Geplaatst op: 11-01-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Toerisme herstelt in 2023, inkomend bezoek blijft nog achter

Toerisme herstelt in 2023, inkomend bezoek blijft nog achter
Afbeelding van Markus Christ via Pixabay

Het Nederlands toerisme herstelt in 2023 van de pandemie. In ons land zijn dan 4% meer verblijfstoeristen in vergelijking met 2019. Het inkomend toerisme loopt nog wel achter. Motor achter de groei zijn de Nederlandse toeristen. Dat voorspelt NBTC die groei overigens niet meer als primair doel heeft.

Het inkomend toerisme groeit in 2023 naar 18,5 miljoen buitenlandse verblijfstoeristen. Voor de pandemie waren dat er 20,1 miljoen. Daarmee is het verlies als gevolg van de pandemie op 8% na weer goedgemaakt. Het binnenlands toerisme kwam in 2022 met een plus van 13% al boven het niveau van 2019 en groei door naar 29,1 miljoen.

Vakantievoorspelling2023

Onzekere toekomst

Volgens Marieke Politiek van NBTC blijkt uit de cijfers dat het herstel is ingezet. "Voor de binnenlandse markt verwachten we een gematigde groei 1% tot 2%. Het inkomend toerisme groeit met 8% tot 10% harder maar komt nog niet op niveau van 2019." Algemeen directeur Jos Vranken plaatst wel enige kanttekeningen bij de verwachtingen: "We zien dat mensen heel graag willen blijven reizen, de intentie om in 2023 op vakantie te gaan is hoog. Echter, inflatie, energieprijzen, het consumentenvertrouwen en corona, maken het lastiger te voorspellen of mensen hun vakantie intentie ook daadwerkelijk omzetten in een boeking." 

Alleen Duitsland boven niveau van 2019

De verwachting is dat ongeveer 6,4 miljoen Duitsers dit jaar in Nederland zullen verblijven voor vakantie of zakelijk bezoek. Duitsland is in 2023 het enige land dat qua aankomsten in Nederland boven het niveau van 2019 uitkomt. Belgische toeristen zullen in 2023 het niveau van voor de pandemie aantikken. Aankomsten vanuit het Verenigd Koninkrijk blijven ten opzichte van andere Europese landen significant achter (-25% ten opzichte van 2019). Intercontinentaal blijft ook in 2023 sterk achterlopen op 2019. Uit Amerika komen dan nog 16% minder toeristen en uit Azië 30% minder.

Groei geen primair doel meer

Jos Vranken: "We gaan in 2023 verder richting volledig herstel van het internationaal toerisme. Dat is positief nieuws voor de bestemming Nederland en de toeristische sector. Herstel in volume is echter niet ons primaire doel; NBTC zet in op duurzame ontwikkeling van toerisme. Duurzaam herstel komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in een veranderende mix van bezoekers. Gasten die bewust kiezen af te wijken van de massa, die duurzamer reizen, langer in Nederland verblijven en bijdragen aan de lokale economie. Het is nog te vroeg om een trend te signaleren maar de eerste uitkomsten van de Internationale Vakantiemonitor en prognose wijzen wel in die richting.”Link: https://www.nbtc.nl/nl/site/actueel/consument-niet-van-plan-te-besparen-op-vakantie.htm
Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, inkomend toerisme, binnenlands toerisme, voorspellingen

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

31/01/23
Even genieten van licht en Amsterdam
Het Amsterdam Light Festival 2022 - 2023 is weer voorbij. Wekenlang konden Amsterdammers en toeristen genieten van prachtige lichtkunstwerken. Droom even weg bij deze mooie beelden.
30/01/23
Exclusief voor leden
Meer boekingen van kampeerders
In de maand januari ontving Vacansoleil een kwart meer boekingen dan in januari 2019. Na de coronajaren constateert de touroperator voor campingvakantie dat Nederland vol inzet op een vakantie op de camping deze zomer. Welke bestemmingen zijn hot? Die kampeerders gaan opvallend vaak ver weg.
26/01/23
Suncamp introduceert: campingadvies van de CampingGuru
Wil jij alles weten over jouw favoriete camping? Stel je campingvraag dan aan de persoon die echt op de camping is geweest. Vanaf nu is dat mogelijk. Suncamp introduceert de CampingGuru.
25/01/23
Exclusief voor leden
Toerist ontdekt Vermeers Delft op 12 locaties
Toeristen die van schilderkunst houden komen zeker af op de tentoonstellingen over Vermeer in 2023. Het Rijksmuseum in Amsterdam trekt de meeste aandacht met de grote overzichtstentoonstelling maar in Delft kun je de historie van Vermeer ervaren. Een stadsbrede programmering plus de historische plaatsen hebben grote aantrekkingskracht.
18/01/23
Exclusief voor leden
SVR houdt in 2023 weer vakantiebeurzen
Zaterdag 21 januari wordt de eerst consumentenbeurs gehouden van aanbieder in kleinschalige campings Stichting Vrije Recreatie (SVR). “De eerste SVR-vakantiebeurs na de coronaperikelen van de afgelopen jaren,” meldt de organisatie. In de Expo Houten vindt de aftrap plaats van de eerste van een serie van vier SVR-beurzen.
17/01/23
Fors minder bezoek voor Vakantiebeurs, organisatie toch tevreden
De Vakantiebeurs 2023 heeft ruim 65.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er veel minder dan de vorige editie in 2020 toen nog 101.000 bezoekers de beurs bezochten. Ook de vakdag trok met bijna 8.000 reisprofessionals minder bezoek. In 2020 waren dat er nog 12.000. Toch blikt de organisatie tevreden terug.
16/01/23
Nieuw inzicht in de arbeidsmarkt van de gastvrijheidssector
Inzicht start met kennis en kennis stoelt op data. Voor inzicht in de arbeidsmarkt van de gastvrijheidssector staat nu de nieuwste Arbeidsmonitor Gastvrijheidssector online met de nieuwste data.
16/01/23
265.000 bezoekers voor Depot Boijmans
Het eerste jaar dat Depot Boijmans Van Beuningen de wereld achter de schermen van het museum toont, zijn de verwachtingen overstegen in het bezoekersaantal. Het depot is een kenmerkende locatie geworden voor toeristen en inwoners van Rotterdam.