Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 07-07-2022
Auteur: Marc Gerlings

De 4 van veilig in en om het water

De 4 van veilig in en om het water
Wijs ouders op de 4 tips in en om water.
Kinderen onder de vijf jaar lopen het meeste risico op een verdrinking. Dat is ook altijd een probleem bij toezicht op recreatiewater. Kinderen kunnen snel en ongemerkt verdrinken. Al in een laagje van 10 cm diep. VeiligheidNL houdt daarom een zomercampagne en geeft ouders van jonge kinderen 4 tips mee.

Veel ouders weten niet dat kinderen zonder geluid verdrinken, en merken het niet op. Voorlichting gericht op ouders van jonge kinderen is dan ook belangrijk om ze te wijzen op de risico’s. Deze voorlichting kun je ook gebruiken voor je recreatiepark

Onder de 5 jaar extra opletten

Kinderen onder de vijf jaar lopen het meeste risico op de Spoedeisende Hulp (SEH) te belanden door verdrinking. Met name kinderen van 1 en 2 jaar oud. Ongelukken gebeuren vooral in en om huis; in een opblaasbaar zwembadje of een vijver, en soms in bad. Maar ook in buitenwater (bijvoorbeeld in een meer of sloot) komt het helaas regelmatig voor dat een kind (bijna) verdrinkt, meldt VeiligheidNL. Het gaat hierbij vaak om kinderen die nog niet kunnen zwemmen en die ook nog te jong zijn om te leren zwemmen. 

Verdrinking gaat geluidloos en snel

Wanneer VeiligheidNL vraagt naar de toedracht van verdrinkingsongevallen bij jonge kinderen, blijkt opvallend vaak dat de ouders op dat moment even niet in de buurt van hun kind waren. Dit lijkt dan ook een belangrijk aangrijpingspunt voor preventie. Want kinderen van deze leeftijd kunnen snel en ongemerkt verdrinken, zelfs in een heel klein laagje (van 10 cm diep) water. Veel ouders weten niet dat kinderen zonder geluid verdrinken, en merken het niet op. Ouders denken dat een kind gaat spartelen en schreeuwen als het kopje onder gaat, maar dat gebeurt niet. Ze zakken geluidloos onder water.

Onderschatting door ouders

Ook onderschatten ouders hoe snel hun kinderen bij het water kunnen komen. Kinderen tot 4 jaar spelen in de directe omgeving van hun eigen huis, of het huis waar ze op bezoek zijn. In Nederland is er binnen een straal van 100 meter om een woning, bijna altijd water aanwezig. Jonge kinderen kunnen nog niet zwemmen en niet zelfstandig uit het water komen, dus moet voorkomen worden dat zij per ongeluk in het water terechtkomen. Niet alleen door technische aanpassingen, zoals het plaatsen van hekken. Ook toezicht houden is heel belangrijk. 

De 4 van veilig in en om water

Voorkom verdrinking, adviseer De 4 van veilig in en om water. Als ouders in de buurt zijn van water (zoals een zwembad, badkuip of vijver), dan…
 
1: …zorgen ouders dat ze hun kind altijd kunnen zien.

2: …laten ouders zich nergens door afleiden, bijvoorbeeld door hun smartphone of boek.  

3: …blijven ouders bij een kind onder 3 jaar zo dichtbij dat ze het kind kunnen aanraken. 

4: …lopen ouders nooit even weg bij hun kind, ook niet als bijvoorbeeld de deurbel gaat
Trefwoorden: water, kind, toezicht, recreatie, verdrinking, preventie

CELTH



||| Nieuws |||

10/07/25
TopParken opent eerste indoor Funzone op Bospark Ede
TopParken heeft afgelopen zaterdag haar eerste indoor Funzone geopend op Bospark Ede. De feestelijke opening trok veel belangstelling van vakantiegasten, woningeigenaren en medewerkers. De nieuwe speelfaciliteit is niet alleen toegankelijk voor parkbezoekers, maar ook voor mensen van buitenaf.
10/07/25
Eerste Escape Tour gelanceerd in DrentheRoutes-app
Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Breeland Recreatie in Annen is de eerste Escape Tour in de DrentheRoutes-app officieel gelanceerd. Wethouder Richard Heling van de gemeente Aa en Hunze gaf het startsein voor deze nieuwe recreatieve belevenis: een app-gestuurde speurtocht in de buitenlucht.
10/07/25
Bezuiniging van 24 miljoen euro op nationale parken definitief van de baan
De voorgenomen bezuiniging van op de Nationale Parken in Nederland is definitief geschrapt. De bezuiniging, die in eerste instantie was opgenomen in de Voorjaarsnota, leidde tot grote zorgen bij natuurorganisaties, provincies en terreinbeheerders.
10/07/25
Exclusief voor leden
Europeanen willen sneller en beter spoorvervoer
Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat het spoorvervoer tussen EU-landen dringend verbeterd moet worden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Polling Europe onder ruim 5.000 inwoners van de 27 EU-lidstaten
10/07/25
Exclusief voor leden
Vrije consumptie stagneert, grote verschillen in vrijetijdssector
Nederlandse consumenten maken een pas op de plaats. Uit transactiedata van ING blijkt dat consumenten iets minder goederen en iets meer diensten kochten. Uit de vrijetijdssector komen wisselende resultaten naar voren.
10/07/25
Andere Tijden viert 25-jarig jubileum met aflevering over vrije tijd
Het geschiedenisprogramma Andere Tijden bestaat 25 jaar. Al een kwart eeuw brengt het programma bijzondere verhalen uit de recente geschiedenis, met oog voor de actualiteit, verrassende invalshoeken, onbekende feiten en unieke beelden. De eerste aflevering op 22 juli gaat over vrije tijd.
09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
09/07/25
Mag je dat souvenir meenemen?
Vakantiegangers zijn zich er vaak niet van bewust dat souvenirs van beschermde soorten afkomstig kunnen zijn, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Denk bijvoorbeeld aan sieraden gemaakt van schelpen, tassen van slangenleer, cactussen of kaviaar.