Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 21-12-2022
Auteur: Marc Gerlings

Kansen toerisme voor verstedelijkte én landelijke gebieden?

1e uitzending met onder andere Iris Kerst, Hildegard Assies en Marcel Bastiaansen

Kansen toerisme voor verstedelijkte én landelijke gebieden?
Iris Kerst van ENSUT is tafelgast.

 

De Nederlandse hogescholen die opleidingen toerisme aanbieden delen gezamenlijk hun kennis over verstedelijkte en landelijke gebieden in 2 online kennissessies en 1 congres in 2023. "We staan als hogescholen in de toeristische sector aan de lat om kennis en inspiratie te delen,” meldt Marieke van Meurs namens de samenwerkende hogescholen. De eerste online uitzending is op donderdag 19 januari van 12.00 tot 13.00.

Gratis inschrijving 1e uitzending.

 

De 1e online uitzending vindt plaats op donderdag 19 januari 2023.

Thema: stedelijk toerisme kreeg een enorme dreun tijdens de coronacrisis. De gevolgen zijn nog steeds merkbaar. Het aantal overnachtingen ligt ongeveer 20% achter bij 2019. De zakelijke bezoekersmarkt zakte in elkaar en nu na de crisis zijn hotels, eventlocaties, gemeenten en destinatie management organisaties hard bezig met de wederopbouw. De urgentie in de uitwisseling van nieuwe kennis over de veranderde markten, toerisme en gedrag is hard nodig. De wereld is getransformeerd en vraagt om nieuwe oplossingen. Uitzending: 19 januari 12.00 – 13.00.

5 sprekers komen aan bod. Onder andere Iris Kerst van het dit jaar opgerichte brede netwerk ENSUT. De hogescholen hebben de krachten gebundeld in onderzoek en Iris Kerst leidt die samenwerking. In de uitzending de primeur op welke onderdelen de kennis wordt opgebouwd. ENSUT zit helemaal in het hart van de grote vragen in toerisme op dit moment. "Hoe kunnen we stedelijk toerisme op een duurzame en veerkrachtige manier (her)construeren?”

Iris Kerst is Programma Manager van zowel het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam als het Expertise Netwerk Sustainable Urban Tourism (ENSUT). Binnen deze rollen verbindt zij onderzoekers, studenten, ondernemers, bedrijven en burgers om oplossingen op het gebied van duurzaam stedelijk toerisme tot stand te brengen.

Ook Marcel Bastiaansen (BUas) komt vertellen over de jongste inzichten over crowding in steden. Hoe beleeft de toerist een stad, drukte en rust? En heeft een bezoeker een prijs over voor de rust? Bastiaansen is mede-oprichter van het Eperience lab. Dat lab is volop ingezet voor dit waardevolle onderzoek. Hoe kijkt hij naar revival van het toerisme?

Lead-onderzoeker Marcel Bastiaansen: "Dit onderzoek draagt bij aan leefbare toeristische bestemmingen en past daarmee naadloos in ons onderzoeksprogramma ‘Leisure for a better society’.” 


Het programma heeft nog een zwaargewicht. Voor een stevig interview schuift aan Hildegard Assies, directeur Breda Marketing.  "Ons meerjarenthema is 'de kracht van samen de stad van morgen bouwen'." Daar zitten heel veel trends in en we willen weten hoe ze dat bereikt.


De uitzending kun je gratis zien, schrijf je in. Als waardering voor je inschrijving krijg je ook een klein Dossier Stad met aanvullende informatie na de uitzending.


De 2e online uitzending vindt plaats op donderdag 16 maart 2023.

Thema: De coronacrisis versnelde de vraag naar recreatie in het buitengebied en andere recreatielocaties. Het was druk met bootjes en sloepen tijdens de crisis op het water. Regelmatig moesten burgemeesters recreatiegebieden en strandtoegangen afsluiten. Nu na de coronacrisis blijft de vraag naar mogelijkheden voor recreatie ongekend hoog. Met tal van onderzoeken en projecten van LOTM-hogescholen wordt gewerkt aan balans en ontwikkeling voor het buitengebied. Uitzending 16 maart 12.00-13.00.


Het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd met netwerkmiddag vindt plaats op donderdag 20 april 2023.

Thema: versterking van de relatie tussen de buzz van steden en de rust in het buitengebied. Steden zijn geen losse eilanden in Nederland maar zijn onlosmakelijk met hun regio’s verbonden. Routes, erfgoed, bijzondere accommodaties, attracties kunnen bloeien door het delen van elkaars expertise. Met de congresbezoekers wordt interactief gebouwd aan de scenario's voor toerisme.


De twee uitzendingen en Het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd worden mogelijk gemaakt door Breda University of Applied Sciences, Hogeschool Inholland, LOI Hogeschool, Hogeschool Saxion, NHL Stenden, HZ University of Applied Sciences, TIO en mediapartner NRIT. Ondersteunend partner is Kennisnetwerk Destinatie Nederland.

CELTH



||| Nieuws |||

10/07/25
Bezuiniging van 24 miljoen euro op nationale parken definitief van de baan
De voorgenomen bezuiniging van op de Nationale Parken in Nederland is definitief geschrapt. De bezuiniging, die in eerste instantie was opgenomen in de Voorjaarsnota, leidde tot grote zorgen bij natuurorganisaties, provincies en terreinbeheerders.
10/07/25
Exclusief voor leden
Europeanen willen sneller en beter spoorvervoer
Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat het spoorvervoer tussen EU-landen dringend verbeterd moet worden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Polling Europe onder ruim 5.000 inwoners van de 27 EU-lidstaten
09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
09/07/25
Mag je dat souvenir meenemen?
Vakantiegangers zijn zich er vaak niet van bewust dat souvenirs van beschermde soorten afkomstig kunnen zijn, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Denk bijvoorbeeld aan sieraden gemaakt van schelpen, tassen van slangenleer, cactussen of kaviaar.
04/07/25
Nieuwe tool brengt toeristisch aanbod regio in kaart
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN) heeft op 3 juli de Destination Data Monitor gelanceerd: een interactieve tool die inzicht geeft in het toeristisch aanbod per gemeente of regio.
02/07/25
Exclusief voor leden
Forse impact van btw-verhoging op logiessector
De btw-verhoging op logies leidt tot een vraagafname tot 30%, een 8,5% lagere omzet uit toeristische overnachtingen en flinke gevolgen voor budgethotels en de logiessector in de grensstreek. Toch wil het kabinet de btw-verhoging niet terugdraaien.
30/06/25
Metropolitane fietsroute Delft - Naaldwijk in ontwikkeling
De bestaande fietsroute vanuit Westland naar het centrum van Delft wordt ontwikkeld tot metropolitane fietsroute Delft - Naaldwijk.
27/06/25
Exclusief voor leden
Wordt Groningen de AI-stad van Nederland?
Kunstmatige intelligentie (AI) is de technologie die onze economie, veiligheid en manier van leven de komende jaren gaat bepalen. Maar op dit moment komen de belangrijkste innovaties uit de Verenigde Staten en China. Dat maakt Europa, en dus ook Nederland, te afhankelijk van anderen. In Groningen moet een AI-fabriek komen die in 2027 operationeel wordt.