Geplaatst op: 22-12-2022
Auteur: Redactie
Uitgever: NRIT Media

Kennis over de fietser gekoppeld aan Leisure Leefstijlen

Wat zijn de vrijetijdsmotieven van recreatieve fietsers?

Kennis over de fietser gekoppeld aan Leisure Leefstijlen

Dankzij bundeling en verrijking van onderzoek weten we veel over de recreatieve fietser. Om deze kennis verder uit te breiden liet het Fietsplatform De Afdeling Onderzoek beschikbare gegevens koppelen aan de Leisure Leefstijlen. Dit model deelt Nederlanders in zeven groepen (kleuren) in op basis van hun vrijetijdsmotieven en -gedrag. In een nieuwe factsheet staan de resultaten van de koppeling gebundeld. Nuttige informatie die handvatten geeft voor gerichte productontwikkeling of het bepalen van een marketingstrategie. 

 

Fietsgedrag per leefstijl

Gekeken is naar fietsgedrag binnen de zeven leefstijlgroepen. Zo hebben Harmoniezoekers veel behoefte aan bankjes en picknickplaatsen. Gebruiken Plezierzoekers weinig routebeschrijvingen en stappen Verbindingszoekers graag af om iets te bezoeken. Voor elke Leefstijl staan circa zes opvallende punten uitgelicht. Ook maakt de factsheet duidelijk hoe de vertegenwoordiging is van verschillende groepen binnen een bepaalde leefstijl. Bijvoorbeeld: LF-routes zijn populairder dan gemiddeld bij Stijlzoekers; 19% van de LF-gebruikers is een Stijlzoeker, terwijl 16% van de Nederlanders tot deze groep behoort. Avontuurzoekers kiezen relatief vaak voor een trektocht; 17% van de trektochtfietsers heeft deze leefstijl, terwijl 11% van Nederlanders Avontuurzoeker is. 

LeefstijlenFietsers


 

Concreet aan de slag 

Directeur Eric Nijland van het Fietsplatform: "Met de informatie uit de factsheet kunnen partijen uit de vrijetijdssector concreet aan de slag. Bijvoorbeeld bij het bepalen van een marketingstrategie, maar ook bij de productontwikkeling. In de factsheet staan twee voorbeelden van aanbiedingen passend bij een leefstijl en bij de vertegenwoordiging daarbinnen van de verschillende groepen fietsers.”

 

Fietsvakantieonderzoek als bron

Bron voor de factsheet is het Fietsvakantieonderzoek dat in 2021 is uitgevoerd door Kien Onderzoek. Monica Wagenaar van De Afdeling Onderzoek legt uit: "We hebben de postcodes van respondenten van dit onderzoek verrijkt met behulp van Leefstijlvinder.nl. Zo konden we bepalen welke Leisure Leefstijlen binnen een specifieke groep over- of ondervertegenwoordigd zijn ten opzichte van het gemiddelde voor Nederland. Hierbij is gekeken naar verschillende type fietsers: recreatieve fietsers, fietsers die een fietsstandplaatsvakantie ondernemen, trektochtfietsers en gebruikers van LF-routes.”

 

Meer onderzoekscijfers

Eric Nijland is blij met de factsheet: "Het is een mooie aanvulling op onderzoeksgegevens die het Fietsplatform als kennis- en informatiepunt deelt. Onlangs verscheen ook onze factsheet Recreatief fietsen Nederland. Daarin staan cijfers uit verschillende onderzoeken uit 2021 en 2022. Van de waardering van het recreatief fietsen tot het aantal fietsvakanties. En van het aantal Nederlanders dat fietst voor het plezier tot het type fiets waarop men fietst."

Link: https://www.fietsplatform.nl/uploads/2022_Factsheet_Recreatief_fietsen_Nederland.pdf
Trefwoorden: Leefstijl, fietsgedrag, vrije tijd

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

29/09/23
Perfect toerisme hangt in Rijksmuseum
In opdracht van het Rijksmuseum fotografeerde Mounir Raji voor Document Nederland 2023 toerisme. De toerismesector draait weer op volle toeren. Reizigers gaan en masse op zoek naar unieke ervaringen. Raji zet het ideale vakantiebeeld neer, volledig escapisme.
29/09/23
Hurtigruten meert voor het eerst aan in Scheveningen
De Noorderlichtexpedities van rederij Hurtigruten gaan dit weekend van start. De MS Maud vertrekt binnenkort vanuit Londen om koers te zetten naar het noorden van Scandinavië en zal onderweg voor het eerst op 1 oktober ook aanmeren in de haven van Seaport The Hague-Scheveningen.
29/09/23
Herstel stadsmuur Maastricht
In maart 2019 stortte een gedeelte van de Maastrichtse stadsmuur bij het stadspark in. In 2023 en 2024 wordt de walmuur en het rondeel De Vijf Koppen, het halfronde bolwerk bij de muur, restaureren. Bezoekers krijgen tot die tijd uitleg via bouwdoeken.
29/09/23
Vacansoleil failliet weg open voor overname
De rechtbank Oost-Brabant heeft aanbieder van campingreizen Vacansoleil failliet verklaard. Afgelopen dinsdag vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan.
28/09/23
Exclusief voor leden
Sterke groei van intercontinentale reizen
Consumenten boeken weer volop intercontinentale reizen. Dat blijkt uit de ANVR-GfK boekingsstatistiek van augustus waarvoor ruim 40.000 Nederlanders zijn ondervraagd. Overall is er ten opzichte van augustus 2022 een groei van 13% in aantallen boekingen.
28/09/23
Hilton beste werkgever in de Europese hospitalitysector
Hotelketen Hilton is door Great Place to Work in zijn lijst van Best Workplaces in Europa 2023 in de categorie Multinationals uitgeroepen tot de beste werkgever op het gebied van gastvrijheid en als nummer 3 van alle branches.
28/09/23
Exclusief voor leden
RAI introduceert OpenRoaming
Beurslocatie RAI Amsterdam introduceert OpenRoaming. hiermee gaan gebruikers bij binnenkomst automatisch en veilig over van het publieke net op ons snelle WiFi-netwerk. Dat schept ook mogelijkheden voor onder meer indoor online navigatie.
28/09/23
Exclusief voor leden
Minimale groei voor horeca verwacht, marges onder druk
Voor 2024 verwacht ING Research voor de meeste sectoren een lichte groei, waarbij de dienstverlenende sectoren de grootste groei laten zien. Voor de horeca nemen na een sterke inhaalgroei de volumes volgend jaar nauwelijks verder toe. Wel staan de marges bij eet- en drinkgelegenheden onder druk.

||| Agenda |||

04/10/23
04/10/23 t/m 04-10-23: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
Op woensdag 4 oktober 2023 organiseert HISWA-RECRON samen met NKC, KCI, BOVAG, KCJ en de ANWB het Du...
12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...
23/10/23 t/m 24-10-23
23/10/23 t/m 24-10-23: Glamping 2-Daagse
Pleisureworld organiseert op 23 en 24 oktober een Glamping 2-Daagse. De reis trekt in twee dagen tij...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...