Geplaatst op: 18-07-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Drenthe begint zomer sterk maar ook zorgen over de toekomst

Drenthe begint zomer sterk maar ook zorgen over de toekomst
Foto: Karin Broekhuijsen / Marketing Drenthe

In Drenthe was vlak voor de zomervakantie 70% van de slaapplekken in de provincie bezet. Veel ondernemers zien meer Duitse gasten. Personeelstekort is een grote uitdaging en zorgt voor kortere openingstijden. Dat blijkt uit een onderzoek van Marketing Drenthe naar de zomerbezetting.

Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de Drentse ondernemers tevreden is over de bezetting deze zomer (56%). Vooral B&B's, bungalowparken en groepsaccommodaties gaan tevreden de zomer in. Ook veel hotels zijn positief over het aantal zomerboekingen. Voor campings is het beeld na twee extreem goede jaren, op voorhand iets gematigder. Een veel gehoorde reactie is dat er veel vaker last-minute en weersafhankelijk wordt geboekt. Men verwacht ook dat er dit jaar vaker voor het buitenland wordt gekozen. Met goed weer in het vooruitzicht kunnen de bezettingscijfers van de campings dus nog gaan oplopen.

7 op de 10 overnachtingsplaatsen bezet in Drenthe

De gemiddelde bezetting in de zomervakantie komt uit op rond de 70%. Bungalowparken zijn in de zomer zelfs voor rond de 80% bezet, terwijl campings op dit moment nog rond de 60% bezetting blijven steken. In juli en augustus boeken bungalowparken (79%-78%), B&B’s (76%-72%) en losse huisjes (72%-70%) de beste bezetting. Hotels zijn tussen de 68% (juli) en 62% (augustus) bezet. Voor campings is dit respectievelijk 61% en 59%. Richting de nazomer (september) neemt de verwachte bezetting voor de Drentse verblijfsaccommodaties  iets af tot rond de 50%. Voor bungalowparken en groepen ligt de bezetting echter ook in deze maand rond de 70%. 

Figuur 1: Bezettingsgraad verblijfsaccommodaties, 2022

DrentheZomerpeiling
Bron: Marketing Drenthe

Duitse gast weer terug

Het aantal Duitse toeristen neemt toe in vergelijking met vorig jaar. Vooral bij bungalowparken en campings komen meer Duitse gasten over de vloer. Tot nu toe verbleven er bij een derde van de toeristische ondernemers meer Duitsers dan vorig jaar. Bij 1 op de 6 waren dit er juist minder. Vooral de campings, bungalowparken, losse huisjes en hotels zagen een toename van het aantal Duitsers, terwijl B&B’s dit jaar juist minder Duitsers over de vloer hadden. De verwachting is dat het aantal Duitse gasten verder groeit. CBS cijfers laten zien dat het bezoek uit Duitsland in het eerste deel van 2022 al steeds verder toenam. In de aangrenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is de zomervakanties inmiddels begonnen. Bij onze oosterburen in Nedersaksen start de vakantie half juli.

Figuur 2: Ontwikkeling Duitse gasten in Drentse verblijfsaccommodaties, 20220

DrentheZomerpeiling
Bron: Marketing Drenthe

Gevolgen van personeelstekort

Een groot deel van de ondernemers met personeel in dienst, heeft te kampen met een personeelstekort. In de horeca kampt ruim 8 op de 10 met gebrek aan mankracht (84%). Bij dagrecreatieve organisaties (musea, attractieparken, leisure) is dat 67% en bij verblijfsrecreatie (37%). De gevolgen hiervan zijn vooral terug te zien in het moeilijk rondkrijgen van de personeelsplanning. Opvallend is ook dat een aanzienlijk deel aangepaste openingstijden heeft doorgevoerd. Daarnaast krijgen huidige medewerkers te maken met een hogere werkdruk en een uitgebreider takenpakket.

Toch ook zorgen

Een groot deel van zowel horecaondernemers (83%), dagrecreatieve ondernemers (60%) als ondernemers met een verblijfsaccommodatie (67%) maakt zich zorgen over het effect van de stijgende prijzen op hun financiële situatie. Ook de mogelijke gevolgen bij een nieuwe coronagolf is voor veel ondernemers - met name in de horeca (87%) en dagrecreatie (82% - zorgwekkend. Maar ook voor ondernemers in de verblijfsrecreatie (58%) is dat een zorg. Dagrecreatieve ondernemers en horecaondernemers staan er na corona financieel vaak minder rooskleurig voor en maken zich dan ook vaker zorgen over hun financiële situatie in vergelijking met ondernemers in de verblijfssector.

Figuur 3: Zorgen van Drentse ondernemers, 2022

DrentheZomerpeiling
Bron: Marketing Drenthe
Trefwoorden: drenthe, verblijfsrecreatie, dagrecreatie, ondernemers, bezetting, zorgen

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

10/08/22
Wat doet recreatie voor je werkdag?
Even een wandeling buiten maken, is goed voor het herstel van aandacht tijdens een werkdag. Wat doet recreatie en groen om je heen voor een werknemer? Een korte animatie met een paar kerncijfers.
10/08/22
Hitte: genoeg drinken en blijf uit de zon
Het gaat er op de meeste campings en vakantieparken rustig aan toe. De meeste gasten nemen een langzamer tempo aan als het vakantietijd is. Dat past nu goed bij de mogelijke hittegolf van de komende dagen. Let extra op ouderen en kinderen op het vakantiepark.
05/08/22
Tijdelijk buurtpark in Amsterdam
Op de plek van het voormalig afvalpunt aan de Amsterdamse Struisgrasstraat in de wijk Buiksloterham komt een tijdelijk buurtpark.
04/08/22
Exclusief voor leden
Ook forse prijsstijgingen in vrijetijdssector
Het CBS komt vandaag met een recordinflatie. Hoe hebben de afgelopen maanden de prijzen zich in de vrijetijdssector ontwikkeld?
02/08/22
Exclusief voor leden
Bedrijventerrein wordt ecologische verbinding
Bij de gemeente Brunssum wordt een bedrijventerrein herontwikkeld en dat leidt tot een ecologische verbinding op het terrein tussen twee Natura2000 gebieden.
02/08/22
Flower Parade 75 jaar en nu immaterieel erfgoed
Op vrijdag 12 augustus zal de aftrap plaatsvinden van de 75ste editie van de Bloemencorso Flower Parade Rijnsburg. Zowel het 75 jarig bestaan als de benoeming tot internationaal Immaterieel cultureel erfgoed door Unesco geeft reden tot een grootse viering met als thema ‘FEEST’.
29/07/22
Wat zijn beste strandpaviljoens en stranden van Nederland?
De prijzen voor beste strandpaviljoens zijn weer uitgereikt. Dit jaar met maar liefst 5 nationale prijzen. Wie zijn de winnaars en is het perfect toeven?
25/07/22
Bike Cleaner wint internationale prijs
Het Nederlandse Bike Cleaner heeft op de grote Duitse fietsbeurs Eurobike in de categorie infrastruc...