Geplaatst op: 19-05-2022
Auteur: Marc Gerlings

KHN kritisch over voorbereiding overheid op nieuwe coronacrisis

KHN kritisch over voorbereiding overheid op nieuwe coronacrisis
Alle maatregelen hebben een financiële impact.
Horecaorganisatie KHN pleit ervoor dat de overheid concrete plannen maakt om een mogelijk nieuwe coronacrisis goed op te vangen. Het is van mening dat de overheid niet kan verwachten dat alleen bedrijven zich voorbereiden. Daarbij moet duidelijk zijn welke maatregelen effectief zijn.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Ik vind het enorm teleurstellend. Na twee heftige jaren zou je toch verwachten dat er inmiddels maatregelen zijn genomen om een herhaling dit najaar te voorkomen. Een coronabestendige zorg moet de komende tijd dé prioriteit van het kabinet zijn. Het kan niet waar zijn dat (horeca)bedrijven straks weer gesloten worden omdat de zorg het niet aankan.”

KHN meldt dat het kabinet verschillende branches heeft gevraagd met een plan te komen voor als het coronavirus weer oplaait. Die snappen dat ondernemers ook zelf kritisch moeten kijken naar hun bedrijfsmodel om beter bestand te zijn tegen omzetfluctuaties van eventuele beperkende maatregelen. Echter kan men niet verwachten dat ondernemers na twee coronajaren zichzelf vrijwillig beperkingen opleggen als daar helemaal niets tegen over staat. Elke beperking heeft namelijk een financiële impact. En als je als kabinet van mening bent dat bijna alles nu ondernemersrisico is, dan moet je wel zorgen voor inzicht, voorspelbaarheid én een wetenschappelijke onderbouwing van scenario’s en bijbehorende maatregelen. Zo kan het kabinet niet aangeven welke maatregelen de afgelopen twee jaar het meest effectief zijn geweest. Dit terwijl het voor ondernemers van cruciaal belang is om te weten of bijvoorbeeld het mondkapje meer effect heeft gehad dan verplicht zitten, of dat verplicht reserveren meer effect had dan een CTB-controle. Alleen met deze informatie kun je als sector met een gedegen voorstel komen.  

"Meedenken onder duidelijke voorwaarden"

Robèr Willemsen: "Uiteraard willen we als horecabranche ook meedenken, maar dan wel onder duidelijke voorwaarden. Denk hierbij aan een gedegen zorgcapaciteit en een goede samenwerking bij het opstellen van plannen. Daar hoort ook bij dat wanneer van de horeca wendbaarheid wordt verwacht, er ook steun wordt verleend wanneer maatregelen aantoonbare impact hebben op de verdiencapaciteit. Steun moet maatwerk worden en afhankelijk zijn van de impact van maatregelen op een bedrijf.”
Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: horeca, corona, beleid, overheid

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
03/02/20
Overtoerisme!
Overtoerisme!
03/02/20 · Beleid · Toerisme · Hans van Leeuwen | Lees meer
Overtoerisme zal ongetwijfeld als een van de meest prominente nieuwkomers in de Dikke Van Dale worde...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/06/22
ZKA en Seinpost treden naar buiten als één merk: Ginder
De afgelopen tien jaar waren ze ‘achter de schermen’ eigenlijk al één organisatie, bureau ZKA en Seinpost. Nu worden de expertises van de twee gespecialiseerde bureaus officieel gebundeld tot één merk.
22/06/22
Exclusief voor leden
Laadinfrastructuur goed op orde in vergelijking met buitenland
Steeds meer mensen rijden een elektrische auto en die moet je wel kunnen opladen. Nederland loopt in Europa voorop in de laadinfrastructuur. In de sector leisure is al wel duidelijk dat het aantal laadplekken omhoog moet. Over toekomstberekening en de flessenhals het stroomnetwerk.
21/06/22
5 grote religieuze erfgoedlocaties in Limburg altijd te zien door 360 graden tours
Dmo Visit Zuid-Limburg heeft in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vijf iconische religieuze erfgoed locaties in Zuid-Limburg ontsloten middels 360-graden- en audiotours. Het gaat om bekende grote locaties.
20/06/22
Exclusief voor leden
Snel meer groen in de Kalverstraat
Zaterdag 18 juni markeerde de start van een groen samenwerking: de Kalverstraat en de kersverse Groenburgemeester van Amsterdam, Isa Hoes, slaan de handen ineen. Een quick fix om snel meer groen in de drukke Kalverstraat te plaatsen.
17/06/22
Exclusief voor leden
Recreatiesector Wijdemeren strijdt met succes over toeristenbelasting- en beleidsverandering
De Wijdemeerse recreatiesector en de gemeente gaan een nieuw convenant (water)toeristenbelasting sluiten. Het convenant komt na protest van HISWA-RECRON, Watersportverbond en Ondernemend Wijdemeren over eerdere plannen om tot een verhoging van de belasting.
16/06/22
ANVR stapt mogelijk naar de rechter om kosten annuleringen te verhalen op Schiphol
De ANVR is woedend op Schiphol en de overheid over de blijvende onduidelijkheid over het doorgaan van de vakantie van honderdduizenden Nederlanders door de chaos op de luchthaven. De kosten van de annuleringen wil ANVR via een stap naar de rechter verhalen op Schiphol.
16/06/22
Toeristisch aanbod Groningen beter zichtbaar met afspraken over content en regie merk
Marketing Groningen, provincie Groningen en de marketingorganisaties uit de regio’s gaan intensiever samenwerken om het aanbod beter te presenteren voor bezoekers en inwoners. De afspraken over die samenwerking zijn vandaag 16 juni vastgelegd in het convenant 'Regionale Digitale Ontsluiting'.
16/06/22
Exclusief voor leden
Minister van EZK krijgt vol boodschappenlijstje van Tweede Kamer
Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat moet van de Tweede Kamer meer werk maken van toerisme. Waarmee moet ze van de Tweede Kamer aan de slag?