Geplaatst op: 03-02-2023
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Nieuwe Experience voor Valkenburg na watersnood

Visit Zuid-Limburg heropent mergelvestiging vol beleving

Nieuwe Experience voor Valkenburg na watersnood

Gistermiddag ‘her’opende de oudste VVV van het land - Visit Zuid-Limburg - het monumentale Spaans Leenhof aan het Theodoor Dorrenplein, dat sinds de watersnood van 2021 niet meer begaanbaar was door het vocht in de mergelstenen waarmee het pand is gebouwd. Reden temeer om het concept te vernieuwen en het geologische thema een belangrijke plaats te geven. Met museale aantrekkingskracht en moderne technieken die de zintuigen prikkelen waaronder een interactief ‘Geologisch Kabinet’ en een tot leven gebrachte Geuldal landschapsmaquette. Zoek je een complete onder- en bovengrondse beleving? Dompel je dan onder in de nieuwe Visit Zuid-Limburg Experience, een beleving voor jong en oud. Na de ‘experience’ ben je klaar voor een bezoek aan de regio. 

 

Bovengrondse belevingen

Vanaf nu kun je Valkenburg en omgeving in de Visit Zuid-Limburg Experience Valkenburg gaan ‘beleven’. Je kunt er meer leren over de historie van Valkenburg in de ‘Wauwelkamer’ waarin belangrijke figuren zoals Pierre Cuijpers en Theodoor Dorren (oprichter VVV) je meenemen en op grote schermen toespreken. Op de begane grond vind je verder een levensgrote plattegrond met ondergrondse visualisaties en verschillende schermen met films over wandelen, wielrennen en evenementen in de directe omgeving. Je kunt hier ook een kennisquiz doen over Valkenburg en Meerssen en meer uitleg krijgen over de historische momenten in de tijdlijn van Zuid-Limburg onder de noemer ‘Bron van Europa’.

 

Ondergrondse belevingen

Op de vide lonkt de meer museale invulling van de vestiging die in het teken staat van de Zuid-Limburgse bodem en hier op verschillende manieren zichtbaar is gemaakt. In het Geologisch Kabinet is van alles te ontdekken in en op de laatjes van de kast zoals fossielen en de nekwervel van een Mosasaurus. Verschillende thema’s over de bodem van Zuid-Limburg worden hierin aangelicht. Op de landschapsmaquette komt het Geuldal tot leven met bewegend beeld en animaties.  

 

Trefwoorden: Watersnood, mergelvestiging, bovengrondse beleving, ondergrondse beleving

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

23/05/23
Center Parcs viert Dag van de Biodiversiteit
Op maandag 22 mei stond bij Center Parcs alles in het teken van de rijke flora en fauna in haar parken. Kinderen konden hun eigen minituintje maken en gingen op stap met een Ranger.
23/05/23
Beerze Bulten opent Giga Spetterpark
Vakantiepark Beerze Bulten is uitgebreid met een splinternieuwe interactieve waterspeeltuin. Een spraypark genaamd Giga Spetterpark.
22/05/23
Munt uit Nederland voor 100 jaar entertainmentbedrijf Warner Bros
Julian Moon, Hoofd Consumentenproducten EMEA & Azië-Pacific van Warner Bros ontving op vrijdag 19 mei de eerste munt ontvangen voor 100 jaar Warner Bros. Dit gebeurde in de avond tijdens het Candlelight Concert in Amsterdam.
16/05/23
Gemeenten Schiedam en Tilburg winnen Nationale Citymarketing Trofee 2023
De gemeente Schiedam heeft de Nationale Citymarketing Trofee gewonnen in de categorie steden tot 100.000 inwoners. Schiedam versloeg de andere genomineerde, Den Helder. Tilburg won de Nationale Citymarketing Trofee in de categorie vanaf 100.000 inwoners. Tilburg liet Almere, Den Haag en Deventer achter zich. De trofee werd op maandag 15 mei uitgereikt tijdens het Nationaal Congres Citymarketing in Kampen. Het thema was dit jaar ‘De Stad en Het Water’.
11/05/23
5 segmenten Recreatie Vakbeurs uitverkocht
De inschrijvingen voor Recreatie Vakbeurs 2023 op 14, 15 en 16 november in Evenementenhal Hardenberg verlopen voorspoedig en sneller dan normaal. De 5 segmenten Recreatietechniek, Dienstverlening, ICT & Software, Entertainment & Games en Spelen & Bewegen zijn volledig volgeboekt.
11/05/23
Seminar: Stuur je gast eens weg
Hoe kun je gasten een onvergetelijke vakantie bieden? Die vraag staat centraal op het seminar ‘Stuur je gast eens weg’. Een middag die zowel voor ondernemers in dag- als verblijfsrecreatie interessant is.
09/05/23
Toverland gaat door met evenement Youtubers
Attractiepark Toverland heeft vandaag bekendgemaakt welke populaire YouTubers en TikTokkers hun opwachting maken bij het jaarlijks terugkerende evenement YOUTUBERSxTOVERLAND. Op zondag 25 juni zijn onder andere Team Dylan Haegens, Kalvijn, Nina Warink en dj-duo Giel en Stefan van STUK te vinden op de Main Stage.
08/05/23
Exclusief voor leden
Online programma Naar buiten met …
Dennis Wilt, Bram Engberts en Tjitze van der Dam lanceren het online programma "Naar Buiten Met...", dat Nederlanders inspireert om te genieten van het buitenleven en duurzaamheid. In elke aflevering ontdekken zij samen met bekende gasten de natuur en bereiden ze smakelijke gerechten met lokale producten.