Geplaatst op: 16-01-2023
Auteur: Marc Gerlings

Beleid recreatie Zuid-Holland tot 2030: groei recreatie verbinden aan bewegen

Beleid recreatie Zuid-Holland tot 2030: groei recreatie verbinden aan bewegen
Delft.

 

Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland hebben vastgesteld hoe zij recreatie in Zuid-Holland willen vormgeven tot 2030. De provincie zat tijdens de coronaperiode met overvolle recreatiegebieden. Dat heeft zijn weerslag op het beleid. Recreatie wordt gekoppeld aan gezond bewegen voor de inwoners.


In het Recreatieperspectief staat beschreven hoe de provincie samen met haar partners wil werken aan een aantrekkelijke en toegankelijke omgeving met daarin gelegen recreatieve bestemmingen en routes voor iedereen. Dit omdat buiten zijn, bewegen en elkaar ontmoeten goed en gezond is en bijdraagt aan het geluk van mensen. Dit perspectief is gezamenlijk met gemeenten, gebiedspartijen, recreatieschappen, terreinbeheerders, waterschappen en maatschappelijke organisaties opgesteld.


Vraag naar recreatie neemt toe

Tijdens de coronapandemie hebben veel inwoners de Zuid-Hollands natuur- en recreatiegebieden herontdekt. Daardoor is het druk in sommige recreatie- en natuurgebieden en door bevolkingsgroei neemt de vraag naar recreatiemogelijkheden nog verder toe. Tegelijkertijd bewegen Zuid-Hollanders steeds minder. Op dit moment voldoet minder dan de helft van de inwoners van Zuid-Holland aan de beweegrichtlijn. Door in te zetten op een aantrekkelijke leefomgeving waarin volop gerecreëerd kan worden, wil de provincie hier verandering in brengen. Dat heeft effect op de ambitie om meer te doen met routes en nieuwe routenetwerken te maken.


Uitbreiding van natuur naar landbouwgebieden en bedrijventerreinen

Dit kan door het verbeteren van recreatieve bestemmingen, fiets- en wandelroutes zodat deze beter aansluiten bij de wensen van recreanten. Door nieuwe recreatie- en natuurgebieden aan te leggen, door de opvangcapaciteit van bestaande gebieden te vergroten en door betere recreatieve verbindingen tussen bestemmingen onderling en met woongebieden kunnen de recreatiemogelijkheden worden uitgebreid. Dit kan ook buiten de recreatie-en natuurgebieden: in steden, landbouwgebieden en op bedrijventerreinen.


Gedeputeerde Anne Koning (Sport en Recreatie): "Ik ben trots dat dit Recreatieperspectief samen met onze partners is opgesteld. Dit zorgt voor een breed gedragen ambitie waarin we samen streven naar een aantrekkelijk Zuid-Holland, met een omgeving die geschikt is om te recreëren en die voor iedereen toegankelijk is. Wij willen álle inwoners inspireren om in beweging te komen en te genieten van de recreatieve routes en bestemmingen in het prachtige Zuid-Holland.”

 

Trefwoorden: recreatie, Zuid-Holland, route, bewegen, sport, fietsen, wandelen

||| Blogs |||

25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/01/23
Interhome breidt portfolio uit met ruim 6.000 vakantiewoningen in Denemarken
De Interhome Group heeft via een strategische samenwerking met de Deense vakantiewoningaanbieder Sol...
26/01/23
Exclusief voor leden
8 gemeenten Achterhoek aan de slag met vitaal maken vakantieparken
8 gemeenten in de regio Achterhoek bieden met een financiële bijdrage van de provincie Gelderland een programma aan om de vitaliteit van vakantieparken te verbeteren. Een regionaal programmateam met experts is actief om ondernemers te stimuleren en vakantieparken klaar te maken voor de toekomst. Dat is nodig want er wordt groei verwacht.
25/01/23
Exclusief voor leden
Lodewijk Asscher wordt voorzitter Duurzame Luchtvaarttafel
De oud-minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher wordt de nieuwe, onafhankelijke voorzitter van de Duurzame Luchtvaarttafel (DLT).
18/01/23
Eindelijk ook landelijk herstel bezoekersaantallen musea
Afgelopen najaar kwamen bij de redactie al vaker positieve bezoekersaantallen door van diverse tentoonstellingen in musea. Het herstel van het bezoekersaantal was in gang gezet. Nu ziet de Museumvereniging landelijk weer groei. Maar de aantallen zitten nog niet op het niveau van 2019 voor de coronacrisis.
12/01/23
Exclusief voor leden
Waarom is Provincie Noord-Holland sponsor Sail Den Helder 2023?
De provincie Noord-Holland verbindt zich aan Sail Den Helder en Pre-Sail Texel 2023. Ook deze editie is de provincie sponsor van dit grote nautische spektakel, dat eind juni honderdduizenden bezoekers trekt. Waarom stopt de provincie publiek geld in dit evenement. De motivatie loopt breed uiteen.
06/01/23
Grootste gat lonen - inflatie ooit
Het gat tussen de inflatie en de gemiddelde loonstijging is in 2022 groter dan ooit. Dat is slecht nieuws voor de vrijetijdssector omdat consumenten minder budget vrij te besteden hebben. Dat meldt het CBS.
04/01/23
Vergunningen voor toeristisch recreatief vervoer in Maastricht
De gemeente Maastricht gaat nieuwe vergunningen verlenen voor toeristisch recreatief vervoer in de gemeente.
30/12/22
Groningen al aan de slag met Fair Practice Code
Wat betekent de invoering van de Fair Practice Code voor culturele instellingen in de provincie Groningen? Om in 2025 goed voorbereid te zijn op deze verplichte gedragscode, kunnen deze instellingen kosteloos een doe-het-zelfpakket aanvragen.