Geplaatst op: 22-12-2022
Auteur: Redactie
Uitgever: NRIT Media

Kennis over de fietser gekoppeld aan Leisure Leefstijlen

Wat zijn de vrijetijdsmotieven van recreatieve fietsers?

Kennis over de fietser gekoppeld aan Leisure Leefstijlen

Dankzij bundeling en verrijking van onderzoek weten we veel over de recreatieve fietser. Om deze kennis verder uit te breiden liet het Fietsplatform De Afdeling Onderzoek beschikbare gegevens koppelen aan de Leisure Leefstijlen. Dit model deelt Nederlanders in zeven groepen (kleuren) in op basis van hun vrijetijdsmotieven en -gedrag. In een nieuwe factsheet staan de resultaten van de koppeling gebundeld. Nuttige informatie die handvatten geeft voor gerichte productontwikkeling of het bepalen van een marketingstrategie. 

 

Fietsgedrag per leefstijl

Gekeken is naar fietsgedrag binnen de zeven leefstijlgroepen. Zo hebben Harmoniezoekers veel behoefte aan bankjes en picknickplaatsen. Gebruiken Plezierzoekers weinig routebeschrijvingen en stappen Verbindingszoekers graag af om iets te bezoeken. Voor elke Leefstijl staan circa zes opvallende punten uitgelicht. Ook maakt de factsheet duidelijk hoe de vertegenwoordiging is van verschillende groepen binnen een bepaalde leefstijl. Bijvoorbeeld: LF-routes zijn populairder dan gemiddeld bij Stijlzoekers; 19% van de LF-gebruikers is een Stijlzoeker, terwijl 16% van de Nederlanders tot deze groep behoort. Avontuurzoekers kiezen relatief vaak voor een trektocht; 17% van de trektochtfietsers heeft deze leefstijl, terwijl 11% van Nederlanders Avontuurzoeker is. 

LeefstijlenFietsers


 

Concreet aan de slag 

Directeur Eric Nijland van het Fietsplatform: "Met de informatie uit de factsheet kunnen partijen uit de vrijetijdssector concreet aan de slag. Bijvoorbeeld bij het bepalen van een marketingstrategie, maar ook bij de productontwikkeling. In de factsheet staan twee voorbeelden van aanbiedingen passend bij een leefstijl en bij de vertegenwoordiging daarbinnen van de verschillende groepen fietsers.”

 

Fietsvakantieonderzoek als bron

Bron voor de factsheet is het Fietsvakantieonderzoek dat in 2021 is uitgevoerd door Kien Onderzoek. Monica Wagenaar van De Afdeling Onderzoek legt uit: "We hebben de postcodes van respondenten van dit onderzoek verrijkt met behulp van Leefstijlvinder.nl. Zo konden we bepalen welke Leisure Leefstijlen binnen een specifieke groep over- of ondervertegenwoordigd zijn ten opzichte van het gemiddelde voor Nederland. Hierbij is gekeken naar verschillende type fietsers: recreatieve fietsers, fietsers die een fietsstandplaatsvakantie ondernemen, trektochtfietsers en gebruikers van LF-routes.”

 

Meer onderzoekscijfers

Eric Nijland is blij met de factsheet: "Het is een mooie aanvulling op onderzoeksgegevens die het Fietsplatform als kennis- en informatiepunt deelt. Onlangs verscheen ook onze factsheet Recreatief fietsen Nederland. Daarin staan cijfers uit verschillende onderzoeken uit 2021 en 2022. Van de waardering van het recreatief fietsen tot het aantal fietsvakanties. En van het aantal Nederlanders dat fietst voor het plezier tot het type fiets waarop men fietst."

Link: https://www.fietsplatform.nl/uploads/2022_Factsheet_Recreatief_fietsen_Nederland.pdf
Trefwoorden: Leefstijl, fietsgedrag, vrije tijd

CELTH
 


||| Nieuws |||

14/06/24
Run op last minutes vanwege slechte weer
Reisorganisatie TUI ziet door het aanhoudend slechte weer in Nederland een flinke boost aan last minute reizen. Boekingen voor Europese vakanties met vertrek op korte termijn stegen met 87% in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar.
14/06/24
Prijsvergelijkingen en gebruiksvriendelijkheid bepalend bij keuze van vakantieboekingssites
Uit onderzoek blijkt dat prijsvergelijkingen en gebruiksvriendelijkheid de belangrijkste factoren zijn voor Nederlandse vakantiegangers. Betrouwbare recensies en real-time beschikbaarheid volgen op de derde en vierde plaats.
14/06/24
Zomerprognose Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen
Het aantal binnen- en buitenlandse bezoekers neemt naar verwachting toe in Gelderland, vooral op campings en in huisjes op vakantieparken.
14/06/24
Rondreizen zomervakantie 2024: Azië het populairst, Zuid-Amerika bloeit weer op
De sterkste stijging en de sterkste daling in het aantal boekingen zijn landen in Zuid-Amerika. Azië blijkt opnieuw de populairste vakantieregio voor deze zomer.
14/06/24
Fox gaat zelfstandig verder
Na een strategische heroriëntatie vorig jaar, verlegt de ANWB haar focus in de reissector op het aanbieden van een breed scala aan reizen, maar niet langer op het ontwikkelen ervan. Dat blijft Fox Reizen doen voor de ANWB.
14/06/24
Btw-verhoging logies en cultuur kan vestigingklimaat aantasten
De Rabobank maakte voor sectoren een korte analyse van de gevolgen van het Hoofdlijnenakkoord. De voorgestelde verhoging van de btw bij logies en cultuur wordt niet veroordeeld maar de gevolgen reiken ver.
13/06/24
Den Haag ziet oprichting anti-corruptie rechtbank als kans
Integrity Initiatives International (III) is gestart met de uitbreiding van haar activiteiten in Europa met als doel de oprichting van een International Anti-Corruption Court (IACC) in Den Haag. Dat ziet dmo The Hague & Partners als een nieuwe kans voor de bestemming Den Haag.
12/06/24
Prijsvrij Vakanties D-reizen en TUI Nederland breiden samenwerking uit
Sinds begin juni worden TUI pakketreizen niet alleen aangeboden via de winkels van D-reizen en D-reizen.nl maar ook bij Prijsvrij Vakanties.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...