Geplaatst op: 23-06-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Hoge vakantie-intentie onder woningeigenaren

Hoge vakantie-intentie onder woningeigenaren
Photo by nappy on Pexels

Starters op de woonmarkt en huiseigenaren willen in grote meerderheid, ondanks een gedaald vertrouwen in de woningmarkt, deze zomer op vakantie. Een ruime meerderheid (84%) heeft vakantieplannen deze zomer, al geeft een deel aan de plannen wel aan te passen vanwege toenemende kosten (12%). Dat blijkt uit onderzoek van ING onder huurders en thuiswonenden die van plan zijn in de komende 2 jaar een koopwoning te kopen (starters) en onder eigenaren van een koopwoning.

Het vertrouwen in de woningmarkt daalt, zo blijkt uit de ING Woonindex. De graadmeter is gedaald van 107 naar 98, daarmee is het sentiment flink lager. Respondenten maken zich voornamelijk zorgen over huizenprijzen en de hypotheekrente. Ook de internationale economische situatie blijkt voor de meerderheid van de ondervraagden (62%) een bron van zorg. Stijgende prijzen hebben voor veel mensen (81%) invloed op het dagelijks leven. 

Hoge prijzen van invloed op dagelijks leven

Veruit de meeste respondenten verwachten dat de prijzen blijven stijgen – vooral van boodschappen, bouwmaterialen en energieprijzen. Veel mensen bij wie de kosten invloed hebben op hun leven, zeggen dat ze moeten bezuinigen vanwege prijsstijgingen (57%) en ook denkt een krappe helft (45%) minder te kunnen sparen. Een op de acht heeft moeite met rondkomen. Vooral de lage- en middeninkomens zeggen last te hebben van prijsstijgingen. Ouderen (66+) vinden dat ze het minst last te hebben van de inflatie. Vanwege de hogere prijzen let men kritischer op de uitgaven. 

Overgrote meerderheid toch op vakantie

De hogere prijzen weerhouden de meeste mensen niet van een vakantie. Maar liefst 84% heeft vakantieplannen voor deze zomer. De meeste respondenten gaan twee weken (34%) met vakantie. De helft (45%) van de mensen die vakantie viert, is van plan om naar het buitenland te gaan. Ondertussen moet het huis wel goed in de gaten worden gehouden. Van degenen die op vakantie gaan, geeft 70% de sleutel aan familie, vrienden of buren om een oogje in het zeil te houden. Tijdens de afwezigheid vraagt men de buren vooral om de post weg te halen, planten water te geven, het huis te controleren en huisdieren te verzorgen. Andere voorzorgsmaatregelen worden ook genomen; zo programmeert 20% van de mensen de lampen thuis, checkt 15% de camera’s tijdens de vakantie en laat 11% een bekende in huis wonen. 

Link: https://nieuws.ing.nl/nl-NL/215812-ing-woonbericht-vertrouwen-in-de-huizenmarkt-daalt#
Topics:Vakanties
Trefwoorden: vakanties, vakantie-intentie, vakantieplannen, bestedingen, prijzen

||| Blogs |||

31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/06/20
Oost west thuis best
Oost west thuis best
29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

11/08/22
Serieus met kunst omgaan in vakantieparken
Bij menig hotel of vakantiepark vind je een mooie foto aan de wand van de kamermuur en dat is het dan. Dat kan stukken beter. Een voorbeeld van een nieuwe luxe accommodatie in Griekenland waar kunst met zorg is geselecteerd.
10/08/22
Hitte: genoeg drinken en blijf uit de zon
Het gaat er op de meeste campings en vakantieparken rustig aan toe. De meeste gasten nemen een langzamer tempo aan als het vakantietijd is. Dat past nu goed bij de mogelijke hittegolf van de komende dagen. Let extra op ouderen en kinderen op het vakantiepark.
08/08/22
Exclusief voor leden
Musicalfilm Het feest van tante Rita gedraaid op Beerze Bulten
Afgelopen voorjaar en zomer werd op camping Beerze Bulten de bioscoopfilm Het Feest van Tante Rita opgenomen. De film gaat in december 2022 in première en de eerste beelden zijn vrijgegeven.
02/08/22
Exclusief voor leden
67.500 reizigers kunnen vliegen vanaf Schiphol in september
Voor de maanden september en oktober 2022 stelt luchthaven Schiphol ook een maximum aantal reizigers per dag vast, na overleg met luchtvaartmaatschappijen. In september geldt er een maximum van 67.500 lokaal vertrekkende reizigers per dag. De herfstvakantie levert een capaciteitsprobleem op.
22/07/22
Veel herhaalbezoek aan Belgische Kust
Wie zijn de vakantiegangers aan de Belgische kust? Wat vinden ze van hun vakantie? Wat voor activiteiten ondernemen ze? En wat levert het op? Provinciaal toeristisch bedrijf Westtoer ondervroeg 10.000 vakantiegangers en vond de antwoorden.
14/07/22
Sterke groei transacties in leisure maar wel donkere wolken boven ondernemers
Rabobank ziet in alle leisuresectoren een sterke stijging van het aantal digitale transacties tot ver boven het niveau van 2019. . Maar er hangen ook donkere wolken boven de sector vanwege teruglopende koopkracht van de consumenten, hogere kosten, de belastingschuld en personeelsproblematiek.
14/07/22
Exclusief voor leden
17% werkenden voelt dwang bereikbaar zijn voor de werkgever
Eén op de zes Nederlanders voelt zich gedwongen om tijdens vakantie bereikbaar te zijn voor werk. 37% heeft er geen problemen mee als de werkgever tijdens de vakantie mailt of belt.
13/07/22
Exclusief voor leden
1 miljoen sociale koekjes voor Landal-gasten
Landal GreenParks gaat op 15 van zijn vakantieparken de allerlekkerste koekjes van De Koekfabriek serveren. In totaal gaat het om ruim 1 miljoen handgemaakte koekjes, die gasten geserveerd krijgen bij hun warme dranken. Er is nog een mogelijk leisure-effect. Het kan ook extra bezoek opleveren aan de drie winkels van De Koekfabriek.