Geplaatst op: 07-07-2022
Auteur: Marc Gerlings

De 4 van veilig in en om het water

De 4 van veilig in en om het water
Wijs ouders op de 4 tips in en om water.
Kinderen onder de vijf jaar lopen het meeste risico op een verdrinking. Dat is ook altijd een probleem bij toezicht op recreatiewater. Kinderen kunnen snel en ongemerkt verdrinken. Al in een laagje van 10 cm diep. VeiligheidNL houdt daarom een zomercampagne en geeft ouders van jonge kinderen 4 tips mee.

Veel ouders weten niet dat kinderen zonder geluid verdrinken, en merken het niet op. Voorlichting gericht op ouders van jonge kinderen is dan ook belangrijk om ze te wijzen op de risico’s. Deze voorlichting kun je ook gebruiken voor je recreatiepark

Onder de 5 jaar extra opletten

Kinderen onder de vijf jaar lopen het meeste risico op de Spoedeisende Hulp (SEH) te belanden door verdrinking. Met name kinderen van 1 en 2 jaar oud. Ongelukken gebeuren vooral in en om huis; in een opblaasbaar zwembadje of een vijver, en soms in bad. Maar ook in buitenwater (bijvoorbeeld in een meer of sloot) komt het helaas regelmatig voor dat een kind (bijna) verdrinkt, meldt VeiligheidNL. Het gaat hierbij vaak om kinderen die nog niet kunnen zwemmen en die ook nog te jong zijn om te leren zwemmen. 

Verdrinking gaat geluidloos en snel

Wanneer VeiligheidNL vraagt naar de toedracht van verdrinkingsongevallen bij jonge kinderen, blijkt opvallend vaak dat de ouders op dat moment even niet in de buurt van hun kind waren. Dit lijkt dan ook een belangrijk aangrijpingspunt voor preventie. Want kinderen van deze leeftijd kunnen snel en ongemerkt verdrinken, zelfs in een heel klein laagje (van 10 cm diep) water. Veel ouders weten niet dat kinderen zonder geluid verdrinken, en merken het niet op. Ouders denken dat een kind gaat spartelen en schreeuwen als het kopje onder gaat, maar dat gebeurt niet. Ze zakken geluidloos onder water.

Onderschatting door ouders

Ook onderschatten ouders hoe snel hun kinderen bij het water kunnen komen. Kinderen tot 4 jaar spelen in de directe omgeving van hun eigen huis, of het huis waar ze op bezoek zijn. In Nederland is er binnen een straal van 100 meter om een woning, bijna altijd water aanwezig. Jonge kinderen kunnen nog niet zwemmen en niet zelfstandig uit het water komen, dus moet voorkomen worden dat zij per ongeluk in het water terechtkomen. Niet alleen door technische aanpassingen, zoals het plaatsen van hekken. Ook toezicht houden is heel belangrijk. 

De 4 van veilig in en om water

Voorkom verdrinking, adviseer De 4 van veilig in en om water. Als ouders in de buurt zijn van water (zoals een zwembad, badkuip of vijver), dan…
 
1: …zorgen ouders dat ze hun kind altijd kunnen zien.

2: …laten ouders zich nergens door afleiden, bijvoorbeeld door hun smartphone of boek.  

3: …blijven ouders bij een kind onder 3 jaar zo dichtbij dat ze het kind kunnen aanraken. 

4: …lopen ouders nooit even weg bij hun kind, ook niet als bijvoorbeeld de deurbel gaat
Trefwoorden: water, kind, toezicht, recreatie, verdrinking, preventie

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/09/22
Boekingen verblijfsrecreatie: matige zomer, goed jaar
Voor de Nederlandse verblijfsrecreatie is het zomerseizoen 2022 licht teleurstellend verlopen. Omzet...
30/09/22
Belgische en Nederlandse gouverneurs openen horecavakbeurs BBB Maastricht
Maandag 10 oktober wordt de 68e editie van BBB Maastricht geopend door twee bijzondere genodigd...
30/09/22
Topdrukte bij ECC door vluchtannuleringen
Het Europees Consumenten Centrum (ECC) kijkt terug op recorddrukte in de zomerperiode. De consumentenorganisatie ontving in de zomermaanden van dit jaar 63 procent meer hulpvragen van Nederlandse vliegpassagiers dan in dezelfde periode vorig jaar.
30/09/22
1500 hectare bos erbij in Utrecht en bomen verplaatsen
Behalve de ontwikkeling van 1500 extra hectare bos, worden de komende jaren ook nog eens 600.000 extra bomen geplant in de provincie Utrecht. Dat leidt tot een tekort aan bomen waardoor bestaande minder kansrijke bomen worden overgeplaatst naar betere locaties.
30/09/22
Provincie Utrecht aan de slag met leidraad duurzame vrijetijdseconomie
De provincie Utrecht wil dat de sector voor toerisme en recreatie, oftewel de vrijetijdseconomie, versneld duurzamer wordt. Utrecht is een van de opstellers van een speciale leidraad die de sector hierbij moet helpen.
30/09/22
Belgische bedrijven vinden in Nederland aantrekkelijk vestigingsklimaat
In vijf jaar tijd is het aantal Belgische multinationals in Nederland toegenomen van 1138 in 2015 naar 1528 in 2020. Voor DMO's die ook actief zijn in het werven van bedrijven is dit een opvallende trend.
29/09/22
Exclusief voor leden
Beste steden voor generatie Z
DMO's opgelet, de gangbare generaties hebben allemaal hun eigen wensen. Generatie Z kijkt heel anders naar vrijetijd doorbrengen in een stad dan de babyboomers.
29/09/22
Wat leverde het rondetafelgesprek van de Tweede Kamer over het opkopen van vakantieparken op?
Woensdag 28 september organiseerde de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over het opkopen van vakantieparken. In dat gesprek gingen Kamerleden in gesprek met de onderzoekers, sector, overheid en huurders. Wat gaf dat voor een beeld?