Geplaatst op: 01-06-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Eindelijk harde cijfers over de particuliere verhuur in Nederland

Eindelijk harde cijfers over de particuliere verhuur in Nederland
Afbeelding van Eunice Punzalan via Pixabay

In Nederland brachten bezoekers in 2020 bijna 5,9 miljoen nachten door in particuliere vakantieaccommodaties. Een jaar eerder waren dat er nog 9,4 miljoen. De particuliere verhuur krijgt veel aandacht in de media maar het belang ten opzichte van de commerciële verhuur is gering. Het aandeel particuliere verhuur op de totale vakantieverhuur is met een aandeel van 7% in 2019 relatief laag. Tijdens de pandemie daalde dat naar 5,5%. 

Dat blijkt uit experimenteel onderzoek van Eurostat waarvoor Airbnb, Booking.com, Expedia en TripAdvisor data beschikbaar stelden. De Landelijke Data Alliantie heeft deze Europese cijfers voor Nederland in een handzaam rapport vertaald. 

Meeste boekingen uit Duitsland

De belangrijkste herkomstlanden (2019) zijn Duitsland (30%), de Verenigde Staten (8%) en het Verenigd Koninkrijk (7%) en Frankrijk (5%). De belangrijkste periode voor de particuliere verhuur is de zomer. Daarnaast is er een piek in het voorjaar (rond april) en in het najaar (rond oktober). Binnenlandse toeristen verblijven gemiddeld 2,6 nachten in particuliere vakantieaccommodaties. Voor de buitenlandse toeristen is dit gemiddeld 3,7 nachten. Daarmee zit Nederland iets onder het Europese gemiddelde. 

Veel buitenlanders in particuliere accommodaties

Particuliere vakantieaccommodaties zijn in Nederland vooral in trek bij buitenlandse toeristen. Zowel in 2018 als in 2019 gold dit voor meer dan 80% van alle gastovernachtingen. Het beeld bij de commerciële vakantieverhuur is duidelijk anders. Daar is in 2018 en 2019 sprake van meer Nederlandse dan buitenlandse gastovernachtingen: 60% tegen 40%. In 2020 kantelde dat beeld enigszins omdat vanwege de pandemie meer Nederlanders in eigen land op vakantie gingen en er voor buitenlanders reisbeperkingen waren. Toch was ook in 2020 de buitenlandse verblijfsmarkt (57%) groter dan de binnenlandse markt (43%) als het gaat om de particuliere verhuur van vakantieverblijven. 

ParticulierVerhuur

Toeristische druk hoogst in Zeeland

De populairste bestemmingsprovincies zijn Noord-Holland met Amsterdam als belangrijkste trekpleister, Zuid-Holland en Zeeland. Als gemeten wordt op basis van aantal gastovernachtingen per inwoner dan is de toeristische druk van de verhuur van particuliere vakantieaccommodaties via online platformen het hoogste in de provincie Zeeland: circa 2,3 gastovernachtingen per inwoner in 2019. Dat is vergelijkbaar met toeristische druk in de stad Amsterdam. Na de provincie Zeeland volgen de provincies Noord-Holland (1,5 gastovernachting per inwoner in 2019) en Fryslân (0,8 gastovernachting per inwoner in 2019). Alle andere provincies zitten onder 0,5 gastovernachting per inwoner, waarbij Noord-Brabant de laagste toeristische druk ervaart op basis van de verhuur van particuliere vakantieaccommodaties. 

X


Link: https://www.landelijkedataalliantie.nl/nl/home/particuliere-verhuur-via-online-platformen.htm
Trefwoorden: horeca, particuliere verhuur, onderzoek

||| Blogs |||

13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
30/11/17
Customer Journey “Teaching 3 weeks on Leisure & Events Management and Tourism in Shanghai”
De pre-exposure fase Een uitnodiging om les te gaan geven als visiting professors bij Shanghai N...
04/03/16
Richting geven aan de groei. Column Jos Vranken
In ieder nummer van Recreatie & Toerisme maakt de redactie ruimte vrij voor een Bedrijfscolumn. ...
23/11/15
Joie de vivre
Joie de vivre
23/11/15 · Onderzoek · Nienke van Boom | Lees meer
Vrijetijd - of ‘leisure’ - wordt vaak geassocieerd met plat vermaak, hedonistisch consumentisme...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

28/06/22
Vlaanderen ontwikkelt Bestemmingsbarometer
Hoe meet je een florerende bestemming? In Vlaanderen hebben ze al een idee en presenteren dat in een Bestemmingsbarometer.
23/06/22
Exclusief voor leden
Vakantie dichterbij door hoge benzineprijs
Vakantiegangers blijven deze zomer dichter bij huis vanwege het coronavirus, de hoge brandstofprijzen en de inflatie. Deze invloeden zijn groot op de beslissingen van vakantiegangers.
22/06/22
Friesland, Drenthe, Zeeland en Noord-Brabant beste fietsprovincies
Het Fietsplatform presenteert de nieuwe Kwaliteitsmonitor. Welke provincies scoren het best?
13/06/22
Aantal faillissementen stijgt maar weinig faillissementen in gastvrijheidssector
Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gestegen. Er zijn in mei van dit jaar 71 bedrijven meer failliet verklaard dan in april, meldt het CBS. In de vrijetijdssector is het aantal faillissementen laag.
10/06/22
Schok bij Inholland door overlijden Karel Werdler
Karel Werdler had een geweldig talent om verbindingen te leggen tussen mensen. Hij had een groot hart voor de reiswereld en toerisme. Na een kort ziekbed overleed Karel op maandag 7 juni.
07/06/22
Vernieuwd platform voor evenementen
Respons lanceert Events Insights als nieuw online platform met gedetailleerde informatie over evenementensector. Eigenlijk gaat het om een vernieuwing van de Respons databaseproducten, maar met uitzondering van de data is alles nieuw. Respons directeur Lex Kruijver: "De vernieuwing stond al lang op onze planning en door de coronacrisis konden we deze versneld doorvoeren."
01/06/22
Eindelijk harde cijfers over de particuliere verhuur in Nederland
Eindelijk. Harde cijfers over de particuliere verhuur in Nederland. Een nieuwe sector met veel aandacht en impact maar op het totaal aantal overnachtingen blijkt het erg mee te vallen.
31/05/22
Exclusief voor leden
Nederland populaire bestemming - inhaalslag vakantievluchten
Toeristen lijken een inhaalslag te maken. Vooral de vakantievluchten worden volop geboekt en overtreffen het niveau van 2019. De component 'vervoer' in toerisme herstelt zich goed in maar per soort vervoer zijn er grote verschillen. De cruisesector loopt bijvoorbeeld nog flink achter.