Geplaatst op: 02-08-2022
Publicatie: VTS 2022-1

De inspiratie van: Sofie Sergeant

De inspiratie van: Sofie Sergeant

Ik studeerde psychologische en pedagogische wetenschappen aan de Universiteit van Gent.

Leeftijd: 46

Afgestudeerd aan: Ik studeerde psychologische en pedagogische wetenschappen aan de Universiteit van Gent. De reden om deze opleiding aan te vangen was heel eenvoudig. Ik was teleurgesteld in het onderwijs dat ik tot dan toe had genoten. Als 18-jarige wou ik minister van onderwijs worden… de hele boel omdraaien: onderwijs creëren op maat van kinderen, genesteld in hun buurt, met leraren die vol in het leven staan en hun pupillen durven ontvoeren, vervoeren… Een onderwijs waar ruimte is voor instante spontaniteit. Waar geen kwantitatieve meetlat wordt gebruikt om kwaliteit te meten. Waar vuur wordt aangewakkerd en kinderen tijd mogen nemen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze ambitie nog steeds met me meedraag. Ik ben nogal fan van Arno. Hij zingt: There is a time in life you have to protest. Toen ik in de licenties (dat heet nu Masters) koos voor orthopedagogiek dan was dat door Prof. Dr. Geert Van Hove. In zijn lessen voelde ik mij erkend in mijn drive, en in mijn diepgeworteld activistisch elan. Ik wil geen toeschouwer zijn. Ik wil meebouwen. Dat heb ik jaren gedaan in de praktijk, in VzW (Vereniging zonder Winstoogmerk) Oranje in Brugge, in VzW Handicum en Konekt in Gent.

Het was diezelfde Geert Van Hove die mij overtuigd heeft om een PhD aan de VU te doen en ook af te ronden. De kansen die ik kreeg binnen DSiN (Disability Studies in Nederland) en de vele ontmoetingen die ik in binnen- en buitenland mocht meemaken hebben me geleerd om te vertragen, om complexiteit niet tot tips en tops te verbouwen. Veel mensen in onze samenleving leven met de dagelijkse realiteit van ongelijkheid en discriminatie. We spreken over inclusie omdat er exclusie is. En die uitsluiting hebben we zelfs geformaliseerd in wetgeving, beleid en praktijk via speciale regelingen en gesegregeerde werkplekken (Schraepen, 2021, p. 19).

Huidige functie: Hoofddocent Burgerschap & Inclusie Hogeschool Utrecht

Is momenteel inhoudelijk bezig met: Zoeken.

Ik begin graag met het volgend citaat: "Het corona-effect staat in de astronomie bekend als het verschijnsel dat er tijdens een volledige zonsverduistering een krans van licht rond de zon te zien is. Is dat niet tekenend voor deze tijd? Crises met veel onzekerheid, falende systemen, persoonlijk verlies en economische recessies volgen elkaar in rap tempo op. Tegelijkertijd glooit er een licht. Hoop op een betere toekomst, creativiteit en beloftevolle aanknopingspunten voor een andere manier van leven, leren en werken…” (Heijmans, 2021, p. 9)

Diversiteit is een feit in onze samenleving. Inclusie niet. Inclusie is niet de ander welkom heten in het eigen normaal. Inclusie is samen zoeken naar wat elkeen nodig heeft om te kunnen floreren, om te kunnen betekenen, om zich gerespecteerd en thuis te voelen. Want we weten niet wat de ander nodig heeft, dat gaan we moeten vragen en samen onderzoeken (Sergeant, 2021).

Die zoektocht naar inclusie is dus per definitie een gezamenlijke zoektocht (Broersen & Klapwijk, 2022). Ik beschouw het als een eer om met veel collega’s binnen en buiten de HU, met (verwante) ervaringsdeskundigen en professionals in het werkveld te mogen focussen op diversiteit en inclusie, hierbij onderzoek & praktijk te verbinden, en samen op zoek te gaan naar wegen zodat kinderen nu en in de toekomst mogen leven met het gevoel ‘genoeg’ te zijn. En dat we hen de vraag stellen: Wat heb je nodig? In plaats van Wat heb je.

Is naast het werk vooral druk met: Ik ben, dankzij mijn familie. Mijn kinderen, mijn gezin, mijn familie, mijn vrienden. Zij hebben me gemaakt wie ik ben. Ik kan ontzettend genieten van sporten, van muziek, dansen, film, theater, van lezen, van lekker eten en drinken. Ik hou van buiten zijn, van het bos, van de zee, van de bergen. En het is hier dat ik inspiratie haal. Door te ontmoeten, in de wereld, in boeken, en door buiten te zijn. Ik heb absoluut geen ruimtelijk inzicht dus ik verdwaal per definitie. Gelukkig ben ik niet bang van verdwalen (als ik de tijd heb). Het is tijdens deze dooltochten door stad en land, door musea en in mijn hoofd, dat ik inspiratie vind.

Zou, indien daartoe de gelegenheid zou zijn, graag nog eens:Een kookboek schrijven.

Toen ik opgroeide stond de keuken centraal. Bij ons werd er altijd gegeten, of er werd gekookt, of er werd gepland om te koken, of de tafel werd gedekt en we gingen bijna eten. De keuken bepaalde het ritme van de dag. Niets geprepareerd werd gekocht. Alles begon met het rauw stuk vlees, de ongewassen groente, de nog verse en ongekookte melk. De keuken van mijn mama is onovertroffen. De recepten zijn tot nu toe nooit vastgelegd. In die keuken werd een taal gesproken, een taal van metaforen, zegswijzen, spreekwoorden. De taal van mijn grootmoeder. Bij deze heb ik mijn plan uitgesproken dus ga ik het ook doen. Ik ga een kookboek maken.

Literatuurtips

  • Broersen, A. & Klapwijk, G. (2022). Goed in gesprek. De basis voor beweging in onderwijs en jeugdhulp. Uitgeverij BreinDok.
  • Schraepen, B. (2021). Excluses. Wat uitsluiting doet met mensen. Owl Press.
  • Heijmans, J. (2021). Wat echt telt. Een denkkader voor toekomstig onderwijs. Uitgeverij Onderwijs Maak Je Samen.
  • Sergeant, S. (2021). Working Together, Learning Together. Towards Universal Design for Research. Gompel&Svacina.
Trefwoorden: dagrecreatie, toerisme, inclusief toerisme, beperkingen

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

05/08/22
Surprise! Je customer experience verhogen met extraatjes
Customer experience wordt groeit en groeit. Klanten willen niet alleen waarde, maar ze willen een beleving. Gelukkig is de Leisure branche daar ideaal voor. Denk eens aan het plaatsnemen op het terras, samen met de hond. Bij sommige terrassen moet je vragen om een bak water. Je kunt daar als bedrijf op inspelen. Geef honden een bak water, nog voordat je de klant de bestelling kunt geven. Of nog beter: geef grote honden een grote bak en kleine honden een kleine bak. Personaliseer de extraatjes!
02/08/22
Exclusief voor leden
67.500 reizigers kunnen vliegen vanaf Schiphol in september
Voor de maanden september en oktober 2022 stelt luchthaven Schiphol ook een maximum aantal reizigers per dag vast, na overleg met luchtvaartmaatschappijen. In september geldt er een maximum van 67.500 lokaal vertrekkende reizigers per dag. De herfstvakantie levert een capaciteitsprobleem op.
02/08/22
Flower Parade 75 jaar en nu immaterieel erfgoed
Op vrijdag 12 augustus zal de aftrap plaatsvinden van de 75ste editie van de Bloemencorso Flower Parade Rijnsburg. Zowel het 75 jarig bestaan als de benoeming tot internationaal Immaterieel cultureel erfgoed door Unesco geeft reden tot een grootse viering met als thema ‘FEEST’.
27/07/22
Kaartje Westerschelde Ferry combineert veerdienst met attractie en OV
Reizigers van de Westerschelde Ferry tussen Vlissingen op Walcheren en Breskens op Zeeuws-Vlaanderen kunnen vanaf heden gebruik maken van de online kaartverkoop van Ticketcounter. Daarbij kunnen ze hun kaart voor de veerdienst desgewenst uitbreiden met een toegangsbewijs voor de Zonnetrein in Vlissingen, het Zeeuws Maritiem MuZEE Vlissingen, het Visserijmuseum in Breskens en het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp.
25/07/22
Nieuwe bezoekers voor Terschelling
Het toerisme op Terschelling heeft zich herstelt van de coronapandemie. Rederij Doeksen noteerde in ...
22/07/22
Veel herhaalbezoek aan Belgische Kust
Wie zijn de vakantiegangers aan de Belgische kust? Wat vinden ze van hun vakantie? Wat voor activiteiten ondernemen ze? En wat levert het op? Provinciaal toeristisch bedrijf Westtoer ondervroeg 10.000 vakantiegangers en vond de antwoorden.
22/07/22
11fountains magazine moet cultuurtoerisme stimuleren
Fryslân blijft de legacy van de Culturele Hoofdstad van Europa 2018 onder de aandacht brengen. De&n...
21/07/22
NBTC wil met nieuwe campagne waardevolle bezoeken stimuleren
Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) wil de komende drie jaar met de campagne ‘Bring Yourself. We’ll do the same’ waardevolle bezoeken stimuleren. De campagne richt zich op Duitsland en België. In 2022 staan drie thema’s centraal: Greener Cities, Cycling Lifestyle en Dutch Design.