Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 17-10-2022
Auteur: Marc Gerlings

Aanbod accommodaties in Zeeland op platformen met 30% gegroeid

Iets meer dan de helft van het aanbod op Airbnb en Vrbo is regulier verblijfsaanbod

Aanbod accommodaties in Zeeland op platformen met 30% gegroeid
Middelburg.
Aanbod van accommodaties in de provincie Zeeland via platformen Airbnb en Vrbo is met 30% toegenomen tussen 2019 en 2021. Steeds vaker worden deze als extra verkoopkanaal gebruikt en is het geen nieuw aanbod in accommodaties.

In 2021 telde Zeeland ruim 5.600 accommodaties die actief waren op de platformen Airbnb en/of Vrbo (onderdeel van de Expedia groep). Deze accommodaties waren goed voor 598.400 gereserveerde overnachtingen, geboekt via de platformen Airbnb, Vrbo én andere kanalen. Airbnb is hiermee ook een belangrijke speler geworden binnen de Zeeuwse verblijfsmarkt.

De toeristische verhuur van woningen en kamers via platforms als Airbnb heeft de laatste jaren overal een aanzienlijke positie verworven. Dit heeft veel gevolgen, binnen de toeristische sector, maar ook sociaal-economisch in woonkernen en gebieden. Om de omvang van dit fenomeen in Zeeland beter in beeld te brengen heeft HZ Kenniscentrum Kusttoerisme onderzoek laten doen door de Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte, een samenwerkingsverband van Universiteit van Utrecht en adviesbureau Sweco. Het onderzoek is gefinancierd door Provincie Zeeland.
 

Groei tijdens coronajaren

Het aanbod van woningen en kamers via de platforms Airbnb en Vrbo is in Zeeland tussen 2019 en 2021 toegenomen met 31,5% naar ruim 5.600 woningen en kamers. In dezelfde periode is het aantal gereserveerde overnachtingen eveneens gegroeid, maar minder snel dan de toename van het aanbod. Het aantal gereserveerde overnachtingen nam met 23% toe, van 485.900 in 2019 tot 598.400 in 2021. De stijging van het aantal accommodaties en gereserveerde nachten na 2019 is opvallend, aangezien de jaren 2020 en 2021 getekend zijn door de coronapandemie. Internationaal toerisme naar Nederland is in deze jaren op landelijke schaal juist sterk afgenomen Toch bleef in Zeeland de vraag naar en het aanbod van accommodaties via platformen als Airbnb in deze periode stijgen.

Regionale verschillen

Het aanbod op Airbnb en Vrbo bevindt zich met name in gemeenten en kernen met een sterke toeristische sector, zoals langs de Noordzeekust. Er zijn grote verschillen tussen gemeenten. In de gemeente Veere nam het aanbod in de periode 2019-2021 met 58% toe naar bijna 1.500 accommodaties. Ook op Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland was sprake van groei met meer dan 20%. In de gemeente Sluis bleef het aanbod daarentegen stabiel. De echte uitschieter bevindt zich verrassend in de gemeente Tholen waar het aanbod met maar liefst 175% toe nam, van 156 in 2019 naar 429 in 2021. 

Intensief gebruik

In 2021 werden Zeeuwse accommodaties op Airbnb of Vrbo gemiddeld 106 nachten verhuurd, via deze platformen of andere kanalen. Er zitten echter sterke verschillen in de verhuuractiviteit van de 5.628 accommodaties. Ruim 18% van de Zeeuwse accommodaties was in 2021 meer dan 180 nachten gereserveerd en nog eens 21,5% tussen de 120 en 180 nachten. Dit zijn hoge percentages, zeker omdat de toeristische vraag in Zeeland sterk seizoensgebonden is. Daarentegen wordt een derde van de accommodaties minder dan 60 nachten gereserveerd.
 

Airbnb als extra verkoopkanaal 

Iets meer dan de helft van het aanbod op Airbnb en Vrbo is regulier verblijfsaanbod op huisjesterreinen, campings of bij hotels en B&B’s. Platforms als Airbnb en Vrbo blijken in Zeeland nu een belangrijk uithangbord te zijn voor reguliere accommodaties. Er zijn grote professionele partijen, zoals Landal, Roompot of Bellvilla, én kleine particuliere eigenaren van woningen op huisjesterreinen actief op verhuurplatforms. In deze gevallen gaat het dus niet om nieuw aanbod, maar om bestaand aanbod dat via een extra verkoopkanaal de weg naar de markt vindt. Hierdoor is het lastig om de statistieken over accommodaties actief op platforms te vergelijken met de reguliere accommodatiesector: er kan dubbeltelling optreden. 

Impact voor Zeeland

De impact van platformen als Airbnb kan sterk verschillen tussen locaties. Verhuur van regulier verblijfsaanbod, bijvoorbeeld op huisjesterreinen, heeft in veel gevallen veel minder impact op de leefomgeving dan het aanbod van particuliere woonruimte, onder meer vanwege ligging en inrichting. Toeristische verhuur van woningen heeft vaak meer sociaaleconomische effecten, denk aan de impact op sociale cohesie, overlast voor permanente bewoners of een afname van de regulier beschikbare woningvoorraad. Met name een clustering van verhuuraanbod binnen bevolkingskernen vraagt om meer (beleids-)aandacht.
Het volledige rapport over Airbnb in Zeeland én factsheets met kerncijfers per gemeente zijn beschikbaar op www.kenniscentrumtoerisme.nl/airbnb

Trefwoorden: Zeeland, platform, accommodatie, vakantiepark

CELTH



||| Nieuws |||

20/05/25
Exclusief voor leden
Waarom we landgenoten tijdens vakantie vermijden
Hard praten, zeuren over het eten en alleen maar bezig zijn met geld. Maar liefst 69 procent van alle Nederlanders ergert zich tijdens de vakantie aan het gedrag van landgenoten.
19/05/25
Exclusief voor leden
Verrassend: treinen goedkoper dan vliegen
Verrassend onderzoek van spaarplatform Raisin dat ziet dat Europese vliegreizen veel duurder zijn dan treinreizen. Een gezin betaalt gemiddeld 62% meer voor het vliegtuig dan met de trein. In 2025 zijn treinreizen in de zomer gemiddeld even duur als in 2024, maar vliegen is 6% duurder geworden. Het maakt wel uit of je met Eurostar of Deutsche Bahn reist.
19/05/25
Huurauto op vakantie: prijzen sinds 2022 meer dan gehalveerd
De prijzen voor huurauto’s op populaire Europese vakantiebestemmingen zijn in drie jaar tijd met meer dan 50 procent gedaald. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van Enterprise Car Sharing & Rental.
16/05/25
Exclusief voor leden
Taiwan opent toeristisch informatiecentrum in Amsterdam
Met de officiële opening van het Taiwan Tourism Information Center (TTIC) in Amsterdam op 15 mei 2025 zet de Taiwan Tourism Administration (TTA) een grote stap om haar positie op de Nederlandse toeristische markt te versterken.
15/05/25
Exclusief voor leden
30% van de Nederlanders kan niet met vakantie zonder vakantiegeld
Komende week wordt het vakantiegeld weer overgemaakt naar miljoenen Nederlanders. Waar de één al koffers aan het pakken is, kijkt de ander of er nog geld overblijft voor een uitje ná het betalen van de vaste lasten.
13/05/25
Exclusief voor leden
Geopolitieke spanningen beïnvloeden boekingen reiswereld
Na het vroegboekseizoen 2025, waarin veel Nederlanders hun zomervakantie al vroeg in het jaar vastleggen, is nu het last minute seizoen aangebroken. Uit onderzoek van bureau iVOX, in opdracht van Sunweb onder 1000 Nederlanders, blijkt dat geopolitieke spanningen, natuurrampen en extreem weer een merkbare invloed hebben op de last minute vakantieplannen van Nederlanders.
13/05/25
Exclusief voor leden
Hoe gaan Nederlanders deze zomer op vakantie?
Deze zomer gaat de helft van de Nederlanders op vakantie. Ze gaan meer met het vliegtuig, boeken meer pakketreizen en geven meer uit dan vorig jaar. Opvallend is dat veel Nederlanders hun vakantie in 2025 anders dan eerder willen inrichten.
08/05/25
Prijsvergelijking en de populairste campings van Europa in 2025
Hoeveel betalen kampeerders voor een overnachting in Europa in 2025? Camping.info, een van Europa's beste campinggidsen, heeft de populairste campings voor meer dan 30 Europese landen geïdentificeerd.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.