Geplaatst op: 27-05-2022
Auteur: Marc Gerlings

Bijzondere natuur legt mountainbikeroutes Sallandse Heuvelrug stil

Bijzondere natuur legt mountainbikeroutes Sallandse Heuvelrug stil
Komende maanden geen mountainbikers over route Sallandse Heuvelrug.

De mountainbikeroutes over de Sallandse Heuvelrug moeten afgesloten worden tussen 1 april en 30 september. Dat heeft de provincie Overijssel laten weten aan de beheerder van de zogenaamde ‘single tracks’ in het gebied alsmede andere belanghebbenden. Reden voor het besluit is het feit dat op en nabij de routes zandhagedissen, levendbarende hagedissen en hazelwormen zijn aangetroffen. 

Wetenschappelijk is bekend dat deze dieren in deze maanden actief zijn. Tijdens observaties is vastgesteld dat zandhagedissen gedood worden door mountainbikers.

De genoemde reptielen zijn opgenomen in de Habitatrichtlijn, een lijst van de Europese Unie die bepaalt dat deze diersoorten bedreigd zijn en zodoende beschermd moeten worden om biologische diversiteit te waarborgen. In Nederland is de bescherming van diersoorten van de Habitatrichtlijn opgenomen in de Wet Natuurbescherming. De provincie Overijssel heeft de wettelijke taak de Wet Natuurbescherming te handhaven en waar nodig op te treden.

Handhavingsverzoek

Aanleiding voor de genomen maatregel om de mtb-routes te sluiten is een handhavingsverzoek dat vorig jaar bij de provincie Overijssel is binnengekomen. In het handhavingsverzoek is de provincie gewezen op overtreding van de wet Natuurbescherming door het mountainbiken op de Sallandse Heuvelrug. Naar aanleiding van het handhavingsverzoek is de provincie een bezwaarprocedure gestart om de feiten en omstandigheden nader te bestuderen.

Hoorzitting en schriftelijke zienswijzen

In het kader van zorgvuldige besluitvorming hebben Gedeputeerde Staten een hoorzitting gehouden waarbij betrokken partijen hun zienswijze konden geven. De afgelopen periode zijn ook schriftelijke zienswijzen gevraagd, ontvangen en bestudeerd. Daarnaast heeft de provincie Overijssel extern juridisch advies ingewonnen, om geen twijfel te kunnen laten bestaan over de interpretatie en weging van de Wet Natuurbescherming.

Met alle bovenstaande zienswijzen en de feiten in ogenschouw nemende hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel besloten de mtb-routes op de Sallandse Heuvelrug te sluiten om zo de overtreding van de Wet Natuurbescherming te stoppen.

Afsluiten boete voor individuele bikers

De beheerder van de mountainbikeroutes dient de singeltracks binnen drie weken af te sluiten. Voldoet het hier niet aan, dan is een dwangsom verschuldigd. De organisatie is niet verantwoordelijk voor zogenaamde ‘wildrijders’ wanneer deze de fysieke afsluiting omzeilen. Individuen die toch over de afgesloten singletracks rijden, kunnen een boete opgelegd krijgen.
Trefwoorden: route, fietsen, mountainbike, natuur, Salland, Overijssel

||| Blogs |||

09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/08/22
Recreatiegebied Park Vliegbasis Soesterberg internationaal in beeld door Vuelta
Op zaterdag 20 augustus komt La Vuelta (Ronde van Spanje) naar Utrecht. Het wielerpeloton doorkruist het Utrechtse landschap en een tussensprint ligt precies op de oude vliegbasis Soesterberg.
15/08/22
Smart mobility  informeert bezoekers Vuelta
Om zowel de duizenden toeschouwers als weggebruikers en aanwonenden te informeren over de bereikbaarheid zetten de provincies Utrecht, Noord Brabant en Gelderland Smart Mobility in.
11/07/22
Actieve Sports bij Landal
Landal GreenParks heeft voor actievelingen twee primeurs. Landal Kasteeldomein De Cauberg in Valkenburg heeft sinds kort een mountainbike parcours voor haar gasten. Landal Strandresort Ouddorp heeft een pump track en een skatebowl voor zowel toeristen als bewoners.
11/07/22
Evenementen herstellen licht in 2021 na gitzwart 2020
Hoe hebben sportevenementen het in 2020 en 2021 gedaan? Respons zocht het uit.
22/06/22
Fonds Gehandicaptensport goede doel van Vuelta Holanda 2022
Fonds Gehandicaptensport is het goede doel van La Vuelta Holanda 2022.
10/06/22
Floriade meets Almere City Run
Het ene evenement ontmoet het andere. Ze maken mooi gebruik van elkaars beleving. Op 26 juni vindt de Almere City Run plaats met start en finish op de Esplanade. In het jaar dat Almere in het teken staat van de Floriade Expo, maakt de samenwerking tussen beide organisaties deze editie uniek.
27/05/22
Bijzondere natuur legt mountainbikeroutes Sallandse Heuvelrug stil
De mountainbikeroutes over de Sallandse Heuvelrug moeten afgesloten worden tussen 1 april en 30 september. Dat heeft de provincie Overijssel laten weten aan de beheerder van de zogenaamde ‘single tracks’ in het gebied alsmede andere belanghebbenden.
16/05/22
Helft van de Nederlanders voldoet aan beweegrichtlijn
Hoe beweegt Nederland? Het CBS en RIVM zochten het uit.