Geplaatst op: 28-12-2022
Auteur: Marc Gerlings

Blijdorp is terug op oude niveau

Blijdorp is terug op oude niveau
De in 2022 onthulde gerenoveerde Himalayarots. Foto: Diergaarde Blijdorp.


Een topprestatie is te melden vanuit Rotterdam. Diergaarde Blijdorp mist nog slechts 100.000 bezoekers in vergelijking 2022 met 2019. Maar de omzet steeg in de horeca en merchandise in vergelijking met dat pré coronajaar. De inschatting op de NRIT-redactie is dat de diergaarde al meer inkomsten heeft dan in 2019. Het park heeft er veel voor gedaan.


De Diergaarde verwacht het jaar positief af te sluiten met ruim 1.4 miljoen bezoekers (in 2019, voor corona, was dit ruim 1.5 miljoen). Een mooi resultaat, zeker vanwege de verlate start van dit jaar door de coronasluiting. Toen de poorten op 26 januari weer open mochten, wisten de bezoekers Blijdorp gelukkig weer goed te vinden.


Wat hielp mee aan dat succes?

Het park meldt: "Begin dit jaar ontving Blijdorp de gouden ANWB Award voor ‘Leukste uitje van Nederland’. Absoluut een opsteker en een sprankelende aftrap van dit jubileumjaar: 165 jaar jong! Begin van de zomer vierden we de aftrap van ons 165-jarig jubileum met de feestelijke opening van het Himalayagebied. Dit nieuwe thuis voor onze kleine panda’s en kuifherten kent als hoogtepunt de Bergdierenrots. Dit rijksmonument kon compleet worden gerestaureerd dankzij volledige externe financiering. Voor de twee hoofdbewoners coördineert Blijdorp al jaren het internationale populatiemanagement programma en werkt samen met het Red Panda Network om de dieren in Nepal te beschermen. Als kers op de taart werden er ook nog twee panda’s geboren.”

  

Uitbreiding olifantenverblijf

De uitbreiding van het olifantenverblijf staat de komende jaren centraal. Het nieuwe schetsontwerp begint al definitieve vormen aan te nemen. Hoge welzijnsnormen en natuurbehoud zijn hierin leidend. Sinds 1991 coördineert Blijdorp het Europese stamboek van de Aziatische olifant (EEP). De wens is om het huidige verblijf flink uit te breiden om onder andere een bullengroep te huisvesten. Een aantal verbeteringen voor dierwelzijn zijn al mogelijk gemaakt dankzij de Vereniging Vrienden van Blijdorp die dit jaar een speciale doorgang naar het buitengebied mogelijk hebben gemaakt.

 

De energiekosten lopen snel op

Blijdorp heeft te maken met een fikse stijging van de energiekosten en wellicht zelfs een verdubbeling, ondanks de duurzame investeringen in een warmte-koudeopslag (WKO) voor de klimaatregulatie van het Oceanium en zonnepanelen op het dak van het Oceanium. De capaciteitsdruk op de organisatie is nog steeds voelbaar maar het park merkt ook dat er weer stappen vooruit gemaakt worden. "Er is weer veel positieve energie. Nog meer dan ooit zoeken we samenwerking met het bedrijfsleven en externe partijen om al onze ambities waar te kunnen maken.”

Vanwege de stijging van alle kosten en een periode van drie jaar zonder tariefswijzigingen, is Blijdorp genoodzaakt om de tarieven te verhogen.


Erik Zevenbergen, directeur Diergaarde Blijdorp: "Gelukkig is er weer veel positieve energie voelbaar. We kunnen weer vooruit kijken, op zoek naar ‘het nieuwe normaal’ en onderzoeken hoe we de meeste impact kunnen maken. We zijn hier volop mee bezig. Het gaat weer om de inhoud en dat voelt goed.”

 

Events

De diergaarde kijkt terug op een geslaagd eerste ZOOmerterras tijdens de Open Monumentenavonden, waarbij het monumentale voorplein op drie avonden werd opengesteld voor  Rotterdammers. Op vrijdagavond 9 september was de officiële opening van het monumentenweekend met wethouder cultuur Saïd Kasmi, gevolgd door een uitverkochte Talkshow over het belang van erfgoed in Rotterdam in de Rivièrahal.


Op het Festival Blijdorp Natuurlijk! stond het belang van biodiversiteit centraal en wat je hier zelf aan kunt doen. Er was een speciaal programma in samenwerking met natuurbeschermingsorganisaties en biologie-colleges van dierverzorgers en bekende influencers.


De hele zomervakantie bleef Blijdorp in de weekenden tot laat open. Op deze ZOOmeravonden waren er bijzondere kijkjes achter de schermen en gezellige terrassen met live muziek.


De Kinderboekenweek GigaGroen werd door wethouder Enes Yigit van onder meer Taal in Blijdorp geopend. In samenwerking met de Bibliotheek Rotterdam waren er voor scholen diverse activiteiten georganiseerd en werd er voorgelezen op spannende plekken in de Diergaarde. Ruim 7500 basisschoolleerlingen nemen hieraan deel. Op 12 oktober werd de boekenweek afgesloten met de opening van de eerste inheemse wijkdierentuin op Zuid, een vergroeningsproject in samenwerking met diverse organisaties.


Ook in het hartje van Rotterdam was Blijdorp aanwezig vanaf de coronasluiting in de kerstvakantie. Dankzij een webcamverbinding kon het winkelend publiek in de koopgoot live meegluren in het haaienbassin.

Trefwoorden: Diergaarde, dierentuin, attractie, corona, visie

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

31/01/23
Exclusief voor leden
Trend: 40% financiering buiten banken om
Wie een beetje oplet in het vakgebied toerisme ziet steeds vaker nieuwe producten en diensten opduiken die op andere manieren de investering bij elkaar sprokkelen dan via de klassieke weg van de bank. Ronald Kleverlaan van Stichting MKB Financiering reageert op de ontwikkeling.
30/01/23
Werkzaamheden in Wolfheze voor betere balans tussen natuur en recreatie
Voor een betere balans tussen natuur en recreatie start Natuurmonumenten vanaf maandag 13 februari 2...
30/01/23
Van spullen naar ervaringen
ABN AMRO komt met interessante cijfers over de vrijetijdssector uit haar transactiedata. In december 2022 werd ten opzichte van december 2019 na inflatiecorrectie ruim 7% meer door Nederlandse consumenten uitgegeven. In vrijwel alle branches van de vrijetijdssector groeiden de bestedingen. Belangrijkste conclusie is dat voor de Nederlandse consument het opdoen van ervaringen belangrijker is geworden dan het kopen van spullen.
25/01/23
Exclusief voor leden
Toerist ontdekt Vermeers Delft op 12 locaties
Toeristen die van schilderkunst houden komen zeker af op de tentoonstellingen over Vermeer in 2023. Het Rijksmuseum in Amsterdam trekt de meeste aandacht met de grote overzichtstentoonstelling maar in Delft kun je de historie van Vermeer ervaren. Een stadsbrede programmering plus de historische plaatsen hebben grote aantrekkingskracht.
18/01/23
Eindelijk ook landelijk herstel bezoekersaantallen musea
Afgelopen najaar kwamen bij de redactie al vaker positieve bezoekersaantallen door van diverse tentoonstellingen in musea. Het herstel van het bezoekersaantal was in gang gezet. Nu ziet de Museumvereniging landelijk weer groei. Maar de aantallen zitten nog niet op het niveau van 2019 voor de coronacrisis.
16/01/23
Nieuw inzicht in de arbeidsmarkt van de gastvrijheidssector
Inzicht start met kennis en kennis stoelt op data. Voor inzicht in de arbeidsmarkt van de gastvrijheidssector staat nu de nieuwste Arbeidsmonitor Gastvrijheidssector online met de nieuwste data.
16/01/23
265.000 bezoekers voor Depot Boijmans
Het eerste jaar dat Depot Boijmans Van Beuningen de wereld achter de schermen van het museum toont, zijn de verwachtingen overstegen in het bezoekersaantal. Het depot is een kenmerkende locatie geworden voor toeristen en inwoners van Rotterdam.
12/01/23
Tewaterlating reddingsboot Terschelling immaterieel erfgoed
De tewaterlating van de roeireddingboot op het Waddeneiland Terschelling is opgenomen op de lijst Immaterieel Erfgoed Nederland. Een aantal keren per jaar wordt deze traditie met een door tien paarden getrokken boot gehouden.