over de toekomst van vakanties. Hoe gaan we over 50 jaar op vakantie? De uitkomsten zijn verrassend maar bouwen vooral verder op wat we al weten. Vooral de visuals zijn spectaculair.