Geplaatst op: 20-09-2022
Auteur: Marc Gerlings & Ton Vermeulen
NRIT

De miljoenennota voor de vrijetijdssector

De miljoenennota voor de vrijetijdssector

De Nederlandse regering heeft de plannen voor 2023 gepresenteerd. De Miljoenennota 2023 start met veel onzekerheden maar biedt ook perspectief. Traditioneel is toerisme en recreatie geen issue. Toch zijn de plannen van de overheid voorwaardenscheppend voor een florerende vrijetijdssector. Dit artikel wordt de komende dagen nog geactualiseerd.

Volgens de regering leven we in een uitdagende tijd met veel onzekerheden rond veiligheid, energie, inflatie en arbeidsmarkt. Ondanks al die problemen en onzekerheden presteert de economie als geheel goed waarbij als gevolg van de eerder genoemde uitdagingen de groei wel zal vertragen. 

Koopkrachtherstel

Om de koopkracht te ondersteunen komt de regering met diverse concrete maatregelen om die te ondersteunen. Belangrijkste daarvan zijn de verhoging van het minimumloon met 10%, een lagere belasting op arbeid, verhoging van de toeslagen en ondersteuning van huishoudens met de energienota. Dat alles moet maar liefst 17,2 miljard euro aan de koopkracht toevoegen. Voor de laagste inkomens wordt het koopkrachtverlies van 13,2% met maatregelen tot 11,9% bijna goedgemaakt. Andere inkomensgroepen krijgen ook compensatie maar naarmate het inkomen stijgt steeds minder.

X

Zeven nieuwe prioriteiten

Maar welvaart gaat over meer dan alleen harde euro’s. Daarom investeert de regering ook in gezondheid, onderwijs, milieu en hoe we samenleven. Daartoe zijn zeven prioriteiten voor een brede welvaart benoemd rond economie, democratische rechtsorde, internationale samenwerking, gezondheid, gelijke kansen, veiligheid en een sterke samenleving en een duurzaam land. 

Klimaatfonds

Bovenop bestaande investeringen en subsidies komt er een klimaatfonds met 35 miljard euro voor de komende tien jaar. Ook wordt het belastingsysteem verder vergroeid. Voor de transitie van het landelijk gebied is 24 miljard euro beschikbaar. 

Toerisme

De bijdrage aan de gastvrijheidssector steekt - in de vorm van subsidie aan het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) - met 9,5 miljoen euro per jaar daar wat schamel bij af. Gelukkig blijft de bijdrage conform de meerjarige afspraken wel op niveau. 

Ondernemen

Hoewel belastingmaatregelen voor bedrijven, zoals winstbelasting, worden versoberd, staat daar een pakket tegenover om de lasten voor mkb-ondernemers op onderdelen te verlagen. Het kabinet trekt daar deze kabinetsperiode 500 miljoen euro per jaar voor uit, en vanaf 2028 jaarlijks 600 miljoen euro structureel. In dit pakket voor het mkb worden werkgeverslasten verlaagd, extra subsidies versterkt zodat bedrijven kunnen verduurzamen en hun energieverbruik kunnen verminderen. Ook wordt de werkkostenregeling verruimd, zodat bedrijven belastingvrij meer vergoedingen kunnen geven aan hun werknemers. Voor energie-intensieve mkb-bedrijven komt er in november een plan voor aanvullende steun. 

Cultuur structureel beter in 2023 170 miljoen euro

De culturele en creatieve sector heeft onder grote druk gestaan en staat nog steeds voor forse uitdagingen. Het kabinet onderschrijft de noodzaak om een aantal zaken nu structureel te verbeteren en investeert daarom vanaf volgend jaar €170 miljoen extra per jaar. Versterking van de arbeidsmarktpositie voor makers en werkenden staat centraal; door meer opdrachten voor zzp’ers, betere arbeidsvoorwaarden en speciale aandacht voor jongeren en startende makers. Daarnaast zet het kabinet in op toegankelijkheid, innovatie en cultuur voor iedereen. We hebben een sterke, goed functionerende en voor iedereen aantrekkelijke culturele en creatieve sector nodig. Want cultuur daagt uit, verbindt en geeft kleur en zin aan ons leven.

Speerpunt gezonde leefomgeving

Het kabinet zet zich daarom volop in voor een gezond, fit en veerkrachtig Nederland door het stimuleren van een gezonde leefstijl in een gezonde leefomgeving. Daar begint het voorkomen van veel gezondheidsproblemen mee. Een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl is sporten en bewegen. Het woord 'recreatie' wordt niet genoemd. Daarom is het noodzakelijk dat meer Nederlanders aan de beweegrichtlijnen voldoen. Om dit te bereiken wordt de Beweegalliantie in 2023 verder uitgebouwd, wordt het Sportakkoord doorgezet en worden de lokale coalities verbreed met het thema ‘Bewegen’.

Zorgen om kostenstijging bij ondernemers

Hoewel belastingmaatregelen voor bedrijven, zoals winstbelasting, worden versoberd, staat daar een pakket tegenover om de lasten voor mkb-ondernemers op onderdelen te verlagen. Het grootste deel van het bedrijfsleven in de gastvrijheidssector valt in de categorie mkb. Het kabinet trekt daar deze kabinetsperiode 500 miljoen euro per jaar voor uit, en vanaf 2028 jaarlijks 600 miljoen euro structureel. In dit pakket voor het mkb worden werkgeverslasten verlaagd, extra subsidies versterkt zodat bedrijven kunnen verduurzamen en hun energieverbruik kunnen verminderen. Ook wordt de werkkostenregeling verruimd, zodat bedrijven belastingvrij meer vergoedingen kunnen geven aan hun werknemers.

Aanpak stijgende energiekosten

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2023 een tijdelijk prijsplafond invoeren voor gas en elektriciteit. Vanaf 1 november kan het termijnbedrag door middel van een tussenoplossing al omlaag. De verlaging van de accijns op brandstof verlengen we tot juli 2023, hier trekt het kabinet in totaal 1,2 miljard euro voor uit.

Versnelling Natuurnetwerk Nederland

Het ministerie van LNV werkt in 2023 samen met veel andere partijen verder aan het beschermen, herstellen en versterken van de natuur. Dit gebeurt door versnelling van de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland en door realisatie van het Programma Natuur voor natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstof. Voor het Programma Natuur is in 2023 300 miljoen euro vrijgemaakt. Onderdeel daarvan is de Agenda Natuurinclusief, om natuur niet alleen een plek te geven in het landelijk gebied, maar ook in de stad en de gehele samenleving.

Topics:Beleid
Trefwoorden: beleid, Nederland, miljoenennota

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...