Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 08-09-2022
Auteur: Marc Gerlings

Weer een wijnroute in Zuid-Limburg erbij: Vijlen-Holset

Weer een wijnroute in Zuid-Limburg erbij: Vijlen-Holset
Foto: Visit Zuid-Limburg.

Het kon natuurlijk niet uitblijven, een wijnwandelroute in de gemeente Vaals: de Route des Vins Vijlen-Holset. Een bewegwijzerde wijnwandeling van 11 kilometer langs twee gerenommeerde wijndomeinen waar je naar hartenlust kwaliteitswijnen kunt proeven.  

Wil je wandelen door het grenzeloos 5* heuvellandschap langs de wijngaarden van Vaals, leren over de lokale wijnen en tussendoor ook een heerlijk glaasje proeven? Dan zijn bezoekers van harte welkom om deze bewegwijzerde route te komen wandelen - met in september als extra beleving de oogst. 

De opening van de route op 7 september vond plaats in het bijzijn van regiomanager Heuvelland Visit Zuid-Limburg Simone Meertens, directeur Domein Holset Kirsten Abels, projectleider toerisme Gemeente Vaals Desiree Aretz, algemeen directeur Visit Zuid-Limburg Anya Niewierra, wethouder Gemeente Vaals Jean-Paul Kompier en directeur Wijndomein St. Martinus Stan Beurskens.

7e route door wijngebieden

De Route des Vins Vijlen-Holset  is vanaf nu toegevoegd aan de populaire reeks aan wijnroutes in Wahlwiller-Eys, Ubachsberg, Winthagen, Berg en Terblijt – Houthem St. Gerlach en de Wijngaardwandelingen in Noorbeek en Meerssen - met als extra troef het proeven van wijnen bij de wijndomeinen langs de route. Visit Zuid-Limburg zet zich in om gasten en inwoners te enthousiasmeren over wijnregio Zuid-Limburg om zo het wijntoerisme te bevorderen.

"Met wijngaard St. Martinus in Vijlen én Wijndomein Holset beschikken we over twee juwelen van wijnbedrijven binnen onze gemeentegrenzen. Beide hebben hun lauweren in binnen- en buitenland verdiend” aldus Jean-Paul Kompier, wethouder met onder meer de portefeuille toerisme en recreatie van gemeente Vaals.

Wat zie je tijdens de Route des Vins Vijlen-Holset?

In het schitterende heuvellandschap vlak bij het Drielandenpunt van Vaals liggen twee bijzondere wijndomeinen. De 11 kilometer lange wijnwandeling voert langs Wijndomein St. Martinus; de grootste wijngaard van Nederland met maar liefst 28 hectare. Ook ontdek je het unieke Domein Holset. Zij hebben zich gespecialiseerd in mousserende wijnen, die rijpen op gist in hun eigen wijnmakerij. Op beide wijndomeinen kun je tijdens je Route des Vins neerstrijken om nationaal en internationaal bekroonde wijnen van eigen bodem te proeven. De wijngaarden zijn op z’n mooist als de trossen rijp zijn en de oogst in september op gang komt. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten, wandel je door het Vijlenerbos en ervaar je de karakteristieke dorpjes.

Bijzondere destinatie: de hoogstgelegen gemeente

De wijngaarden in de dorpen Vijlen en Holset maken deel uit van de hoogstgelegen gemeente van Nederland: Vaals. De wijnen die hier geproduceerd worden hebben een bijzondere kwaliteit door het voor Nederland unieke samenspel van druivenrassen, bodemsamenstelling, geografie en klimaat.

Het oudste wijnhuis binnen de grenzen van deze wijnstreek is Wijndomein St. Martinus. De wijngaarden van dit wijndomein dragen sinds november 2018 het BOB Vijlen keurmerk (BOB is een geografisch keurmerk, net als bijvoorbeeld Gouda). De ligging van Vijlen omringd door heuvels, waardoor de koude lucht wordt weggevoerd (verminderde kans op nachtvorst) en de bescherming van het hooggelegen Vijlenerbos zorgt ervoor dat er gemiddeld veel minder regen valt. In combinatie met de gekozen druivenrassen en de bodemsamenstelling, draagt dit bij aan een mooie evenwichtige rijping van de druiven, waardoor veel smaakstoffen en aroma’s gevormd kunnen worden.

Domein Holset vestigde zich in 2008 als tweede wijndomein in de gemeente Vaals en is gespecialiseerd in het maken van mousserende kwaliteitswijnen. De wijngaarden van Domein Holset dragen het BOB Mergelland en BGA Limburg keurmerk. In Holset zorgt het relatief koele klimaat daarnaast ervoor dat de druif minder snel suikers opbouwt en de zuren langzaam worden afgebouwd. Dit zijn uitstekende uitgangspunten voor het maken van mousserende kwaliteitswijn.

Onderbouwing positionering Wijnregio Zuid-Limburg

Met steeds meer wijngaarden, wijnboeren die internationaal prijswinnende wijnen leveren én een Beschermde Oorsprong Benaming (BOB) springt Zuid-Limburg steeds meer in het oog als wijnregio. De combinatie van rijke bodems, de vele hellingen én het ambacht van de wijnbouwer maken de regio uniek ten opzichte van andere regio’s in Nederland. Het thema wijn is sterk verbonden met het DNA van de Limburgse regio. Ook gemeenten stellen het thema als steeds hogere prioriteit in hun toeristische visie waardoor de wijnroutes volop in ontwikkeling zijn om zodoende het kwalitatief hoogwaardig toerisme te bevorderen.

Trefwoorden: wijn, route, wandelen, destinatie, positionering, strategie

CELTH




||| Nieuws |||

25/07/25
Exclusief voor leden
Bestedingen bij fastservicerestaurants onder druk
Consumenten geven structureel minder geld uit bij zogenaamde fastservicerestaurants omdat ze die te duur vinden. Een trendbreuk.
25/07/25
Exclusief voor leden
Nieuwe subsidieregeling voor toegankelijke recreatie in Drenthe
De provincie Drenthe heeft een nieuwe subsidieregeling geopend voor mkb-ondernemers in de recreatie- en toerismesector. Met deze regeling wil de provincie bijdragen aan een inclusieve en toegankelijke omgeving.
25/07/25
Exclusief voor leden
Vakantieboekingen trekken aan
Na een wat teleurstellend voorjaar trekken de laatste twee maanden de vakantieboekingen aan. In mei met +6% en in juni met +5%. In juni viel vooral de populariteit van Denemarken en Griekenland op.
24/07/25
Aantal bewoners op vakantieparken stijgt
Het aantal mensen dat officieel woont op een vakantiepark is de afgelopen jaren flink gestegen. Volgens het CBS stonden op 1 april 2025 bijna 60.000 mensen ingeschreven op een vakantiepark, tegenover ruim 51.000 in 2019.
24/07/25
Exclusief voor leden
Wandelnet: Geef wandelen een volwaardige plek in het omgevingsbeleid
Met de invoering van de Omgevingswet is er een nieuw beleidskader ontstaan voor de inrichting van de leefomgeving. Wandelnet grijpt deze kans aan om het belang van wandelen te benadrukken. In de brochure ‘Wandelkwaliteit in het omgevingsbeleid’ laat Wandelnet zien hoe wandelen een structurele plek kan krijgen in gemeentelijke visies, plannen en regelgeving.
24/07/25
Nieuw model brengt recreatiebehoefte in kaart
Een nieuw recreatiebehoeftemodel laat zien waar de grootste behoefte is aan recreatieruimte. Het model combineert data over bevolkingsgroei, reisbereidheid en bestaande voorzieningen om knelpunten én kansen voor recreatie in beeld te brengen.
24/07/25
Meer publiek, maar rode cijfers: poppodia onder financiële druk
Ondanks een groeiend aantal bezoekers en optredens in 2024, kampen Nederlandse poppodia met toenemende financiële problemen. De kosten stijgen sneller dan de inkomsten, waardoor meer podia verlies draaien.
24/07/25
Steeds meer Nederlanders elektrisch op zomervakantie
Nederlanders kiezen deze zomer massaal voor de elektrische auto richting Zuid-Europa. Uit geanonimiseerde data van ruim 25.000 gebruikers van de Shuttel-mobiliteitspas blijkt dat laadstress plaatsmaakt voor vertrouwen in het Europese laadnetwerk.

||| Agenda |||

27/08/25
27/08/25 t/m 27-08-25: CELTH Industry Day World Leisure Congress
Het World Leisure Congress (WLO) komt na 13 jaar weer terug in Europa en voor het eerst naar Nederla...
11/09/25
11/09/25 t/m 11-09-25: Atlasfestival 2025 –Vitamine L: de Leefomgeving als ingrediënt voor Gezondheid
Het Atlasfestival 2025 staat in het teken vanVitamine L– de leefomgeving als bron van gezondheid. ...
22/09/25
22/09/25 t/m 22-09-25: Toerisme Top 2025
De Toerisme Top wordt dit jaar op maandag 22 september in Noord-Holland georganiseerd. Het thema is ...
01/10/25
01/10/25 t/m 01-10-25: Netwerk Editie Kampeerbranche
Na het succes van eerdere edities van het Duurzaamheidscongres introduceren we dit jaar een nieu...
31/10/25
31/10/25 t/m 31-10-25: Inspiratie-event: Wandelen als sleutel tot een vitalere
Nederland staat voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid, leefstijl en l...