Geplaatst op: 05-12-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

VVEM niet blij met advies Gezondheidsraad over geluidsnivau

VVEM niet blij met advies Gezondheidsraad over geluidsnivau
Photo by Danny Howe on Unsplash

De VVEM is niet heel erg blij met het nieuwe advies van de Gezondheidsraad om het maximale geluidsniveau in concertzalen, op festivals en in discotheken te verlagen. Volgens de belangenbehartiger van evenementenorganisatoren is er meer onderzoek nodig want het is nog maar de vraag of deze voorgestelde maatregel effectief is.

De door de Gezondheidsraad geadviseerde daling van het maximale volume betekent volgens de VVEM in essentie een halvering van het geluid van een optreden. "Dat levert artistieke beperkingen op, die wat ons betreft niet zomaar eenzijdig aan een branche opgelegd kunnen worden”, schrijft de VVEM in een verklaring. "Live optredens zijn artistieke prestaties die baat hebben bij dynamiek. Geen enkel professioneel optreden of festival heeft het volumeniveau continu op de nu toegestane 103dB staan, optredens bestaan nu eenmaal uit hardere en zachtere stukken. Wat ons betreft moeten hogere volumes tijdelijk (de gemiddelde waarde over een kwartier) zeker kunnen met het maximum dat momenteel geldt. Waardoor een gemiddelde – over een uur genomen – alsnog onder de 100dB uitkomt.” Overigens zijn er ook deskundigen die vinden dat er niet alleen moet worden gekeken naar het totaalvolume maar ook naar de volumes van bepaalde toonhoogten.

Focus op voorlichting, preventie en meten

De VVEM juicht maatregelen om gehoorschade te beperken toe en zet zich daar ook al jaren voor in. "De VVEM is niet voor niets een van de partijen die meer dan tien jaar deelneemt aan het Convenant preventie gehoorschade versterkte muziek. Hierbinnen ligt de focus op voorlichting en stimulering van het gebruik van gehoorbescherming, meting en handhaving. Voortvloeiend hieruit zijn we een van de partijen achter campagnes als I Love My Ears. Vanuit die professionaliteit erkennen we het belang van goed omgaan met versterkt geluid.”

Sector in een hoek geduwd

VVEM-woordvoerder Willem Westermann: "Het is inmiddels duidelijk dat bij mogelijke andere maatregelen om schade aan het gehoor te beperken niet helder is of die maatregelen daadwerkelijk effect hebben. Eenzijdig een branche in een bepaalde hoek duwen terwijl er nog vele andere variabelen te onderzoeken zijn, vinden wij niet eerlijk. Het lijkt de coronaperiode wel… Wat de VVEM betreft is er dan ook meer en beter onderzoek nodig naar oorzaak van langdurige gehoorschade en mogelijke maatregelen. Maatschappijbreed en conform het advies van de Gezondheidsraad.”  

Werken met ‘coalition of the willing’

Dat betekent voor de VVEM niet echter niet dat er niets hoeft et gebeuren: "Wat de VVEM betreft is het goed te blijven werken met wat wij de ‘coalition of the willing’ noemen, de partijen die het belang inzien van het tegengaan van gehoorschade en daartoe weloverwogen stappen blijven nemen, zoals wij dat doen met de partijen in het Convenant preventie gehoorschade versterkte muziek. De mogelijkheid om daar meer partijen bij te laten aansluiten, zien wij ook als goede kans en verbetering voor de komende jaren.”

Trefwoorden: evenementen, festivals, geluid, gehoorbeschadiging

||| Blogs |||

25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/02/23
Belang recreatieve verbinding meestal onderbelicht
Vaak blijven bij stads- en gebiedsontwikkelingen én bij grote infrastructurele werken de bela...
03/02/23
3e Online vakantiebeurs land van Cuijk geopend
Liefst 41 bedrijven en organisaties presenteren zich in de komende vijf maanden tijdens de 3e editie...
03/02/23
Nieuwe Experience voor Valkenburg na watersnood
Gistermiddag ‘her’opende de oudste VVV van het land - Visit Zuid-Limburg - het monumentale ...
03/02/23
Geen zware touringcars meer in centrum vanaf 2024
Binnen de ring rond het centrum, de S100, zijn vanaf 1 januari 2024 geen zware touringcars vanaf 7,5...
03/02/23
Caravana 2023 drukbezocht door kampeerliefhebbers
Na 3 jaar stond het WTC Expo in Leeuwarden van 25 - 29 januari 2023 weer vol met campers, caravans, ...
02/02/23
Exclusief voor leden
Vakantieboekingen buitenland in 2022 bijna weer op niveau van 2019
De boekingen voor een buitenlandse vakantie waren in 2022 bijna weer op het niveau van voor de pandemie. Met in totaal 25,5 mln boekingen bleef 2022 nog net (-0,7%) onder het pré-corona niveau van 2019.
02/02/23
Blijdorp in NPO-serie dierentuin
  ‘Het Echte Leven in de Dierentuin’ komt met een nieuw seizoen vanuit Diergaarde Blijdor...
02/02/23
Poolse keten kiest nieuwe naam na bezwaar van Landal GreenParks
Een nieuwe Poolse keten van vakantieparken heeft besloten om onder een nieuwe naam naar buiten te treden: BalticParcs – HolidayParcs and Lake Resorts. Landal GreenParks had bezwaar gemaakt tegen de eerder gekozen naam die te veel op haar marknaam leek. Vanuit Nederland is Pleisureworld betrokken bij deze ontwikkelingen in Polen.