Geplaatst op: 13-01-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Dormio gaat een 30-tal parken van Roompot-Landal kopen

Dormio gaat een 30-tal parken van Roompot-Landal kopen

Dormio neemt een dertigtal parken van Roompot en Landal GreenParks over. Dat is noodzakelijk om van de ACM toestemming te krijgen voor het samengaan van Roompot en Landal GreenParks.

Al in juni 2021 kondigde Roompot aan de aandelen Landal GreenParks van eigenaar Platinum Equity over te nemen. Roompot en Landal willen verder als één pan-Europese organisatie. Inmiddels hebben beide Ondernemingsraden en de Europese mededingingsautoriteit een positief advies uitgebracht. De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil voorwaardelijk toestemming geven. De nieuwe combinatie moest een dertigtal parken in Nederland van de hand doen om zo een minder dominante marktpositie te krijgen. 

Verrassende kandidaat

Dormio en Roompot hebben onlangs voorwaardelijk overeenstemming bereikt over de verkoop van een dertigtal Nederlandse parken. Het gaat om zowel parken van Roompot als Landal. Bij de verkoop zijn parken in eigendom betrokken alsmede partnerparken waarvoor de ketens als verhuurder optreden. De direct betrokken medewerkers gaan over naar Dormio dat hiermee fors groter wordt. Dormio heeft nu 6 vakantieparken en hotels in Nederland. Bij de keuze van een overnamekandidaat speelde voor Roompot mee dat deze de parken een goede toekomst moest bieden en in de parken wil blijven investeren. Dormio heeft volgens woordvoerder Baptiste van Outryve een goede reputatie en een internationale focus.  

Adviestraject in

De overname gaat nu eerst een adviestraject in bij de Ondernemingsraden van Roompot en Landal GreenParks. Inmiddels is ook de ACM geïnformeerd en verwacht Roompot toestemming voor de overname van de aandelen Landal GreenParks. Als de aandelentransactie tussen Roompot en Platinum Equity is gerealiseerd worden de parken aan Dormio verkocht. Alhoewel er formeel sprake is van een overname van Landal door Roompot, gaat het feitelijk om een fusie waar hard wordt gewerkt aan één organisatie die vooral in Europa nog wil groeien.

Welke parken?

Welke parken precies worden overgenomen, is nog niet bekend gemaakt. Het betreft alleen Nederlandse parken en deze zijn zowel aan de kust als in het binnenland gesitueerd. Roompot verwacht dat de overname van deze parken eind maart of begin april 2023 kan worden gerealiseerd. 

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, overnames, fusies

||| Blogs |||

25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/03/23
Amsterdam start campagne Stay Away tegen overlastgevend toerisme
Amsterdam start onlineontmoedigingscampagne voor overlasttoeristen. Vooralsnog alleen gericht op Britse mannen van 18 tot 35 jaar maar later in het jaar ook voor overlastgevende bezoekers uit Nederland en andere EU-landen.
30/03/23
Meer jongeren en jong volwassenen naar musea
Nederlandse musea weten in toenemende mate nieuwe en vooral jonge doelgroepen aan zich te binden. Dat is de voorzichtige conclusie die we mogen trekken uit gegevens van de Museumvereniging die het bezoek met de Museumkaart analyseerde.
29/03/23
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt verschillende gerechten voor Roompot
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt twee gerechten voor Roompot. Een beef rendang en een vegan rendang en daarnaast een vleeskroket en een vegan kroket van zijn rendang.
29/03/23
Citystore Rijk Van Nijmegen opent deuren op Grote Markt
De nieuwe Citystore Rijk van Nijmegen gaat bezoekers en bewoners met een gloednieuw concept inspireren langer te blijven door unieke verhalen over stad en regio.
28/03/23
Consumentenbond pakt prijsmisleiding reisaanbieders aan
De Consumentenbond gaat een procedure bij de Reclame Code Commissie aanspannen tegen de reisorganisaties Corendon, Stip Reizen, Prijsvrij en D-Reizen. Aanleiding is een onderzoek onder twaalf reisorganisaties waaruit naar voren kwam dat 83% van de reizen die de Consumentenbond bekeek niet voor de aanbiedingsprijs was te boeken.
28/03/23
Vernieuwd Charles Dickens Museum opent na 5 jaar zijn deuren
Charles Dickens Museum wordt 2 april officieel geopend. Het museum is geheel herbouwd, ingericht en ondergebracht in Braamt.
28/03/23
Safari Hotel Beekse Bergen officieel geopend tijdens feestelijke ceremonie
Het nieuwe Safari Hotel in Beekse Bergen is officieel geopend. In totaal 112 kamers en suites rondom de Wogon Savanne gelegen. Ontbijten en dineren kan in dezelfde Savanne.
28/03/23
De lente is begonnen, Keukenhof is weer open
De Keukenhof is weer open. Spreiding van de bezoekers geeft een optimale beleving. Daarom wordt gewerkt met entreekaarten op datum en een maximaal aantal bezoekers per dag. Tot en met 14 mei worden ruimt 1 miljoen bezoekers verwacht.