Geplaatst op: 10-08-2022
Auteur: Marc Gerlings

Hitte: genoeg drinken en blijf uit de zon

Hitte: genoeg drinken en blijf uit de zon

Het gaat er op de meeste campings en vakantieparken rustig aan toe. De meeste gasten nemen een langzamer tempo aan als het vakantietijd is. Dat past nu goed bij de mogelijke hittegolf van de komende dagen. Let extra op ouderen en kinderen op het vakantiepark.

Het Rode Kruis geeft tips om gezond door de hete dagen te komen. Het wordt de aankomende dagen weer tropisch warm. Hoewel door de warmte gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, maakt 80% van de Nederlanders zich weinig zorgen over de eigen gezondheid bij extreme temperaturen. Dat blijkt uit een publieksonderzoek van het Nederlandse Rode Kruis.

Het Rode Kruis deed een representatief onderzoek naar hitte onder bijna 1100 Nederlanders vanaf 18 jaar. Daaruit blijkt dat 80 procent van de Nederlanders zich weinig zorgen maakt om de eigen gezondheid bij hitte, terwijl de gevaren daarvan voor iedereen op de loer liggen. Ruim de helft van de ondervraagden (51 procent) maakt zich daarentegen wél zorgen om kwetsbare mensen in hun omgeving als het heet is.

"Hoe ziet oververhitting eruit?"

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders het lastig vinden om oververhitting, hitte-uitputting en een hitteberoerte te herkennen, zowel bij onszelf als bij de ander. Het is mooi om te zien dat 91 procent van de respondenten 112 belt wanneer iemand zijn bewustzijn verliest, maar het is voor minstens de helft van de Nederlanders onduidelijk wat te doen bij hitte gerelateerde klachten.

Het Rode Kruis vindt dit zorgelijk, want onder andere een zeer hoge lichaamstemperatuur en hoge hartslag als gevolg van hitte kunnen signalen van hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte zijn. Dat laatste is een levensbedreigende situatie.  

Wat te doen bij hitte?  

Vooral kwetsbare groepen zoals ouderen hebben sneller last van hitte, maar het blijft voor iedereen belangrijk om te weten wat te doen. Op de website en in de EHBO-App van het Rode Kruis wordt voor elke situatie een advies gegeven. De eerste stap blijft altijd hetzelfde: zoek de schaduw of een koele ruimte op. Ook een voetenbadje helpt. 

Hoe voorkom je oververhitting?

> Houd je huis binnen koel. Gebruik bijvoorbeeld zonnewering, een ventilator of airconditioning. Zorg voor ventilatie. Slaap met het raam open, want s’ nachts koelt het buiten af. Dit kan gemiddeld zo'n 2 graden schelen. 

> Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt. Vooral kinderen en ouderen voelen niet goed aan wanneer het lichaam vocht nodig heeft. Probeer zo min mogelijk alcohol te drinken, want door de warmte neemt de bloedtoevoer in je bloedvaten toe. Hierdoor wordt de alcohol sneller in je bloed opgenomen en verspreid het zich sneller in je lichaam. 

> Houd jezelf koel met water en wind. Neem eventueel een lauwwarme douche voor het slapen gaan om het lichaam wat af te koelen.

> Blijf uit de zon en vermijd inspanning tussen 12:00 en 16:00, zoek een plekje op in de schaduw. 

> Bescherm je huid met zonnebrand, een hoed of pet. Luchtige, maar bedekkende kleding voorkomt het verbranden van de huid.

> Let op jezelf en op een ander. Vraag af en toe hoe het gaat.
Trefwoorden: hitte, gast, gezondheid, vakantiepark

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.
22/03/24
Exclusief voor leden
Wereldreistrends
Een interessant onderzoek van Skyscanner die het recente boekgedrag van reizigers wereldwijd in kaart heeft gebracht. Ze rapporteren over reisplannen voor de periode juni-augustus 2024 en spiltsen die uit naar regio.
20/03/24
Veel reisverkeer met Paasweekend
Parijs, Barcelona en Amsterdam zijn de meest populaire bestemmingen voor Nederlanders tijdens het Paasweekend. Naar Nederland komen vooral Duitsers, Belgen en Italianen. De Fransen volgen op plek 4. Dat ziet Booking.com in haar data.
14/03/24
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen.
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen. De platformen scoren een gemiddelde NPS van +63. De Net Promoter Score is een maatstaf voor het meten van klanttevredenheid. Natuurhuisje heeft de hoogste NPS (+86) en Trivago de laagste (+44).
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
11/03/24
Update voor fietsroute Venlo - Kleve
Vijf projecten die grensoverschrijdende samenwerking tussen Limburg en Duitsland bevorderen, krijgen subsidie vanuit het Kleinprojectenfonds. Onder meer een fietsroute wordt verbeterd en subsidie maakt gebundelde informatie mogelijk over evenementen.
08/03/24
Apollo Reizen wordt sponsor NN Rotterdam Marathon
Apollo Reizen kondigt de samenwerking aan met de NN Marathon Rotterdam als officiële sponsor. Met deze strategische alliantie laat Apollo Reizen haar betrokkenheid bij de sport zien vergroot en de NN Marathon Rotterdam ontvangt meer inkomsten.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...