Geplaatst op: 15-07-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Inzicht in vakantiegedrag van de Nederlanders

Inzicht in vakantiegedrag van de Nederlanders
Afbeelding van Michelle Raponi via Pixabay

2022 wordt waarschijnlijk het eerste ’normale’ vakantiejaar na de coronacrisis. Maar hoe normaal is normaal? Is het vakantiegedrag van de Nederlanders in vergelijking met 2019 veel veranderd? ANVR zocht het samen met onderzoeksbureau GfK uit en komt met opmerkelijke resultaten. 

Het onderzoek is uitgevoerd tussen 30 mei en 7 juni 2022 onder 1.003 Nederlanders die de afgelopen zes maanden een buitenlandse vakantie hebben geboekt. Dat betreft 36% van alle Nederlanders. 

Recente ontwikkelingen

Onder een grotere groep respondenten is ook gevraagd naar de invloed van recente ontwikkelingen op hun vakantieplannen. Dan blijken Nederlanders toch wel standvastig. Voor een hele ruime meerderheid (67%) heeft bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne geen invloed op de plannen. Slechts 18% kiest een bestemming dichter bij huis of stelt de vakantieplannen nog even uit (9%). Voor ruim de helft van de Nederlanders hebben de huidige prijsverhogingen geen invloed op hun vakantieplannen. Een klein deel kiest een bestemming dichter bij huis (15%), plant minder activiteiten (14%) of kiest voor minder luxe (13%). De situatie op Schiphol houdt meer Nederlanders bezig. Bijna een kwart zoekt naar alternatieven om niet via Schiphol te hoeven reizen. 

Corona

De Nederlandse vakantieganger die naar het buitenland op vakantie gaat, heeft corona duidelijk achter zich gelaten. Voor 76% heeft corona geen invloed gehad op zijn boekingsgedrag of keuze voor een bestemming. Een deel (15%) heeft wel een bestemming dichter bij huis gekozen. Van alle boekers had 10% nog wel twijfels om op vakantie te gaan. Financiën (40%), gezondheidsrisico’s (28%) of open bestemmingen (26%) waren de belangrijkst redenen voor twijfel. Heel opvallend hadden met name jongeren nog twijfels (12%), terwijl juist 95% van de 50-64-jarigen aangeeft geen twijfels te hebben. 

Type vakantie

De zomerstrandveakantie is voor 38% de meest geboekte vakantie. Dat is flink meer dan in 2019 toen dat voor 31% het geval was. Verliezer is de rondreis die in populariteit daalt  van 18% naar 12%. Het lijkt erop dat we na jaren van stress toe zijn aan ontspanning op het strand. 65+-ers kiezen veel minder vaak voor een zomerstrandvakantie (23%). Zij boeken relatief vaker een rondreis, cruise vakantie of een ander type vakantie, zoals familiebezoek of een natuur/rustvakantie.

VakantieOnderzoekANVR

Vervoermiddel

Het vliegtuig is nog steeds het  populairste vervoermiddel om de vakantiebestemming te bereiken maar de auto maakt een flinke opmars. Het vliegtuig verliest evenwel terrein (van 57% in 2019 naar 51% in 2022). De auto snoept met een groei van 8 procentpunt (van 32% naar 40%) veel van het vliegtuig af. Ook de bus moet inleveren (van 5% naar 3%). Hier zien we duidelijk het effect van zowel de problemen op Schiphol als meer vertrouwen in individuele veilige bubbels. Met name jongeren en 50-64-jarigen hebben een reis geboekt met het vliegtuig (57%), terwijl 35-49-jarigen relatief vaak voor eigen vervoer kiezen (50%) en 65+-ers voor busvervoer (13%).

VakantieOnderzoekANVR

Boekingswijze

De meeste buitenlandse vakantiegangers (56%) boeken rechtstreeks bij de aanbieder van vervoer en verblijf. Dat groeit ten opzichte van 2019 licht (3%punt). Reisorganisaties leveren fors in (van 38% in 2019 naar 33% in 2022).

VakantieOnderzoekANVR


Internet blijft het meest favoriete boekingskanaal dat 80% van de boekingen verwerkt. De app blijft stabiel op 6%. Een terugloop zien we in persoonlijk contact en e-mail. Met name jongeren boeken relatief vaak via de website (88%), terwijl 65+-ers hun boeking vaker persoonlijk (25%), per e-mail (23%) of telefonisch (13%) maken.

Samenstelling

De pakketreis blijft met aan aandeel van 35% de meest favoriete reis maar levert wel aandeel in (4%punt). De belangrijkste redenen om een pakketreis te boeken is het gemak (64%) en de zekerheid bij onverwachte gebeurtenissen (29%). De groei zit vooral in zelf samengestelde reizen (van 27% naar 29%) en reizen waarbij alleen het verblijf is geregeld (van 24% naar 29%). Dat laatste is niet zo verwonderlijk omdat het aantal autovakanties ook groeit. Vakantiegangers die zelf een reis samenstellen vinden het overwegend leuk om te doen (53%) of willen flexibeler zijn (49%). De prijs speelt bij 41%.  Jongeren stellen vaker hun reis zelf samen uit losse onderdelen (36%), terwijl 50-64-jarigen (41%) en 65+-ers (45%) vaker kiezen voor een reis en verblijf in één pakket. 35-49-jarigen regelen vaak enkel een verblijf (35%).

VakantieOnderzoekANVR

Uitgaven

Gemiddeld wordt 1.968 euro aan een vakantie uitgegeven. Dat is ruim 100 euro meer dan in 2019 toen dat op 1.838 euro lag. De meeste vakantiegangers (30%) geven tussen de 1001 en 2000 euro uit. Veruit de meeste reizigers (49%) gaan met z’n tweeën op reis. Ook een reisgezelschap van vier personen (19%) is nog populair. 

VakantieOnderzoekANVR

Vakantieduur

Een geboekte buitenlandse vakantie duurt gemiddeld 11 dagen. Dat is even hoog als in 2019. Meest geboekt is een vakantie van 1 tot 7 dagen (31%), gevolgd door vakanties van 8 tot 10 dagen (25%). Jongeren gaan vaker iets korter op vakantie, zo gaat bijna 4 op de 10 jongeren 1-7 dagen weg, gemiddeld 10 dagen. 65+-ers gaan vaker meer dan 2 weken op vakantie (32%), gemiddeld 13 dagen. De meeste vakanties (54%) worden 3 tot 6 maanden van te voren geboekt. Opvallend is de groei van het aantal kort van te voren geboekte vakanties, minder dan een maand voor vertrek. Die groeien van 18% naar 22%. 

VakantieOnderzoekANVR

Garanties

Bijna de helft van de boekers vindt het belangrijk dat de reisonderneming aangesloten is bij de SGR of ANVR, al geeft ook bijna een derde aan hier niet op te letten bij het boeken. ANVR en SGR hebben onder jongeren nog wel wat werk te verrichten rond hun bekendheid. Ruim 3 op de 10 jongeren geeft aan de organisaties niet te kennen en 38% let er ook niet op bij het boeken. Mannen zijn beter bekend met deze organisaties en letten er vaker op tijdens het boeken. Onder de 50+-ers kent slechts 2% deze organisaties niet en vindt 6 op de boekers het belangrijk dat de reisonderneming bij één van beide organisaties is aangesloten.

Extra vakantie

Ruim 4 op de 10 recente boekers heeft de intentie om in de komende drie maanden opnieuw een buitenlandse vakantie te boeken. Dit is vaak een zomerstrandvakantie of een stedentrip. Jongeren hebben vaker de intentie om een stedentrip te boeken (36%), terwijl 65+-ers vaker aangeven een rondreis te willen boeken (23%).

Link: https://www.anvr.nl/ANVRNieuwsBestanden/GfK%20Jaarrapportage%20ANVR%20Monitor%20Buitenlandse%20Boekingen%202022.pdf
Trefwoorden: vakanties, reisbranche, buitenlandse vakanties, boekingen, bestedingen, vervoermiddel

||| Blogs |||

31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/06/20
Oost west thuis best
Oost west thuis best
29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

02/08/22
Exclusief voor leden
67.500 reizigers kunnen vliegen vanaf Schiphol in september
Voor de maanden september en oktober 2022 stelt luchthaven Schiphol ook een maximum aantal reizigers per dag vast, na overleg met luchtvaartmaatschappijen. In september geldt er een maximum van 67.500 lokaal vertrekkende reizigers per dag. De herfstvakantie levert een capaciteitsprobleem op.
22/07/22
Veel herhaalbezoek aan Belgische Kust
Wie zijn de vakantiegangers aan de Belgische kust? Wat vinden ze van hun vakantie? Wat voor activiteiten ondernemen ze? En wat levert het op? Provinciaal toeristisch bedrijf Westtoer ondervroeg 10.000 vakantiegangers en vond de antwoorden.
14/07/22
Sterke groei transacties in leisure maar wel donkere wolken boven ondernemers
Rabobank ziet in alle leisuresectoren een sterke stijging van het aantal digitale transacties tot ver boven het niveau van 2019. . Maar er hangen ook donkere wolken boven de sector vanwege teruglopende koopkracht van de consumenten, hogere kosten, de belastingschuld en personeelsproblematiek.
14/07/22
Exclusief voor leden
17% werkenden voelt dwang bereikbaar zijn voor de werkgever
Eén op de zes Nederlanders voelt zich gedwongen om tijdens vakantie bereikbaar te zijn voor werk. 37% heeft er geen problemen mee als de werkgever tijdens de vakantie mailt of belt.
13/07/22
Exclusief voor leden
1 miljoen sociale koekjes voor Landal-gasten
Landal GreenParks gaat op 15 van zijn vakantieparken de allerlekkerste koekjes van De Koekfabriek serveren. In totaal gaat het om ruim 1 miljoen handgemaakte koekjes, die gasten geserveerd krijgen bij hun warme dranken. Er is nog een mogelijk leisure-effect. Het kan ook extra bezoek opleveren aan de drie winkels van De Koekfabriek.
13/07/22
Exclusief voor leden
Corendon vergroot netwerk vanuit grote Duitse luchthavens naar Ras Al Khaimah
Corendon is met Ras Al Khaimah Tourism Development Authority (RAKTDA), het toerisme bureau van het gelijknamige emiraat een luchtvaartpartnerschap aangegaan. Directe vluchten worden daardoor mogelijk vanaf november 2022 vanuit grote Duitse steden Frankfurt, Düsseldorf en München.
13/07/22
Exclusief voor leden
Buitenbioscoop vast onderdeel Summer Hotspot
Goed nieuws voor filmliefhebbers: vanaf deze zomer zijn de parken van Center Parcs uitgebreid met een buitenbioscoop.
12/07/22
IVN meerdaagse trektocht door Flevoland
Op vrijdag 8 juli werd de eerste meerdaagse IVN wandeltrektocht in Flevoland geopend en toegevoegd aan de IVN Routes app door gedeputeerde Natuur Harold Hofstra en regiodirecteur IVN Oost Joline de Weerdt.