Geplaatst op: 28-09-2022
Auteur: Marc Gerlings
NRIT
Publicatie: R&T 2022-3

Toeristische informatie verstopt in drakeneieren

Receptie vakantiepark wordt ook VVV-inspiratiepunt

Toeristische informatie verstopt in drakeneieren
Meer glas in de gevel van het vernieuwde Landal receptiegebouw. De gast kan meteen goed naar binnen kijken.

Op 17 mei is het nieuwe receptiegebouw geopend van Landal De Lommerbergen. Het is een bijzondere combinatie geworden van een eigentijdse receptie van het Landal-park en een interactief officieel VVV Inspiratiepunt. De ruimte is gethematiseerd naar de legende van Sint-Joris en de Draak, die een belangrijke rol speelt in de naburige gemeente Beesel.

Op diverse plekken zijn interactieve elementen toegevoegd. Zo is er een verhalenboom met tips en verhalen van de boswachter en de burgemeester van Beesel. Of je kunt je hand op een drakenpoot leggen, waarna er informatie verschijnt over een bezienswaardigheid. Bijzonder zijn ook de twee drakeneieren met informatie over streekproducten en de natuur. In de eieren zijn schermen, vitrines en diverse andere technieken gebruikt om bezoekers te inspireren. Lommerbergen is een van de grootste Landal-parken met bijna 500 accommodaties. Die massa aan gasten drukt een stevig stempel op de regio. Het park rondde eerder in 2021 een grote renovatie af waarin onder meer zowel het zwembad als de verschillende retail- en horecagelegenheden werden veranderd. In dat jaar is in R&T een ruim artikel besteed aan de plannen voor deze vernieuwing in het informatiepunt. De receptie is het sluitstuk. Lastig punt voor de regio, het dorp Beesel krijgt alle aandacht in het VVV inspiratiepunt maar het andere dorp Reuver gaf zijn VVV-punt op en is nauwelijks zichtbaar in het nieuwe punt.

Aansluiting bij het DNA van Beesel

Bij de inrichting is aansluiting gezocht bij het DNA van de gemeente Beesel en specifiek bij het thema draken en draaksteken. Het draaksteken is immaterieel erfgoed en nog iedere zeven jaar vindt er een groots openluchtspektakel plaats rondom de legende van Sint-Joris die de draak versloeg. Ook in het straatbeeld van Beesel vind je nog veel herinneringen aan de legende van de draak. Wandel- en fietsroutes gebruiken ook de draak als thema. Enkele van deze routes kun je starten in Lommerbergen. Het was dan ook logisch om de draak als vertrekpunt te nemen bij het ontwerp.

Rechts de twee drakeneieren met informatie over de regio.

Rechts de twee drakeneieren met informatie over de regio.

Bij binnenkomst in de receptie valt direct de enorme drakenstaart op die door de ruimte slingert. Het is uiteindelijk in doek uitgevoerd. In de eerste tekeningen was het een decoratieve staart. Niet iedereen ziet er in de huidige uitvoering meteen de drakenstaart in. Daarmee is het visuele verband met de drakeneieren waar de informatie is ingestopt minder duidelijk. De natuurlijke uitstraling van de omgeving met veel bos en groen is vertaald in het gebruik van natuurlijke houtmaterialen.

Van teruglopende informatie naar beleving

Voor dit project kwamen verschillende opgaven bij elkaar. Zo nam het aantal bezoekers aan de VVV in Reuver af en wilden Marketing Limburg en Gemeente Beesel naar een nieuwe vorm van fysiek gastheerschap waarbij verhalen, interactiviteit en beleving centraal stonden, meldt Limburg Marketing. Tegelijkertijd maakte Landal De Lommerbergen plannen voor een nieuw receptiegebouw. Bijna 95% van alle verblijfsgasten in de gemeente Beesel overnachten op dit park. De digitale uitgifte van sleutels voor de bungalows betekent een andere rol voor de receptie met ruimte voor ook andere functies. De drie partijen hebben daarom de krachten en investeringen gebundeld om te werken aan een nieuw inspiratieconcept waarbij de receptie en VVV op een slimme manier gecombineerd worden.

De VVV heeft hiermee een volwaardige plek gekregen in het receptiegebouw. Naast de gasten van Landal De Lommerbergen zijn ook inwoners en toeristen van buiten het park van harte welkom voor toeristische informatie of om een kijkje te nemen in het nieuwe inspiratiepunt.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, marketing, vakantieparken, dmo's, informatie

CELTH
 

||| Nieuws |||

06/02/24
WILDLANDS en ATLAS samen beste evenementenlocatie 2023
WILDLANDS Adventure Zoo Emmen en het ATLAS Theater zijn uitgeroepen tot Beste Evenementenlocatie van het Jaar 2023 door Meetings Awards. Deze award is een publieksprijs voor evenementenlocaties en organisaties in Nederland.
23/01/24
Exclusief voor leden
NS biedt deelfietsen TIER aan
NS biedt de elektrische deelfietsen van TIER aan in de NS-app. Reizigers kunnen de fietsen vanaf maandag 22 januari met de NS-app handig boeken, betalen en ontgrendelen.
21/12/23
Exclusief voor leden
Europese economie koelt af eerste helft 2024
De inflatie van 2023 heeft niet direct geleid tot minder uitgaven of boekingen in de toeristisch-recreatieve industrie. Misschien laat de afkoelende economie zich ook niet zo hard gelden in deze sector. Voor ondernemers en beleidsmakers is het wel een factor om rekening mee te houden in de eerste helft van 2024.
13/12/23
Impact maken met Bureau Ruimte voor Vrije Tijd
Door de toenemende vraag naar beleidsvisies en onderzoeken over recreatie en toerisme is Bureau Ruimte voor Vrije Tijd op zoek naar een projectleider vrijetijdseconomie.
13/11/23
Exclusief voor leden
Omzetgroei NH maar liefst 28%
NH Hotel Group rapporteert 28 procent omzetgroei en een 77 procent hogere nettowinst van €100 miljoen in de eerste negen maanden van 2023. De groep is bijna wereldwijd actief.
30/10/23
NBTC start met nieuw ContinuZakenreisOnderzoek
Om meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de Nederlandse zakenreismarkt is het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) van plan om het ContinuZakenreisOnderzoek (CZO) in 2024 te gaan herhalen. Hoe kun je meedoen?
27/10/23
Luchtverbinding Swiss Rotterdam – Zürich voor drie maanden
Vanaf 22 januari 2024 vliegt Swiss 6 keer per week van en naar Zürich vanaf Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Het gaat voorlopig om een periode van drie maanden.
10/10/23
Exclusief voor leden
Van der Valk neemt meerderheidsbelang Dunkin’
Van der Valk International (VDVI) heeft een meerderheidsbelang verkregen in Dunkin’ Nederland en België. Je zal vaker een Dunkin’ vestiging tegenkomen in een Van der Valk hotel.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...