Geplaatst op: 13-01-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Dormio gaat een 30-tal parken van Roompot-Landal kopen

Dormio gaat een 30-tal parken van Roompot-Landal kopen

Dormio neemt een dertigtal parken van Roompot en Landal GreenParks over. Dat is noodzakelijk om van de ACM toestemming te krijgen voor het samengaan van Roompot en Landal GreenParks.

Al in juni 2021 kondigde Roompot aan de aandelen Landal GreenParks van eigenaar Platinum Equity over te nemen. Roompot en Landal willen verder als één pan-Europese organisatie. Inmiddels hebben beide Ondernemingsraden en de Europese mededingingsautoriteit een positief advies uitgebracht. De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil voorwaardelijk toestemming geven. De nieuwe combinatie moest een dertigtal parken in Nederland van de hand doen om zo een minder dominante marktpositie te krijgen. 

Verrassende kandidaat

Dormio en Roompot hebben onlangs voorwaardelijk overeenstemming bereikt over de verkoop van een dertigtal Nederlandse parken. Het gaat om zowel parken van Roompot als Landal. Bij de verkoop zijn parken in eigendom betrokken alsmede partnerparken waarvoor de ketens als verhuurder optreden. De direct betrokken medewerkers gaan over naar Dormio dat hiermee fors groter wordt. Dormio heeft nu 6 vakantieparken en hotels in Nederland. Bij de keuze van een overnamekandidaat speelde voor Roompot mee dat deze de parken een goede toekomst moest bieden en in de parken wil blijven investeren. Dormio heeft volgens woordvoerder Baptiste van Outryve een goede reputatie en een internationale focus.  

Adviestraject in

De overname gaat nu eerst een adviestraject in bij de Ondernemingsraden van Roompot en Landal GreenParks. Inmiddels is ook de ACM geïnformeerd en verwacht Roompot toestemming voor de overname van de aandelen Landal GreenParks. Als de aandelentransactie tussen Roompot en Platinum Equity is gerealiseerd worden de parken aan Dormio verkocht. Alhoewel er formeel sprake is van een overname van Landal door Roompot, gaat het feitelijk om een fusie waar hard wordt gewerkt aan één organisatie die vooral in Europa nog wil groeien.

Welke parken?

Welke parken precies worden overgenomen, is nog niet bekend gemaakt. Het betreft alleen Nederlandse parken en deze zijn zowel aan de kust als in het binnenland gesitueerd. Roompot verwacht dat de overname van deze parken eind maart of begin april 2023 kan worden gerealiseerd. 

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, overnames, fusies

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/01/23
Exclusief voor leden
8 gemeenten Achterhoek aan de slag met vitaal maken vakantieparken
8 gemeenten in de regio Achterhoek bieden met een financiële bijdrage van de provincie Gelderland een programma aan om de vitaliteit van vakantieparken te verbeteren. Een regionaal programmateam met experts is actief om ondernemers te stimuleren en vakantieparken klaar te maken voor de toekomst. Dat is nodig want er wordt groei verwacht.
20/01/23
Exclusief voor leden
Caravan Salon blijft zeker tot 2028 in Düsseldorf
Messe Düsseldorf GmbH en de Caravaning Industrie Verband e.V. (CIVD) gaan door met de beurs CARAVAN SALON DÜSSELDORF tot het jaar 2028. De verlenging is vroegtijdig vastgelegd.
18/01/23
Exclusief voor leden
SVR houdt in 2023 weer vakantiebeurzen
Zaterdag 21 januari wordt de eerst consumentenbeurs gehouden van aanbieder in kleinschalige campings Stichting Vrije Recreatie (SVR). “De eerste SVR-vakantiebeurs na de coronaperikelen van de afgelopen jaren,” meldt de organisatie. In de Expo Houten vindt de aftrap plaats van de eerste van een serie van vier SVR-beurzen.
16/01/23
Nieuw inzicht in de arbeidsmarkt van de gastvrijheidssector
Inzicht start met kennis en kennis stoelt op data. Voor inzicht in de arbeidsmarkt van de gastvrijheidssector staat nu de nieuwste Arbeidsmonitor Gastvrijheidssector online met de nieuwste data.
13/01/23
Dormio gaat een 30-tal parken van Roompot-Landal kopen
Dormio neemt een dertigtal parken van Roompot en Landal GreenParks over. Dat is noodzakelijk om van de ACM toestemming te krijgen voor het samengaan van Roompot en Landal GreenParks.
12/01/23
De winnaars van de ANWB Camping van het jaar.
De winnaars van de ANWB-verkiezing Camping van het Jaar 2023 zijn bekend. In Nederland kon bij Comfortcamping Scheldeoord, Camping De Nesse en Vakantiepark Beerze Bulten de vlag uit.
10/01/23
Exclusief voor leden
Meer boekingen Nederlanders voor zomer in vakantieparken EuroParcs
Nederlanders gaan ook dit jaar weer massaal vakantie vieren in eigen land. Het aantal mensen dat begin januari al boekte bij een Nederlandse locatie van keten EuroParcs voor de mei- of zomervakantie is nog nooit zo hoog geweest.
04/01/23
Nieuwe visuele identiteit voor Center Parcs
Center Parcs Europe heeft een nieuwe merkidentiteit ontwikkeld. Die nieuwe visuele identiteit, met gloednieuw logo, moet het Center Parcs-concept waar mens en natuur zijn verbonden illustreren. De keten wil zich ook meer met lokale gemeenschap verbinden en gasten uitnodigen de regio te ontdekken.